Ik kocht bij de Chinese super een intrigerend zakje. Het type product waar Nick Trachet voor omfietst, leek me. Op de voorzijde staat een geit afgebeeld met als enige Europese tekst: 'new flavour: this product is especially developed by a team of food specialists.' Op de achterkant staat als enige verdere toelichting een nog mysterieuzere tekst: 'Vegetarische geroosterd lamsmaak / ingrediënten: sojabonen, suiker, zout, glutamaat, smaakversterkers.'
Met louter sojabonen en smaakversterkers wordt een geit getoverd die naar geroosterd lam smaakt. Hoe flikken die Chinezen dat?
Dit artikel afdrukken
Met louter sojabonen en smaakversterkers wordt een geit getoverd die naar geroosterd lam smaakt. Hoe flikken die Chinezen dat?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is een type Chinese keuken (afkomstig van een vegetarische Keizer als ik me niet vergis) dat zich specialiseert in het vegetarisch imiteren van vlees. Ik heb in de VS wel eens in een dergelijk restaurant gegeten en was heel erg onder de indruk. Alles smaakte naar kip, dat wel, maar echt naar kip. Zo echt naar kip dat ik het idee had dat ze stiekum toch kip gebruikten.
Kortom, ik ben ook heel benieuwd hoe ze dat doen.
Wat die geit betreft die naar lam smaakt, dat is alvast vrij simpel: het Chinese woord voor "geit" en "schaap" is hetzelfde, yang in het Pinyin.
Ik vind het nogal nieuws want er wordt veel onderzoek gedaan naar vleesvervangers, cq. kunstvlees. Als dit goed is, verdient het dringende bredere aandacht. Waar kocht je dit Wouter?
Correctie: er wordt veel aandacht besteed aan dierenwelzijn met als consequentie aandacht voor mogelijke slacht voorkomende typen vlees (kunstmatig gekweekt vlees zonder dier als lichaamsgever en imitatie vlees op plantaadige basis).
Andere Wouter (K) zag op een levensmiddelenvakbeurs in Keulen een jaar of vijf geleden een keur aan vleeswaren, gemaakt in China, van soja en hulpstoffen. Ook biefstukken en t-bone steaks.
Niet van echt te onderscheiden ontbijtspek in plakjes gesneden en doorregen runderlappen.
Met niet goed te duiden smaak. Blind geproefd zou je niet weten of je konijn at of klapstuk.