De gemiddelde Europeaan eet dus blijkbaar meer vlees als het hem te koop wordt aangeboden tegen lage prijzen, concludeert vandaag dan ook vilt.be naar naar aanleiding van de cijfers.
De Europese Commissie (EC) denkt dat een ruime beschikbaarheid van vlees en, daarmee samenhangend, een lage prijs nog altijd de belangrijkste driver is voor vleesconsumptie op de interne markt.
Varkensvlees blijft met voorsprong de meest geliefde vleessoort, gevolgd door kip. Pas daarna komt het duurdere rundvlees. Op afstand volgen schaap en geit.
EC ondergraaft verwachting beleidsmakers
De ontdekking van de EC ondergraaft dat verwachting dat de vleesconsumptie in Westerse landen afneemt omdat ons consumptiepatroon zou veranderen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat zeker in Europa het vleesverbruik zal dalen omdat consumenten bij hun maaltijdkeuze meer en meer belang gaan hechten aan gezondheid, milieu, dierenwelzijn, klimaat en voedselverspilling. Dat zou wat ruimte maken voor de groeiende vraag naar vlees in andere delen van de wereld.
De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraagAanbod stuurt vraag
Die veronderstelling is volgens de EC niet juist. Ruime beschikbaarheid en lage prijzen bepalen de consumptie van vlees. De daling van de vleesconsumptie in 2013 was het gevolg van een kleiner aanbod, maar niet van een afnemende vraag. De varkens- en rundvleesproductie namen in dat jaar af, zonder dat die werden gecompenseerd door een stijgende productie van vleeskippen, het goedkoopste vlees in de markt. Inmiddels heeft die compensatie wel plaatsgevonden en is de vleesconsumptie weer toegenomen. “Zodra het aanbod toeneemt, zoals in 2014, ondersteunt dat de binnenlandse vleesconsumptie”, zegt de EC.
EC: mogelijk weer op weg naar consumptierecord van 2007
Aangezien boeren dit en volgend jaar nog meer vlees voor de eigen markt zullen produceren dan in 2014, verwacht Europa dat in 2015 de vleesconsumptie weer verder zal stijgen. De EC acht het niet uitgesloten dat die het recordniveau van 2007 zal kunnen evenaren.
Fotocredits: 'Pink, the other white meat', Robert Couse-Baker
Dick, ik ga een heel eind mee in je denklijn. Dat de karkas of nettokilo's irrelevant zijn? As such wel maar getallen leven altijd een eigen leven. Met 62 kilo vlees per jaar eten we bijna 170 gram per dag. En dat is teveel en dus een stok om mee te slaan. Onderschat dat niet; jij weet goed hoe zoiets kan worden geframed.
Verder ben ik het volstrekt eens met je dat de prijs van vlees omhoog kan zonder dat de consumptie afneemt. In de jaren 80 kostte goed rundergehakt tussen de 14 en 18 gulden per kilo. Ergens €7. Anno 2015 kun je dat zonder probleem kopen voor €4 of minder.
In de jaren 80 aten we wél wat meer vlees en zeker met meer waardering. Die sprak immers uit de prijs, de bereiding etc. Nu is het veelal gemixt, gemalen, gekruid en gezouten en van waardevol naar commodity afgegleden. De prijs is daarbij het bewijs en iets dat "niets" kost, krijgt dito waardering.
De harde omslag komt alleen tot stand op basis van krapte en andere vraag. En voor die krapte er is, moet het systeem op de kop. Maar wie wil voor wie inleveren...