4
Fotocredits: Luchtwasser op het dak in Dalfsen, Simon Dirk Terpstra, RTVOost

FlashRechter maakt einde aan ‘stankstapelen’

Weer blijkt de overheid een forse steek te hebben laten vallen. Zij heeft omwonenden van megastallen onvoldoende beschermd tegen extreme stankoverlast en mogelijke gezondheidsschade, oordeelde de Haagse rechtbank. Daarmee schendt de overheid het internationale mensenrechtenverdrag. De procederende omwonenden uit de Peel hebben recht op een schadevergoeding voor grove aantasting van het woongenot en waardedaling van hun huizen - al moeten ze daar wel een aparte procedure voor aanspannen.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Milieu, Vivianne Heijnen, gaat nog in beroep maar heeft al aangekondigd in het voorjaar met voorstellen voor een wetswijziging te komen. De huidige Wet geurhinder en veehouderij (WGV) houdt namelijk geen rekening met 'stapelingseffecten'. Bij vergunningsaanvragen wordt alleen gekeken naar het aanvragende bedrijf, niet naar al bestaande bedrijven in de directe omgeving. Of naar de dubbele stank voor de buren. Of naar piekbelasting: kleine kuikentjes stinken niet, maar volwassen vleeskuikens dubbel en dwars.

Wat is de beste methode om stank te meten eigenlijk? Daar is de WUR al mee bezig, schrijft Heijnen. De uitkomsten van het WUR-onderzoek wil ze in haar wetsvoorstel betrekken. Wanneer het onderzoek wordt afgerond, is helaas nog onduidelijk.

de Volkskrant - Overheid stelt omwonenden van megastallen aan onaanvaardbaar hoge stankniveaus bloot, 11 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 11 nov '22
  • 23:13

Daarom moet je het ook niet meten maar aan je neus over laten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 11 nov '22
  • 20:05

Stront stinkt, das duidelijk. Maar wat de een best wel lekker vindt kan voor de ander ook een niet te verdragen stank zijn.

Zelfs de geur van vers brood heet stank. Paling roken, koffie branden, vis bakken, een lekker sigaartje, kopje lapsang thee, Chanel Nº5,: de stankwijzer slaat uit naar alle kanten.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 11 nov '22
  • 19:42

Wat is de beste methode om stank te meten eigenlijk? Neus natuurlijk en geen technische hoogstandjes. Ook bij geluidshinder worden technische metingen verricht waarvan de bovengrens naar boven bijgesteld kan worden zodra dat wenselijk is voor andere partijen dan voor de bewoners.
Bovendien reden temeer om bedrijven die stank- of geluidsoverlast geven ver van de woonkernen te houden.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 11 nov '22
  • 17:47

Verstandig besluit. Voor een goede samenleving, zal iedereen zich aan regels moeten houden en opgestapelde problemen horen ook opgeteld te worden. Of het nou stank, stoffenemissie of vervuild water lozing is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.