Een nieuwe leerstoel aan de Wageningen Universiteit moet er uiteindelijk toe leiden dat Nederlanders meer groente en fruit gaan eten.
Hoogleraar Ernst Woltering moet zorgen dat de gezonde hap de concurrentie aangaat met de nu favoriete 'snelle hap'. Om fruit en groente populairder te maken is het nodig dat de foodsector zich gaat bezighouden met kwaliteitsverbeteringen, vinden de betrokkenen bij deze leerstoel. Tegelijk moeten mensen weten dat groenten en fruit weinig calorieën bevatten waardoor het risico op overgewicht afneemt. Een dieet met veel verse groente en fruit bevordert bovendien de gezondheid. Afname
De afgelopen jaren nam de consumptie van verse groente en fruit in Nederland behoorlijk af. ‘Van de 19 tot 30-jarigen consumeert maar 7 procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Uit diverse studies blijkt dat dit ten koste gaat van de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van toename van chronische ziektes en van de levensverwachting van de mens’, meldt Wageningen Universiteit
bron: ANP
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Om fruit en groente populairder te maken is het nodig dat de foodsector zich gaat bezighouden met kwaliteitsverbeteringen.
De tuinders en boeren moeten dus meer op smaak gaan telen? Werkt dat beter dan voorlichting en indoctrinatie? Is kwaliteit de reden dat Grieken en Italianen zich helemaal volstoppen met groente?
...foodsector zich gaat bezighouden met kwaliteitsverbeteringen....
Was Wageningen UR eerder niet koste wat het kost de "pro-motor" van hoge opbrengsten in agro-foodsector ondanks de kwaliteit? Zijn ze bij de WUR nu moe gestreden? Of zoals Wouter hierboven: "Werkt dat beter dan voorlichting en indoctrinatie?" In al die jaren is er wel ingezet op fruitvezeldrankjes, Bleubandbrood, Fridéale en ander spul. Maar nu moet een nieuwe leerstoel aan de Wageningen Universiteit toch maar uiteindelijk toe leiden dat Nederlanders meer groente en fruit gaan eten....? Hopelijk betalen ze dat uit Fridéale opbrengsten. Zijn ze zot!?
wat een agressie op iets nieuws! simpel gezegd: ja Wageningen is klaar/verveeld met showen dat ze oogstkwantiteit kunnen realiseren, en ja er is nu ook meer aandacht voor kwaliteit, dat inderdaad het haasje kan zijn van kwantiteit verhogen.
Deze onderzoeker zit goed in de fysiologie van kwaliteit (bij mij op de gang), en dat zou inderdaad eens kunnen leiden tot meer consumptie, wat uiteraard genoemd wordt. Geen vreemde aanname toch?
Ik vind het persoonlijk wel opmerkelijk te zien dat ook hier WUR de PR trom roert met het gezondheid verhaal (net als Delft over zonneauto's en bussen kirt), en het onderzoek zelf in een tussenalinea belicht.
@hans, dat is wat de markt aanspreekt, waarmee we weer voldoende hebben gezegd voor vandaag!
Joep, Hans, het lijkt me mij heel verstandig dat een (toegepaste) landbouwuniversiteit dit soort onderzoek doet. Stel je voor dat die niet mee zou gaan met het geluid van de nieuwe lente. Dan zou ze maatschappelijk irrelevant zijn. Inderdaad, zo hoort het, net zoals de TH kirt over duurzaam.
Ik begrijp het alleen niet helemaal, maar dat zal aan mij liggen. Ik verbeeld me nl. dat tuinders heel goed weten wat de voorwaarden voor lekkere groenten en fruit zijn; ze krijgen alleen de ruimte niet meer om ze toe te passen. Marktwerking en process efficiency, heet dat.
Maar niet geklaagd. Ik vind het vooral verfrissend en hoopgevend dat weer wordt ingezet op SMAAK ipv op vingergeheven gepraat over gezondheid die moet en waarop zelfs je baas je binnenkort gaat beoordelen.
Laten we het bij de zaak houden en niet ook hier de link leggen met de Aviko-sponsoring van het VC. Daar heeft de WUR niets mee van doen. Toch?
Maar ... als die link dan toch is gelegd: ik zou het uitstekend vinden als een universiteit LEIDEND zou optreden in de algehele verwarring die inmiddels in ons land geldt in de relatie tussen gezondheid en voeding. SMAAKVOLLE groenten zijn weer belangrijk, maar halfvolle melk mag straks nog steeds niet, terwijl Fridéale wel goed is. Iedere dag zelfs. Waar is de geaccepteerde wetenschappelijke leider die dat soort dwaze discrepanties eens aan de orde durft te stellen?