Jan-Willem Grievink houdt al jaren de Nederlandse foodmarkt in de gaten en drukt wat hij ziet uit in omzetcijfers en trends die hij waarneemt. Volgens Grievink hebben varkenshouders veel te slap naar de markt opgetreden."Het enige wat mensen gemiddeld genomen over de Nederlandse varkenshouderij te horen en te zien hebben gekregen, kwam uit de koker van Wakker Dier."
Volgens Grievink moeten mensen als Aalt Dijkhuizen nu het voortouw in het debat nemen om duidelijk te maken dat intensieve landbouw een goede zaak is. Dat bericht Vleesmagazine op basis van een gesprek van eind mei met Pig Business.
Onlangs analyseerde Dick Veerman in de Levensmiddelenkrant de ingewikkelde situatie die sinds eind mei in de Nederlandse kippenwelzijnsdiscussie is ontstaan, o.m. door de pleidooien van Dijkhuizen voor de 'plofkip', de reactie daarop van de Dierenbescherming en de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat zelfs 1-ster kip niet diervriendelijk mag worden genoemd. Eergisteren publiceerde Foodlog cijfers en een analyse van de houding onder het Nederlandse publiek ten aanzien van vlees en dierenwelzijn.
Dit artikel afdrukken
Volgens Grievink moeten mensen als Aalt Dijkhuizen nu het voortouw in het debat nemen om duidelijk te maken dat intensieve landbouw een goede zaak is. Dat bericht Vleesmagazine op basis van een gesprek van eind mei met Pig Business.
Onlangs analyseerde Dick Veerman in de Levensmiddelenkrant de ingewikkelde situatie die sinds eind mei in de Nederlandse kippenwelzijnsdiscussie is ontstaan, o.m. door de pleidooien van Dijkhuizen voor de 'plofkip', de reactie daarop van de Dierenbescherming en de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat zelfs 1-ster kip niet diervriendelijk mag worden genoemd. Eergisteren publiceerde Foodlog cijfers en een analyse van de houding onder het Nederlandse publiek ten aanzien van vlees en dierenwelzijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zelf ben ik niet zo van de hele fanatieke soort zoals Wakker Dier, maar ik merk om mij heen wel steeds vaker dat de handen op elkaar gaan voor die club. Bij gewone doorsnee mensen, vooral door het verzet tegen de plofkip en kippen in legbatterijen. Ik ken bijna niemand die ongevoelig is voor het argument van dierenwelzijn. Dus die waarneming van dhr. Grievink deel ik helemaal niet - misschien verkeren we in nogal verschillende omgevingen. Mijn verwachting is juist dat Wakker Dier gestaag aan aanhang blijft winnen en met steeds meer succes druk op de ketel zal zetten.
Overigens geef ik dhr. Grievink op een briefje dat Aalt Dijkhuizen bovenop de modderkar van de varkenshouders, alleen maar zal leiden tot nog meer achterdocht en wantrouwen onder het grote publiek. Dat wordt nieuwe karbonadekluivers scoren voor Wakker Dier.
Frans, "bovenop de modderkar van de varkenshouders".
Wat lees ik hier een onmetelijke wijsheid en kennis. Jij bent een onmisbare steun voor Wakker Dier.
http://www.foodlog.nl/artikel/kijken_naar_albert_heijn_varkens/
Paul, hoe lees jij de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat één-ster vlees niet diervriendelijk mag worden genoemd?
Ze hebben gelijk. Diervriendelijk is het dier gelegenheid geven tot natuurlijk, diereigen gedrag.
Dat moet je dan nabootsen in een stal of het dier loslaten.
Noem het diervriendelijker en de RCC had een andere uitspraak gedaan.
Twee letters en een wereld van verschil.
Ik weet niet hoe die meneer Grievink de media bij houdt, maar Dijkhuizen dóet bijna niet anders. En het zou wel eens zo kunnen zijn, dat des te harder hij steeds datzelfde botte eenzijdige intensieve mantra blijft chanten, en des te slechter hij blijft luisteren en weigeren een open discussie aan te gaan, hij zijn opponenten des te meer in de kaart speelt. Fresco durfde tenminste nog een open discussie met Wakker Dier aan.
Er zijn meerdere mogelijkheden om die zoveel miljard monden in 2050 en de honderden jaren daarna te voeden dan met de dierlijke eiwitten waarvoor veevoerfabrikanten als Nutreco en de Heus uiteraard graag hun globale omzet verder zien expanderen.
Hoe wil je bijvoorbeeld anno 2014 nog langer te verkopen dat kippensnavels en varkensstaarten gecoupeerd worden omdat ze zo dicht op elkaar gezet worden dat ze elkaar anders gaan kannibaliseren? Honden mogen al jaren niet meer gecoupeerd worden, terwijl varkens genetisch dichter bij de mens staan en ook intelligenter zijn. Of dat zogende varkens hun kont niet kunnen keren.
Als honden zo gehouden zouden worden als varkens, zou de pleuris uitbreken.
Dat nog los van de risico's voor de volksgezondheid door zoönosen en toename van bacteriële resistentie door antibioticamisbruik, en voedselveiligheidsaspecten. Duurzaamheidsaspecten waarvoor Dijkhuizen's Alliantie Verduurzaming Voedsel nog steeds de ogen sluit.
Nadert niet de houdbaarheid van Wakker Dier, maar juist die van de uitwassen van die steeds intensievere veehouderij van Dijkhuizen & Co. niet zijn einde?