De bekende witte Franse vleeskoeien van het Charolais-ras kennen vanaf nu een adelstand en gewoon volk. Als ze uit de streek rond het dorp Charolles in midden-Frankrijk komen mogen ze zich voortaan 'boeuf de Charolles' noemen.
Beschermde Geografische Aanduiding
De streek is tamelijk uitgebreid en strekt zich uit tussen Clermont-Ferrand (richting het zuid-Westen) en Dijon (richting het noord-Oosten). De Europese Commissie heeft de aanvraag voor de Beschermde Geografische Aanduiding van die uitgebreide streekbenaming goedgekeurd omdat het dier, zoals Vilt schrijft, op 'op traditionele wijze wordt gekweekt en "met respect voor de natuurlijke cycli".
Voortaan is er dan ook echt Charolles-vlees en is Charolais iets voor mensen die er het geld niet voor (over) hebben.
Belgische wit-blauwen in aanvraag
Vilt herinnert aan een erkenningsaanvraag die vanuit België werd ingediend voor het Belgisch wit-blauw rundvlees. De aanvraag werd gesteund door voormalig minister-president Kris Peeters. Hij zei: "Het Belgisch wit-blauw vlees is een uniek product waar we fier op moeten zijn. Een Europese erkenning zou ervoor zorgen dat de landbouwer dit product ten volle kan gaan promoten zowel in binnen- als buitenland." In Nederland zijn Belgische wit-blauwen omstreden onder dierwelzijnsvechters omdat de dieren zo zwaar bevleesd zijn dat ze niet altijd via natuurlijke weg kunnen afkalven.
Dit artikel afdrukken
Beschermde Geografische Aanduiding
De streek is tamelijk uitgebreid en strekt zich uit tussen Clermont-Ferrand (richting het zuid-Westen) en Dijon (richting het noord-Oosten). De Europese Commissie heeft de aanvraag voor de Beschermde Geografische Aanduiding van die uitgebreide streekbenaming goedgekeurd omdat het dier, zoals Vilt schrijft, op 'op traditionele wijze wordt gekweekt en "met respect voor de natuurlijke cycli".
Voortaan is er dan ook echt Charolles-vlees en is Charolais iets voor mensen die er het geld niet voor (over) hebben.
Belgische wit-blauwen in aanvraag
Vilt herinnert aan een erkenningsaanvraag die vanuit België werd ingediend voor het Belgisch wit-blauw rundvlees. De aanvraag werd gesteund door voormalig minister-president Kris Peeters. Hij zei: "Het Belgisch wit-blauw vlees is een uniek product waar we fier op moeten zijn. Een Europese erkenning zou ervoor zorgen dat de landbouwer dit product ten volle kan gaan promoten zowel in binnen- als buitenland." In Nederland zijn Belgische wit-blauwen omstreden onder dierwelzijnsvechters omdat de dieren zo zwaar bevleesd zijn dat ze niet altijd via natuurlijke weg kunnen afkalven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Strekenkul kent geen eind.
Belgische dikbillen, opgehaald in de Ardennen, worden in stukjes en lapjes als streekproduct verkocht aan de rand van de Veluwe. Vleesboerderij Het Binnenveld.
Niets, of alles vermoedend ging ik even op zoek en zag het: daar is Het Binnenveld toch volstrekt duidelijk over?
Er zijn mensen - en vooral ambachtelijke slagers - die zweren bij het malse biefstukje van dit type vleeskoe. Deze groeien op in wijde heuvels en worden afgemest in een Veluwse potstal.
Volstrekt duidelijk. Maar waarom noem je zulks een streekproduct?
Bericht van de fantastische nieuwsite Nieuwsgrazer:
"Boeren en groothandel uit Gelderse Vallei gaan samenwerken aan distributie en marketing van streekproducten.
Volgens Christiaan van der Weij zijn zeker 6 boeren aangesloten bij Boerenhart, waaronder Ecofields in Wekerom en de Vleesboerderij Het Binnenveld in Rhenen. Ede is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. Deze titel wil de organisatie vooral gebruiken om streekproducten voor het voetlicht te brengen bij de inwoners van Ede en andere gemeenten in de regio."
Iets dergelijks heb je , meen ik, ook met de Bresse hoenders en kapoenen, die Fransen toch, ik vermoed dat het allemaal voortkomt uit de wijnreglementen en cultuur daaromheen, wij kunnen slechts volgen, op onze manier dan.
Dick #2. Die runderen komen met 3 jaar naar het Binnenveld. Ik lees niets over wijde heuvels. Geeft 'streek' mss een heuvelachtig pavlov-effect? Charolles doet het bij mij in ieder geval wel!