Italiaanse wetenschappers deden een kleinschalige proef naar de etikettering op vleeswaren. Hun DNA-onderzoek liet zien dat er in 57% van de gevallen ander vlees in de producten zat dan op het etiket stond aangegeven.
Bij het paardenvleesschandaal, dat begin 2013 heel Europa op haar grondvesten deed schudden, kwam aan het licht dat er regelmatig 'ander' vlees gebruikt wordt dan op de verpakking staat. Zo bleek in plaats van rundvlees het goedkopere paardenvlees in veel producten terechtgekomen te zijn.
Voedselveiligheid en consumentenbescherming in het geding
De paardenvleesaffaire maakte pijnlijk duidelijk dat zowel voedselveiligheid als consumentenbescherming en -vertrouwen in het geding komen als op etiketten niet duidelijk wordt aangegeven wat de herkomst en samenstelling van een product zijn. Reden voor de EU om per 1 april jongstleden nieuwe herkomstetiketteringregels aan te nemen - voortaan moet verplicht vermeld worden waar een dier groot geworden is en waar het geslacht is.
DNA-testen
In een kleinschalig onderzoek onderzochten wetenschappers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Bari hoe het zat met de betrouwbaarheid van etikettering. Zij kochten 72 vleesproducten (worst, paté en gehakt) bij slagers, op markten en in supermarkten. Vervolgens testten ze het DNA van de producten met het zogeheten mitochondrial cytochrome b gene qualitative PCR identification system.
57% foutieve etiketten
De resultaten van dit - kleinschalige - onderzoeken mogen schokkend genoemd worden. Van de 72 producten bleek 57% foutief gelabeld te zijn. In 20 van de 36 kippenworstjes zat varkens- en rundvlees. 9 van de 12 varkensworstjes bevatten rundvlees, dat niet op het etiket stond. Vijf van de 12 varkens- en rundvleespatés bevatten ook kippenvlees. Zeven van de 12 als varkensvlees gelabelde gehaktproducten bevatten ook rundvlees. Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Food Science and Technology
Fotocredits: 'Italian sausage', Ms. Glaze
Dit artikel afdrukken
Voedselveiligheid en consumentenbescherming in het geding
De paardenvleesaffaire maakte pijnlijk duidelijk dat zowel voedselveiligheid als consumentenbescherming en -vertrouwen in het geding komen als op etiketten niet duidelijk wordt aangegeven wat de herkomst en samenstelling van een product zijn. Reden voor de EU om per 1 april jongstleden nieuwe herkomstetiketteringregels aan te nemen - voortaan moet verplicht vermeld worden waar een dier groot geworden is en waar het geslacht is.
DNA-testen
In een kleinschalig onderzoek onderzochten wetenschappers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Bari hoe het zat met de betrouwbaarheid van etikettering. Zij kochten 72 vleesproducten (worst, paté en gehakt) bij slagers, op markten en in supermarkten. Vervolgens testten ze het DNA van de producten met het zogeheten mitochondrial cytochrome b gene qualitative PCR identification system.
57% foutieve etiketten
Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees
De resultaten van dit - kleinschalige - onderzoeken mogen schokkend genoemd worden. Van de 72 producten bleek 57% foutief gelabeld te zijn. In 20 van de 36 kippenworstjes zat varkens- en rundvlees. 9 van de 12 varkensworstjes bevatten rundvlees, dat niet op het etiket stond. Vijf van de 12 varkens- en rundvleespatés bevatten ook kippenvlees. Zeven van de 12 als varkensvlees gelabelde gehaktproducten bevatten ook rundvlees. Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Food Science and Technology
Fotocredits: 'Italian sausage', Ms. Glaze
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zie je wat er gerotzooid wordt in de vlees industrie. Dat moet de consument dan aar allemaal nemen. Een nog strengere controle is nodig. Er zijn nog steeds bedrijven die hun eigen vlees keuren, zoals de Van Drie groep en die daar nog prat op gaan ook.
Een zeer kleine steekproef in een van de meest corrupte mafiasteden van Italie zegt mij niente!
De onderzoekers ontwikkelden een test om de integriteit van vlees (productintegriteit = vakterm voor: is het wat het zegt te zijn?) te testen. Het lijkt erop dat het goed werkt. Boeiend dus om regelmatig onverwacht op heel verschillende plekken toe te passen en te zien wat het dan zegt.
Resultaat: dit soort integriteitsfraudes (met als vermoedelijk doel: restjesverwerking en kosten drukken) zal afnemen.
Het volledige onderzoek is hier terug te lezen Occurrence of mislabeling in meat products using DNA-based assay (Researchnet).
Het artikel is wel iets genuanceerder dan de samenvatting. Runder DNA om immers ook voor in melkproducten die ongelabeld in de producten zaten.
(bij onderzoeken waarvan de samenvatting redelijk snel inhaakt op eerdere schandalen krijg ik door de tijd heen steeds vaker de behoefte om het onderzoek zelf even door te lezen.)
Zat er ook varkensmelk in de runderproducten?
Dat vraag ik omdat de grote groep moslims die in onze contreien rund koopt, moet kunnen rekenen op wat zij kopen. De kleinere groep hindu's zit idd met het omgekeerde probleem: geen koemelk(poeder) in het varkensgehakt of andere vleesproducten aub.