Het nieuws kwam vandaag naar buiten. In Maastricht ontdekten wetenschappers dat wie 15 gram noten per dag eet 23% minder kans heeft om binnen 10 jaar dood te gaan. Helaas betekent dat niet dat een handje noten je langer laat leven.
De NOS en de BBC meldden het blijde nieuws vanmorgen vroeg. 'Langer leven dankzij handjevol noten per dag', schrijft de Nederlandse nieuwssite. Nuts 'protect against early death', schrijft de Britse.
Levensverzekering aan de kant?
Die 15 gram leiden tot een algemene verlaging van de sterftekans met 23% over 10 jaar. Het zou bovendien zorgen voor 45% minder last van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en minder kans op ademhalingsziekten (39%) en diabetes (30%).
Maar helpt zo'n handje nou echt en kun je je levensverzekering aan de wilgen hangen als je noten gaat eten? Nee.
Pindakaas werkt niet
Dat blijkt uit het feit dat pindakaas niet helpt. Ook dat ontdekten de onderzoekers. Volgens hen komt dat door het zout en de transvetten die daarin zitten. Die doen het effect teniet. Dat betekent dat wie ongezond leeft of een paar andere vergissingen maakt en denkt dat een handje nootjes helpt, er niet beter van wordt. En toch denken we sinds vanmorgen dat we wel heel veel minder kans op Alzheimer hebben door een handje nootjes.
Gevarieerd - mét nootjes - en weinig bewerkt eten vergroot je kans op een langer leven. Een handje nootjes om andere zonden en onhandigheden te corrigeren niet. Het is maar dat je het weet: voedsel is geen pil. Wie rookt en bakken gezouten pistachenootjes eet, kan dit onderzoek alvast op zijn buik schrijven.
Fotocredits: When nuts go bad, frankieleon
Dit artikel afdrukken
Dat betekent dat wie ongezond leeft of een paar andere vergissingen maakt en denkt dat een handje nootjes helpt, er niet beter van wordtVolgens de BBC leef je al langer met een halfhandje noten - zowel echte noten als pinda's - per dag. Dat zou blijken uit onderzoek van Professor Piet van de Brandt en zijn team van de Universiteit van Maastricht. Het was al langer bekend dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar nog steeds was niet bekend hoeveel je ervan moet nemen. Dat is nu vastgesteld. Vijftien gram per dag is genoeg. Meer helpt niet. Dat zegt het nieuws van vandaag.
Levensverzekering aan de kant?
Die 15 gram leiden tot een algemene verlaging van de sterftekans met 23% over 10 jaar. Het zou bovendien zorgen voor 45% minder last van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en minder kans op ademhalingsziekten (39%) en diabetes (30%).
Maar helpt zo'n handje nou echt en kun je je levensverzekering aan de wilgen hangen als je noten gaat eten? Nee.
Pindakaas werkt niet
Dat blijkt uit het feit dat pindakaas niet helpt. Ook dat ontdekten de onderzoekers. Volgens hen komt dat door het zout en de transvetten die daarin zitten. Die doen het effect teniet. Dat betekent dat wie ongezond leeft of een paar andere vergissingen maakt en denkt dat een handje nootjes helpt, er niet beter van wordt. En toch denken we sinds vanmorgen dat we wel heel veel minder kans op Alzheimer hebben door een handje nootjes.
Gevarieerd - mét nootjes - en weinig bewerkt eten vergroot je kans op een langer leven. Een handje nootjes om andere zonden en onhandigheden te corrigeren niet. Het is maar dat je het weet: voedsel is geen pil. Wie rookt en bakken gezouten pistachenootjes eet, kan dit onderzoek alvast op zijn buik schrijven.
Fotocredits: When nuts go bad, frankieleon
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Duizend vragen meteen, maar eerst deze twee. Zitten in pindakaas transvetten?
En zit in zoute pinda's geen zout?
Wouter, de transvetzuren in Calvé (nihil) en AH (0,2%) pindakaas zijn te verwaarlozen. En net als in de pistachenoten op de foto zit er zout op zoute pinda's. Daarom is de vraag die je eigenlijk stelt, correct: wanneer doen nootjes hun werk als nootjes zoals hierboven gesuggereerd? Antwoord: dat weten we niet precies.
NB: dit was een langjarig onderzoek. In oude pindakaas zaten meer transvetten. Die zijn slecht en dus verdacht. Het is echter ook mogelijk dat in pindakaas het niet te registreren stofje 'gemalen' zit, waardoor pindakaas zich anders gedraagd dan pinda's. Dat is ook weer zoiets waar we niets van weten.
Ik zie zojuist dat ook Wim Köhler er in de NRC iets over schreef. Hij heeft door dat er iets is met die transvetten en laat Van de Brandt iets zeggen over zout, geharde vetten en plantaardige olies. Maar hij komt er niet uit.
Köhler met zijn Van de Brandt citaat: "De pindakaas uit de supermarkt bestaat voor 80 tot 85 procent uit pinda’s. Het kan zijn dat de andere ingrediënten het effect tenietdoen. Er worden bijvoorbeeld zout en andere plantaardige oliën aan toegevoegd. En ook wel gehard vet. Vroeger zaten er transvetten in pindakaas en daarvan weten we nu dat dat geen gezonde vetten zijn. We kunnen nu alleen maar speculeren: mogelijk worden daardoor beschermende effecten opgeheven.”
Het juiste antwoord is evenwel: we weten niet wanneer nootjes doen, wat we denken dat ze doen. Maar nootjes kunnen geen kwaad. Bakken vol verdringen echter ander nuttige voedingsmiddelen.
Noten vs pinda's misschien....??????
Aanhakend op Peter.
Pinda's zijn geen noten, het zijn peulvruchten. Daar heb ik Calvé al eens op gewezen toen zij pindakaas met stukjes noot verkochten. Daar was geen noot aan te pas gekomen, zo bleek uit de ingrediëntendeclaratie. Pindakaas met stukjes pinda dus. De verpakking is inmiddels aangepast.
Mensen met een pinda- of notenallergie weten hoe belangrijk dit verschil is. Zelf hoef ik me niet druk te maken, ik heb beide allergieën.