Een nieuwe leerstoel aan de Wageningen Universiteit moet er uiteindelijk toe leiden dat Nederlanders meer groente en fruit gaan eten.
Hoogleraar Ernst Woltering moet zorgen dat de gezonde hap de concurrentie aangaat met de nu favoriete 'snelle hap'. Om fruit en groente populairder te maken is het nodig dat de foodsector zich gaat bezighouden met kwaliteitsverbeteringen, vinden de betrokkenen bij deze leerstoel. Tegelijk moeten mensen weten dat groenten en fruit weinig calorieën bevatten waardoor het risico op overgewicht afneemt. Een dieet met veel verse groente en fruit bevordert bovendien de gezondheid. Afname
De afgelopen jaren nam de consumptie van verse groente en fruit in Nederland behoorlijk af. ‘Van de 19 tot 30-jarigen consumeert maar 7 procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Uit diverse studies blijkt dat dit ten koste gaat van de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van toename van chronische ziektes en van de levensverwachting van de mens’, meldt Wageningen Universiteit
bron: ANP
Joep, één ding weet ik zeker: de lekkerste appel en de lekkerste framboos komen straks niet van The Greenery. Echte smaakkwaliteit is een niche en daar is een groot bedrijf nu eenmaal niet op gemaakt.
Ik heb niets tegen het outsourcen van commerciële onderwerpen dmv sponsoring van toegepaste onderzoeksinstituten (3e geldstroom, daar leven ze nou eenmaal van - binnen wetenschappelijke grenzen, mogen we hopen; de terechte kritiek zal altijd blijven dat de probleemdefinities belanggedreven zijn). Die 'belangenverstrengeling'is zelfs logisch. Het zou goed zijn dat duidelijk te maken en het percentage daarbij te noemen.
Vwb dat leiderschap: daar ligt een kans voor zo'n universitair instituut om zijn onafhankelijkheid te bewijzen en juist de belastingcenten daarvoor te verdienen. Ik heb ze er in ieder geval graag voor over.