Wendeline van den Nagel stond voor een onverwachte uitdaging: hoe houd je tijdens de Avondvierdaagse je coeliakie-kind gezond?
Deze week kwam er voor mij als moeder een nieuwe uitdaging op mijn pad. De avondvierdaagse! Zoonlief heeft nooit belangstelling voor dit wandelfestijn gehad, en zelf liep ik hem ook nooit. Maar dochter was vastbesloten: ze ging hem lopen!
De tocht was een heksenketel beginnend bij een sportcomplex waar normaal gesproken drie man en een halve paardekop voetbalt. Nu was het aan het zicht onttokken door een zee van basisschoolkinderen. Tijdens een tochtje van een uur moesten de arme bloedjes zich vol stoppen met kilo’s koeken, liters limonade uit pakjes, en een incidenteel stukje komkommer. Terwijl de koolhydraatrijke pastamaaltijd nog maar amper was verteerd.
Sommige kinderen waren hiervan gevrijwaard omdat ze de hele weg mochten sabbelen op een halve sinaasappel met daarop pepermuntjes in een klamvochtige zakdoek. Ik moest drie keer een aangekloven ligakoek uit dochter haar gretige handjes trekken: “nee, lieverd, die mag je dus ECHT nooit meer eten!”. Want helaas: dochter is in het kielzog van zoon ook gediagnosticeerd met coeliakie. Gelukkig had ik een ‘gezond’ stuk zelfgebakken bananencake bij me.
Ik vond mezelf bij het snoepschap van onze Appie terug op zoek naar glutenvrije dropveters. Want bij de avondvierdaagse wordt men geacht op dag 4 een traktatie van enige omvang in de vorm van een spekkiesboeket, een trekdroppaparaplu of een wijngumcollier tevoorschijn te toveren. Kant en klaar te koop bij de sigarenboer, maar dan niet glutenvrij natuurlijk. Noeste huisvlijt moest de oplossing bieden!
Omdat snoepfabrikanten het nodig vinden tarwebloem in de dropveters te doen viel een collier af. Een trekdropparaplu leek mij gezien de te verwachtten regenbuien niet verstandig. Het zou een spekkiesboeket worden.
Ik had er deze week de tijd niet voor dus ik gebruikte fabrieksspekkies, maar het is superleuk om zelf spekkies te maken en ook niet moeilijk. Als je gek wilt doen ga je naar de toko om kleurstof te kopen en maak je blauwe, paarse of gestreepte spekkies. Of je kleurt ze ecologisch verantwoord en gebruikt een drupje wortelsap of bietensap. Een smaakje toevoegen kan ook, ik maakte weleens gemberspekkies van gembersiroop.
Op youtube zijn handige filmpjes te vinden waarin het wordt voorgedaan.
Spekkies
- 500 gram suiker
- 1 eetlepel glucose, of anders honing of lichte stroop
- 3 eiwitten
- 20 gram gelatine
- 350 cc water
- kleurstof
- suikerthermometer
- maizena
- poedersuiker
Doe de suiker, het water en de glucose (of de honing of de stroop) in een steelpan en maak hier een siroop van. Dat doe je door het al roerend aan de kook te brengen en het te verhitten tot 125 °C. Week intussen de gelatine. Los de gelatine op in de siroop en laat wat afkoelen. Klop de eiwitten stijf. Roer terwijl je rustig doormixt de siroop er geleidelijk doorheen. Doe er eventueel de kleurstof bij. Blijf doormixen tot het een beetje is afgekoeld.
Bestuif een bakvorm met half maizena half poedersuiker en stort het eiwitmengsel erin. Zet een dag in de koelkast. Snij aan vierkante, ruitvormige of andere creatieve stukken en bestrooi met poedersuiker.
Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken
De tocht was een heksenketel beginnend bij een sportcomplex waar normaal gesproken drie man en een halve paardekop voetbalt. Nu was het aan het zicht onttokken door een zee van basisschoolkinderen. Tijdens een tochtje van een uur moesten de arme bloedjes zich vol stoppen met kilo’s koeken, liters limonade uit pakjes, en een incidenteel stukje komkommer. Terwijl de koolhydraatrijke pastamaaltijd nog maar amper was verteerd.
Sommige kinderen waren hiervan gevrijwaard omdat ze de hele weg mochten sabbelen op een halve sinaasappel met daarop pepermuntjes in een klamvochtige zakdoek. Ik moest drie keer een aangekloven ligakoek uit dochter haar gretige handjes trekken: “nee, lieverd, die mag je dus ECHT nooit meer eten!”. Want helaas: dochter is in het kielzog van zoon ook gediagnosticeerd met coeliakie. Gelukkig had ik een ‘gezond’ stuk zelfgebakken bananencake bij me.
Ik vond mezelf bij het snoepschap van onze Appie terug op zoek naar glutenvrije dropveters. Want bij de avondvierdaagse wordt men geacht op dag 4 een traktatie van enige omvang in de vorm van een spekkiesboeket, een trekdroppaparaplu of een wijngumcollier tevoorschijn te toveren. Kant en klaar te koop bij de sigarenboer, maar dan niet glutenvrij natuurlijk. Noeste huisvlijt moest de oplossing bieden!
Omdat snoepfabrikanten het nodig vinden tarwebloem in de dropveters te doen viel een collier af. Een trekdropparaplu leek mij gezien de te verwachtten regenbuien niet verstandig. Het zou een spekkiesboeket worden.
Ik had er deze week de tijd niet voor dus ik gebruikte fabrieksspekkies, maar het is superleuk om zelf spekkies te maken en ook niet moeilijk. Als je gek wilt doen ga je naar de toko om kleurstof te kopen en maak je blauwe, paarse of gestreepte spekkies. Of je kleurt ze ecologisch verantwoord en gebruikt een drupje wortelsap of bietensap. Een smaakje toevoegen kan ook, ik maakte weleens gemberspekkies van gembersiroop.
Op youtube zijn handige filmpjes te vinden waarin het wordt voorgedaan.
Spekkies
- 500 gram suiker
- 1 eetlepel glucose, of anders honing of lichte stroop
- 3 eiwitten
- 20 gram gelatine
- 350 cc water
- kleurstof
- suikerthermometer
- maizena
- poedersuiker
Doe de suiker, het water en de glucose (of de honing of de stroop) in een steelpan en maak hier een siroop van. Dat doe je door het al roerend aan de kook te brengen en het te verhitten tot 125 °C. Week intussen de gelatine. Los de gelatine op in de siroop en laat wat afkoelen. Klop de eiwitten stijf. Roer terwijl je rustig doormixt de siroop er geleidelijk doorheen. Doe er eventueel de kleurstof bij. Blijf doormixen tot het een beetje is afgekoeld.
Bestuif een bakvorm met half maizena half poedersuiker en stort het eiwitmengsel erin. Zet een dag in de koelkast. Snij aan vierkante, ruitvormige of andere creatieve stukken en bestrooi met poedersuiker.
Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe houd je tijdens de Avondvierdaagse je coeliakie-kind gezond?
Nou gewoon, met een pond suiker..
Wendeline, ook op twitter krijg je kritiek. Suiker mag niet, weet-je-wel. Zou het kunnen dat je met gezond iets anders bedoelt dan mensen die geen kinderen met een allergie hebben?
Mijn coeliakie kindertjes houd ik vooraleerst gezond door ze GEEN GLUTEN te geven. Snoepen is per definitie niet gezond, dus wat mij betreft: met mate en met suiker. Maar als je het doet, doe het goed: maak samen met je kind een pondje marhmallows, borstplaat of toffee. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat er zo godsgruwelijk veel suiker inzit. Stop ze daarmee zo vol dat ze kotsmisselijk de eerstkomende maand geen suikerhoudend voer meer kunnen zien. Of het werkt, wie zal het zeggen. Ons oefenmodel (zoon) is veel doller op snoepen dan goed voor hem is. De gezonde opvoeding van mijn moeder met elke dag een meergranen biskwietje (na weken in een koekblik zo muf als een kattebrokje) heeft ook niet geholpen. Ik ben nog steeds zeer hardnekkig dol op snoepen. Met een voorliefde voor bonbons met romige vulling. Maar, hé: ik ben al 10 jaar gestopt met roken!
haha, geen probleem hoor. Snoep is lekker. Maar het stond er gewoon een beetje lullig. Vind je niet?
Willen jullie ook allemaal even aan 'de schoolmelk' Twitteren dat ze stoppen met het aanbieden van Optimel/Fristi/Chocomel? Melk en karnemelk graag, anders niets. Of mag zuivel ook helemaal niet meer?