Die analyse leverde vanmorgen voedselmarktkenner Jan-Willem Grievink van het Foodservices Instituut Nederland bij de opening van de Horecava 2014. Supermarkten in Nederland behoren tot de goedkoopste in Europa.
Alleen Spanje en Polen zijn goedkoper. Daarentegen is uit eten duurder in Nederland dan waar dan ook omdat het verschil met thuis koken groter is dan in andere landen. Daarom heeft de horeca in Nederland het extra moeilijk en blijft de trend naar thuis maaltijden bereiden een groeimarkt in Nederland. Dat schrijft De Telegraaf.
Dit artikel afdrukken
Alleen Spanje en Polen zijn goedkoper. Daarentegen is uit eten duurder in Nederland dan waar dan ook omdat het verschil met thuis koken groter is dan in andere landen. Daarom heeft de horeca in Nederland het extra moeilijk en blijft de trend naar thuis maaltijden bereiden een groeimarkt in Nederland. Dat schrijft De Telegraaf.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is moeilijk om de Franse prijzen met die van ons te vergelijken. Omdat wij zo veeleisend zijn, proberen de restaurant met indrukwekkend uitgebreide menukaarten te komen. Kan niet allemaal vers zijn natuurlijk, en zeker niet voorbereid worden voor die dag.
Tijdens mijn verblijf in Frankrijk heb ik daar zo mijn favoriete restaurantjes in de dorpen van de Gard. Daar ben ik veel goedkoper uit dan hier, mits je je aanpast aan de Franse eetgewoontes. In Frankrijk neem ik altijd het menu van de dag, vaak vers ingekocht en ben dan ca. 12 euro kwijt aan het 3-gangendagmenu. Als je iets anders wilt eten, dan ga je naar het restaurant iets verderop. In Frankrijk valt de hoofdmaaltijd tussen 12.00 en 14.00. Eten buiten die tijden kan meestal niet (uitzonderingen zijn toeristencentra en steden). Als het dagmenu je niet aanstaat en je het menu zelf samenstelt, dan ben je niet alleen veel duurder uit, je zult dan ook vaker genoegen moeten nemen met diepvries. Hetzelfde geldt als je 's avonds uit eten gaat. Voor hetzelfde menu betaal je dan al snel 2x zoveel. In de stad zijn deze gewoontes aan het vervlakken, mede door de komst van de fast-food horeca.
Voor mij is uit eten in Frankrijk 2x zo goedkoop als in Nederland. Voor de toerist die 's avonds de hoofdmaaltijd wil gebruiken in plaats van 's middags en dan ook nog eens een Nederlands menu probeert samen te stellen met entrecote en ijs toe, zal genoegen moeten nemen met Nederlandse prijzen.
Supermarkten stunten vaak met voedsel, denk aan de hamsterweken van een bekende supermarkt, dat verklaard dat supermarkten vaak goedkoper zijn. Supermarkten kopen ook vaak groot in en dan ben je goedkoper uit.
olijfolie, perziken, je betaalt er in de Mediterrane niet minder voor... (al zijn er uitzonderingen)
de kwaliteit is vaak wel hoger.
thuiseten is toch veel aantrekkelijker met ambachtelijk bereid brood en ham, zongeteelde wilde spinazie, sappig gerijpt fruit... binnen een bewuste culinaire beleving en opvoeding. een mediterraan ontbijt is een heel ander verhaal dan onze boterham met kaas.
uit eten is er wel goedkoper en in een aantal landen deel van de cultuur.
lagere winstmarge's en meer klanten.... geen dure manager... leningaflossing... belastingen... dat soort factoren
Check vraag; is Uit eten in Nederland ook duurder dan omringende landen?
Door goedkope supermarkten het verschil het grootst ? of ook door hogere prijzen restaurants > laatste is beetje mijn gevoel ?