Mensen voelen zich echt ziek van stankoverlast. Dat blijkt uit een gezondheidsonderzoek naar stankoverlast in De Peel.
De Peel, het gebied op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, heeft één van de grootste de grootste veedichtheden van Nederland. Het zij-aan-zij leven van burgers en dieren verloopt niet altijd gladjes. De streek kenmerkt zich door de vele burgerinitiatieven tegen stankoverlast en protesten tegen megastallen. Bewoners claimen dat zij ziek worden van de stankoverlast die de vele intensieve dierhouderijen met zich meebrengen. Niet alleen komen er irriterende stoffen in de omgeving, ook ervaren ze chronische stress.
Gezondheidsgevolgen stankoverlast in kaart gebracht
Reden voor het NIVEL en IRAS om de mogelijke gevolgen van stankoverlast voor de gezondheid in kaart te brengen. Onderzoekers lieten ruim 750 bewoners van De Peel vragenlijsten over hun gezondheid invullen. Ook vergeleken ze de gegevens van deze mensen met hun elektronische patiëntendossier. Ze bepaalden bovendien nauwkeurig het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer van iedere deelnemer op basis van gegevens over vergunningen voor veehouderijbedrijven van de provincies Noord-Brabant en Limburg. De resutlaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Agricultural and Environmental Medicine.
Veel stankoverlast? Meer gezondheidsklachten
Uit het onderzoek komt dat 'mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding meer overlast [hebben] van stank door veel varkens, kippen, of koeien binnen een halve kilometer afstand van hun woning dan anderen', schrijft het NIVEL.
Degenen die meer stankoverlast ervaren hebben ook meer gezondheidsklachten, zoals vaker hoesten en verkouden zijn, duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Ook stressklachten (slapeloosheid, angst, depressie) doen zich vaker voor, zeggen de deelnemers aan het onderzoek.
Minder dichtbij en niet naar de dokter
Twee dingen vallen op. Hoewel de deelnemers hun eigen gezondheid slechter beoordelen dan mensen die niet met stankoverlast te maken hebben, gaan ze maar weinig met deze klachten naar de huisarts. Ook denken ze dat ze dichter bij de stankoverlast veroorzakende veehouderijen wonen dan ze in werkelijkheid doen. NIVEL-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: "Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen."
Fotocredits: megastal, USDA
Dit artikel afdrukken
Gezondheidsgevolgen stankoverlast in kaart gebracht
Reden voor het NIVEL en IRAS om de mogelijke gevolgen van stankoverlast voor de gezondheid in kaart te brengen. Onderzoekers lieten ruim 750 bewoners van De Peel vragenlijsten over hun gezondheid invullen. Ook vergeleken ze de gegevens van deze mensen met hun elektronische patiëntendossier. Ze bepaalden bovendien nauwkeurig het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer van iedere deelnemer op basis van gegevens over vergunningen voor veehouderijbedrijven van de provincies Noord-Brabant en Limburg. De resutlaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Agricultural and Environmental Medicine.
Veel stankoverlast? Meer gezondheidsklachten
Uit het onderzoek komt dat 'mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding meer overlast [hebben] van stank door veel varkens, kippen, of koeien binnen een halve kilometer afstand van hun woning dan anderen', schrijft het NIVEL.
Degenen die meer stankoverlast ervaren hebben ook meer gezondheidsklachten, zoals vaker hoesten en verkouden zijn, duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Ook stressklachten (slapeloosheid, angst, depressie) doen zich vaker voor, zeggen de deelnemers aan het onderzoek.
Minder dichtbij en niet naar de dokter
Twee dingen vallen op. Hoewel de deelnemers hun eigen gezondheid slechter beoordelen dan mensen die niet met stankoverlast te maken hebben, gaan ze maar weinig met deze klachten naar de huisarts. Ook denken ze dat ze dichter bij de stankoverlast veroorzakende veehouderijen wonen dan ze in werkelijkheid doen. NIVEL-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: "Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen."
Fotocredits: megastal, USDA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bestat er eigenlijk een 'kaart' van NL met luchtverontreinigingsgehaltes? Misschien uitgeplitst naar verschillende stoffen? Interessant om te zien waar concentratiegebieden zijn, niet alleen vanuit de veehouderij dus.
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0557-Geurbelasting-industrie,-landbouw-en-wegverkeer.html?i=13-45
Alleen de kop van dit artikel werd gisteren volop in de media gebruikt.
Vind het wel erg goedkoop dat nu het de groeperingen past (gemengd bedrijf Grubbenvorst bij raad van state) , dat ze een verkennende vragenlijst uit 2010 gebruiken om 1 quote verdraaid de wereld in te slingeren.
Als ze eerlijk zijn hadden ze meteen heel het rapport erbij gezet, zoals hier op Foodlog, was hun verhaal al weg en dan meteen erachter aan de vervolgstudie die gedaan is naar aanleiding van dit onderzoek die eigenlijk alle vooroordelen die de mensen aangeven weerlegt op basis van gedegen onderzoek.
Een van de belangrijkste bronnen binnen dit onderzoek, de gegevens van huisartsen door NL.
Verbaasde mij gisteren hoe gemakkelijk alle media in NL een persbericht gewoon 1 op 1 overnemen, niemand neemt de moeite om ook maar te checken of er iets van klopt. Dat overnemen is zelfs zo letterlijk dat in 9 van de 10 gevallen de volledige tekst hewoon hetzelfde is, ik vermoed gewoon het ANP persbericht.
In Limburg hadden de tegenstanders van het nieuwe gemengde bedrijf in Grubbenvorst het zelfs zo goed voorbereid dat ze er een reportage bij L1 mee voor mekaar kregen.
Je vraagt je af en toe af wie er nog echt journalist is en kritisch en eerlijk durft te zijn, als ik ook richting politiek echte moeilijke vragen wil horen kijk ik op Geenstijl, helaas zijn de onderwerpen wat eenzijdig, ze mochten breder gaan werken, maar ze vragen wel.
Na het bovenstaande artikel vijf keer te hebben gelezen, snap ik nog steeds niet wat er staat. Ik ben daarbij trouwens ook een beetje misselijk geworden van het scrollen, want kan nog steeds niet wennen aan al die wisselende lettertypes, tussenkopjes, heen en weer bewegende plaatjes op de nieuwe Foodlog (en ik ben niet eens immigrant, hoger opgeleid weet ik niet want dat is niet omschreven).
Maar serieus, kan iemand het duiden? Wórden mensen zieker van (dier)geur als ze slimmer zijn? Of zijn de dommen te dom om een correlatie te ontdekken? Ruiken hoger opgeleiden beter, of gebruiken die duurdere parfums en is contrast met een diergeur dan groter en hinderlijker?
Geur(hinder) heeft een zeer grote psychische factor. Waarom lijkt dit sterker te spelen bij hoger opgeleiden? Is het omdat hoger opgeleiden vaker leidinggevenden zijn, maar in dit geval hun ''machtspositie' niet kunnen gebruiken en zich zodoende sterker ergeren? etc etc
Lourens, daar staat een correlatie zonder causale verklaring. Die lezen mensen die niets van statistiek weten erbij en dan heb je iets waar de media graag over praten. De correlatie is echter overduidelijk significant en betekent dus wel iets.
We werken aan finetuning van de gebruikerservaring. Dank voor je kritiek.