Australië werd vorige week opgeschrikt door de dood van een peuter die rauwe, ongepasteuriseerde melk had gedronken. De verkoop van rauwe melk is in Australië verboden. Wel mag rauwe melk er als een cosmetisch product worden verkocht. Dat was hier ook het geval.
Het ging om Mountain View Organic Bath Milk, badmelk. De verplichte labels, 'for cosmetic use only' en 'not for human consumption' konden echter niet voorkomen dat de peuter met het badwater wat van de met E.coli besmette melk moet hebben binnengekregen.
Besmetting gaat gemakkelijk
De controverse rondom het al dan niet veilig zijn van rauwe melk speelt al heel lang. Melk kan immers gemakkelijk besmet raken met bacteriën (van de uier, uit de mest of urine, van 'buiten') die er een bijna ideale voedingsgrond in vinden. Geen wonder dus dat al snel na de uitvinding van de pasteurisatie (verhitting tot 72 graden Celsius) deze conserveringsmethode op grote schaal werd ingezet voor melk. Die werd er immers beter houdbaar én veiliger door. Maar er zijn ook partijen die stellen dat de verhitting van de melk afbreuk doet aan de gezondheidskenmerken, en smaak, ervan. Zij pleiten voor een gemakkelijke toegang van de consument tot rauwe melk en proberen rauwe melk weer hip te maken.
Van land tot land verschillend
De wet- en regelgeving met betrekking tot rauwe melk verschilt van land tot land. In diverse landen mag het wel op de boerderij, in een melkautomaat of onder strenge regels verkocht worden, en is het toezicht daarop verschillend geregeld. Daarnaast kunnen mensen uiteraard zelf ook hun 'adresjes' hebben.
Groeiend aantal ziekte-uitbraken
In de VS houden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bij waar rauwe melk verkocht mag worden (dat verschilt namelijk van staat tot staat), maar ook hoeveel ziekte-uitbraken aan rauwe melk toe te schrijven zijn. In hun nieuwste rapport meldt het CDC dat de ziekte-uitbraken die aan rauwe melk toe te schrijven zijn van 30 in 2007-2009 tot toegenomen zijn tot 51 in 2010-2012. Dat schrijft Food Safety News. In totaal werden er 979 ziektegevallen geregistreerd, met 73 ziekenhuisopnamen - waarbij opgemerkt kan worden dat voor ieder officieel vastgesteld ziektegeval enige tientallen mensen ziek worden zonder dat ze officieel geregistreerd worden. De meest voorkomende ziektegevallen werden veroorzaakt door besmettingen met Campylobacter, E.coli en Salmonella bacteriën.
Tussen 2007 en 2012 kwamen er gemiddeld 13,5 rauwe-melk gerelateerde uitbraken aan het licht. In de periode van 1993 tot 2006 lag dat gemiddelde op 3,3 per jaar. Die stijging kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan de groeiende populariteit van rauwe melk. In 2004 was de verkoop van rauwe nog verboden in 28 staten in de VS, in 2010 was dat nog maar in 20 staten het geval.
Het lijkt er dus op dat smaak het in dit geval wint van voedselveiligheid en volksgezondheid. Of de rauwe-melkconsument zich dat realiseert, is maar de vraag.
Fotocredits: 'got milk', Jenny Downing
Dit artikel afdrukken
Het ging om Mountain View Organic Bath Milk, badmelk. De verplichte labels, 'for cosmetic use only' en 'not for human consumption' konden echter niet voorkomen dat de peuter met het badwater wat van de met E.coli besmette melk moet hebben binnengekregen.
Besmetting gaat gemakkelijk
De controverse rondom het al dan niet veilig zijn van rauwe melk speelt al heel lang. Melk kan immers gemakkelijk besmet raken met bacteriën (van de uier, uit de mest of urine, van 'buiten') die er een bijna ideale voedingsgrond in vinden. Geen wonder dus dat al snel na de uitvinding van de pasteurisatie (verhitting tot 72 graden Celsius) deze conserveringsmethode op grote schaal werd ingezet voor melk. Die werd er immers beter houdbaar én veiliger door. Maar er zijn ook partijen die stellen dat de verhitting van de melk afbreuk doet aan de gezondheidskenmerken, en smaak, ervan. Zij pleiten voor een gemakkelijke toegang van de consument tot rauwe melk en proberen rauwe melk weer hip te maken.
Van land tot land verschillend
De wet- en regelgeving met betrekking tot rauwe melk verschilt van land tot land. In diverse landen mag het wel op de boerderij, in een melkautomaat of onder strenge regels verkocht worden, en is het toezicht daarop verschillend geregeld. Daarnaast kunnen mensen uiteraard zelf ook hun 'adresjes' hebben.
Groeiend aantal ziekte-uitbraken
In de VS houden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bij waar rauwe melk verkocht mag worden (dat verschilt namelijk van staat tot staat), maar ook hoeveel ziekte-uitbraken aan rauwe melk toe te schrijven zijn. In hun nieuwste rapport meldt het CDC dat de ziekte-uitbraken die aan rauwe melk toe te schrijven zijn van 30 in 2007-2009 tot toegenomen zijn tot 51 in 2010-2012. Dat schrijft Food Safety News. In totaal werden er 979 ziektegevallen geregistreerd, met 73 ziekenhuisopnamen - waarbij opgemerkt kan worden dat voor ieder officieel vastgesteld ziektegeval enige tientallen mensen ziek worden zonder dat ze officieel geregistreerd worden. De meest voorkomende ziektegevallen werden veroorzaakt door besmettingen met Campylobacter, E.coli en Salmonella bacteriën.
Tussen 2007 en 2012 kwamen er gemiddeld 13,5 rauwe-melk gerelateerde uitbraken aan het licht. In de periode van 1993 tot 2006 lag dat gemiddelde op 3,3 per jaar. Die stijging kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan de groeiende populariteit van rauwe melk. In 2004 was de verkoop van rauwe nog verboden in 28 staten in de VS, in 2010 was dat nog maar in 20 staten het geval.
Het lijkt er dus op dat smaak het in dit geval wint van voedselveiligheid en volksgezondheid. Of de rauwe-melkconsument zich dat realiseert, is maar de vraag.
Fotocredits: 'got milk', Jenny Downing
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik vind die vorm van wetgeving wel de allerslechtste van alle alternatieven die er zijn op dit gebied.
Na een discussie een paar jaar terug ben ik er toen eens ingedoken, omdat ik gewoon wilde weten wat de zin en onzin in het hele rauwe melk verhaal is. Bij mij kwam het eigenlijk neer op diergezondheid en hygiëne,die voor melk die verder verwerkt wordt minder van belang is.
Korte lijnen en kennis van zaken zijn dan gewoon noodzakelijk.
De Nederlandse 'praktijk-oplossing' van melkdrives vind ik wat dat betreft een rare... Bij direct drinken is de kans op besmetting door vieze handen etc groot. Flessen zelf tappen leidt tot ongekoeld vervoeren van melk. Dat vind ik nou s zomers lekker op de fiets ook niet echt het een oplossing die je zou willen zien.
Als je als volwassene een bewuste keuze maakt om een risico te lopen door rauwe melk te drinken, dan kan dat natuurlijk. Dat soort risico-afwegingen maak je immers voortdurend.
Heel anders ligt dat wanneer je een kind rauwe melk te drinken geeft. Een kind kan niet zelf kiezen en vertrouwt erop dat alles wat een volwassene te drinken geeft, prima is.
Kortom: ieder moet voor zichzelf weten wat voor een risico men wil lopen, maar kinderen moeten beschermd worden en dus geen rauwe melk te drinken krijgen.
Ach, op Sardinië worden baby's soms rauw vlees gevoerd, met de kanttekening dat ze dat alleen doen met koeien die ze zelf grootgebracht en geslacht hebben. Dan weet je ook wat er mee is gebeurd, dat het beest 100% grasgevoerd is geweest en vers vlees is. Eigen risico, uiteraard, maar ze doen wel risico-beperkend.
Rauwe eitjes eet ik alleen van de boer waar ik weet hoe die z'n kippen behandeld, misschien eko-eitjes nog, maar 'gewone' van de supermarkt niet. Rauwe melk van non-biologische afkomst zou ik ook niet drinken.
Overigens ben ik wel benieuwd, gebeurt er met gepasteuriseerde melk zelden tot nooit iets, zijn daar cijfers van? Dat zou interessant zijn voor de beeldvorming.
@otto
Bij gepasteuriseerde melk speelt het niet. Dat is immers gepasteuriseerd'.. ;-)
In Nederland heb je eigenlijk 2 versies rauwe melk:
- De meeste melk mag waarschijnlijk niet als rauwe melk verkocht worden. (en moet dus verwerkt/gepasteuriseerd worden)
- Alleen melk die aan hogere eisen voldoet mag onder bepaalde condities als rauwe melk verkocht worden.
Dat verklaart ook waarom de meeste boeren geen 'rauwe melk' willen verkopen. Voor die paar liter huisverkoop moeten ze aan extra eisen voldoen. Dat zouden dus een paar heel dure liters worden.
#4 Paul, je vergeet nog de 'onder-de-toonbank' ;) Heb ik wel eens gekocht. Ik ben geen melkdrinker, dus heb het bij één flesje gehouden; ben ook een beetje lactose-intolerant, rauwe kaas gaat prima maar melk is te heftig. Mijn gok is dat gefermenteerd toch beter is dan ongefermenteerd qua melk, dus rauwmelkse biologische kaas moet kunnen op z'n tijd.
Dat er niks gebeurt met gepasteuriseerd, tsja. Er zitten vegetariërs in mijn omgeving die zeggen dat vlees zo slecht is vanwege alle risico met besmetting, en eieren moet je goed doorbakken. Drie keer raden wie er toch elk jaar minstens 1x ziek thuis zit van voedselvergiftiging? Niet degene (ik) die z'n vlees niet doorbakt en z'n eitjes half-rauw eet. Zegt dit iets? Nee. Zegt een incident zoals bovenstaand artikel iets? Nee. Helemaal niet als rauwmelkse producten gezonder blijken te zijn dan gepasteuriseerde.
Even wat zoeken op Google levert aardig wat resultaten op voor zieken en doden door het drinken van gepasteuriseerde melk. In 2007, drie doden door gepasteuriseerde melk, besmet met Listiria (VS). In 2006, Campylobacter jejuni-besmetting, 1644 mensen ziek (California, VS). In 2000, 13.000 mensen ziek van besmette gepasteuriseerde melk (Japan).
Is gepasteuriseerde melk dan echt zoveel veiliger, vraag ik me af? Er kunnen bij beide varianten zaken misgaan, het gaat er maar net om hoe veilig je ermee omgaat. Pasteuriseren en homogeniseren is het kind met het badwater weggooien. En ja, heel triest dat er toch een dode mee is gevallen, maar nee, dat maakt niet dat het meteen maar verboden moet worden. Absolute zekerheid heb je nooit.