Volgens vooruitzichten van de Europese Commissie stijgt de vleesconsumptie in Europa. Dat is het gevolg van de ruime beschikbaarheid van kip en varkensvlees. Tegen de verwachting in laten consumenten geen autonome trend naar vleesmindering zien.
Ondanks berichten over bewuster vleesgebruik, blijkt uit EU-cijfers dat Europeanen in 2014 per hoofd van de bevolking 2 kilo meer vlees aten dan in 2013.
De gemiddelde Europeaan eet dus blijkbaar meer vlees als het hem te koop wordt aangeboden tegen lage prijzen, concludeert vandaag dan ook vilt.be naar naar aanleiding van de cijfers.
De Europese Commissie (EC) denkt dat een ruime beschikbaarheid van vlees en, daarmee samenhangend, een lage prijs nog altijd de belangrijkste driver is voor vleesconsumptie op de interne markt.
Varkensvlees blijft met voorsprong de meest geliefde vleessoort, gevolgd door kip. Pas daarna komt het duurdere rundvlees. Op afstand volgen schaap en geit.
EC ondergraaft verwachting beleidsmakers
De ontdekking van de EC ondergraaft dat verwachting dat de vleesconsumptie in Westerse landen afneemt omdat ons consumptiepatroon zou veranderen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat zeker in Europa het vleesverbruik zal dalen omdat consumenten bij hun maaltijdkeuze meer en meer belang gaan hechten aan gezondheid, milieu, dierenwelzijn, klimaat en voedselverspilling. Dat zou wat ruimte maken voor de groeiende vraag naar vlees in andere delen van de wereld.
Die veronderstelling is volgens de EC niet juist. Ruime beschikbaarheid en lage prijzen bepalen de consumptie van vlees. De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraag. De varkens- en rundvleesproductie namen in dat jaar af, zonder dat die werden gecompenseerd door een stijgende productie van vleeskippen, het goedkoopste vlees in de markt. Inmiddels heeft die compensatie wel plaatsgevonden en is de vleesconsumptie weer toegenomen. “Zodra het aanbod toeneemt, zoals in 2014, ondersteunt dat de binnenlandse vleesconsumptie”, zegt de EC.
EC: mogelijk weer op weg naar consumptierecord van 2007
Aangezien boeren dit en volgend jaar nog meer vlees voor de eigen markt zullen produceren dan in 2014, verwacht Europa dat in 2015 de vleesconsumptie weer verder zal stijgen. De EC acht het niet uitgesloten dat die het recordniveau van 2007 zal kunnen evenaren.
Fotocredits: 'Pink, the other white meat', Robert Couse-Baker
Dit artikel afdrukken
De gemiddelde Europeaan eet dus blijkbaar meer vlees als het hem te koop wordt aangeboden tegen lage prijzen, concludeert vandaag dan ook vilt.be naar naar aanleiding van de cijfers.
De Europese Commissie (EC) denkt dat een ruime beschikbaarheid van vlees en, daarmee samenhangend, een lage prijs nog altijd de belangrijkste driver is voor vleesconsumptie op de interne markt.
Varkensvlees blijft met voorsprong de meest geliefde vleessoort, gevolgd door kip. Pas daarna komt het duurdere rundvlees. Op afstand volgen schaap en geit.
EC ondergraaft verwachting beleidsmakers
De ontdekking van de EC ondergraaft dat verwachting dat de vleesconsumptie in Westerse landen afneemt omdat ons consumptiepatroon zou veranderen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat zeker in Europa het vleesverbruik zal dalen omdat consumenten bij hun maaltijdkeuze meer en meer belang gaan hechten aan gezondheid, milieu, dierenwelzijn, klimaat en voedselverspilling. Dat zou wat ruimte maken voor de groeiende vraag naar vlees in andere delen van de wereld.
De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraagAanbod stuurt vraag
Die veronderstelling is volgens de EC niet juist. Ruime beschikbaarheid en lage prijzen bepalen de consumptie van vlees. De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraag. De varkens- en rundvleesproductie namen in dat jaar af, zonder dat die werden gecompenseerd door een stijgende productie van vleeskippen, het goedkoopste vlees in de markt. Inmiddels heeft die compensatie wel plaatsgevonden en is de vleesconsumptie weer toegenomen. “Zodra het aanbod toeneemt, zoals in 2014, ondersteunt dat de binnenlandse vleesconsumptie”, zegt de EC.
EC: mogelijk weer op weg naar consumptierecord van 2007
Aangezien boeren dit en volgend jaar nog meer vlees voor de eigen markt zullen produceren dan in 2014, verwacht Europa dat in 2015 de vleesconsumptie weer verder zal stijgen. De EC acht het niet uitgesloten dat die het recordniveau van 2007 zal kunnen evenaren.
Fotocredits: 'Pink, the other white meat', Robert Couse-Baker
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, vergeet de voetnoot onder die tabel niet: "De cijfers over consumptie hebben betreking op schijnbare consumptie, dwz. deze zijn berekend volgens een balans benadering: productie + import - export".
Kennelijk bestaat er niet zoiets als marktoverschot of verlies: alles wat niet geëxporteerd wordt, wordt geconsumeerd.
Ynte, denk jij dat er twee kilo per Europeaan wordt weggegooid?
Maar je hebt gelijk: de cijfers zijn niet meer dan de cijfers. De EC is niet thuis gaan turven.
Als we dan toch heel precies zijn is er nog een maar: die 2 kilo meer heeft betrekking op het karkas- en niet op het nettogewicht. Maar die staafjes in de grafiek moeten toch beschouwd worden als betrouwbare EU-statistiek.
Dick, ik denk wel meer dan dat. Vogens mij een FAO rapport uit 2014, ik zoek even en ben meteen helemaal afgeleid "In developing countries 40% of losses occur at post-harvest and processing levels while in industrialized countries more than 40% of losses happen at retail and consumer levels." Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat in geïndustrialiseerde landen bijna 60% voor de retail al verloren gaat, en de rest retail en consument samen is.
Eens zien, kennelijk gaat 20% van het vlees verloren tussen productie en consumptie (dat zijn lagere cijfers dan ik had verwacht). En het merendeel (tot 80%) van het verlies is in de keten.
Varken en kip dus meest ''geliefd'', volgens dit artikel, zou het?? maar waarom zie je deze vleessoorten dan vrijwel nooit op de menukaarten van de restaurants en eethuisjes? Of wordt misschien bedoeld dat deze spotgoedkope vleessoorten het meest gekocht worden, ondanks de ten hemel schreiende (of juist daardoor) fabrieksmatige produktiesystemen gebezigd voor die produktie??
Ynte, dan nog: de relatieve waarde van die staafjes verandert daarmee voor mij niet.
Iets anders. Ik sprak vorige week 3 dagen lang een wereldburger uit Mumbai (vroeger Bombay genoemd). Buitengewoon goed bekend met China, hoewel nu woonachtig in Europa. Dierenarts en vegetarische Hindoe. Hij vertelde me over de vleesverspilling in China. Mijn oren tuiten nog steeds.