Bepaalde onderdelen van de biologische landbouw belasten het milieu zwaarder dan gangbare landbouw. Ze dragen soms meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt onder andere voor de productie van biologische melk, pluimveevlees en tomaten. Die conclusie trekken wetenschappers van de Manchester Business School in het Verenigd Koninkrijk in een studie die zij in opdracht van het Britse ministerie van Landbouw DEFRA hebben uitgevoerd.
In de sectoren waar de biologische productie minder duurzaam uit de bus komt is de emissie aan broeikasgassen hoger en worden het water en de bodem zwaarder belast. Ook vraagt de biologische productie meer energie.
Professor Ken Green van de Manchester Business School vindt dat in biologische productiemethoden meer aandacht moet worden gevestigd op de uitstoot van CO2. Voor het onderzoek analyseerde zijn team de productie en verwerking van de 150 belangrijkste biologische levensmiddelen en de effecten daarvan op het milieu. Naast de teelt werden ook de toelevering, het transport en de verwerking in de studie betrokken.
bron: DEFRA
Dit artikel afdrukken
Professor Ken Green van de Manchester Business School vindt dat in biologische productiemethoden meer aandacht moet worden gevestigd op de uitstoot van CO2. Voor het onderzoek analyseerde zijn team de productie en verwerking van de 150 belangrijkste biologische levensmiddelen en de effecten daarvan op het milieu. Naast de teelt werden ook de toelevering, het transport en de verwerking in de studie betrokken.
bron: DEFRA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is niet voor het eerst dat iets dergelijks wordt gezegd door rekenmeesters.
Ander bericht, ook pijnlijk. Het komt uit een nieuwsbrief van een reclamebureau voor Biologische voeding.
Volgens het bericht verdient Albert Heijn (te) veel aan biologische producten.
Bericht: 'In Nederland zijn discount-supermarkten als Aldi en Lidl nog niet zo belangrijk voor de verkoop van biologische producten. Dit in tegenstelling tot Duitsland. Dat hier wel mogelijkheden voor zijn bewijst een recent prijsonderzoek dat is uitgevoerd door Biofood Magazine.
Een winkelmandje met vergelijkbare biologische levensmiddelen is bij Albert Heijn 29% duurder dan bij een Duitse Lidl net over de grens.
Ter vergelijking: het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch
voor hetzelfde AH-winkelmandje is 55%. Biofood magazine vermoedt dan ook dat er door Albert Heijn stevig wordt verdiend op de biologische producten.
HidDe Oenema, www.biologisch.nl
Publiciteitscentrum Biologische Voeding'
Je kunt dit niet genoeg onder de aandacht brengen. Inderdaad, bioindustrie (met of zonder GM gewassen) zijn soms een stuk minder milieubelastend dan biologische varianten en dat is al langer bekend. Ik propageer niet per se industriele voedselproductie maar een genuanceerd beeld is wel belangrijk.
De Toyota Prius is ook zoiets. Prachtige zuinige auto maar door de gigantische hoeveelheid accu's uiteindelijk, als je afvalstromen en productie meerekent, een stuk minder milieuvriendelijk dan een dieselauto met roetfilter.
@ Jurgen,
Ik propageer niet per se industriele voedselproductie maar een genuanceerd beeld is wel belangrijk.
Biologisch is volkomen ongenuanceerd en toch wordt het omarmd door onder andere de overheid als eenduidig positief voor de mensheid. Bovenstaand onderzoek is door de overheid aangevraagd, maar ik hoor nog weinig officiële oproepen om met dit rare label te stoppen.
Een kritische noot: Ook dit soort studies zitten vol aanname's die er volstrekt naast kunnen zitten. Er wordt bijvoorbeeld vanuitgegaan dat lokaal kopen betekend dat mensen meer kilometers gaan maken met de auto. Maar dat hoeft helemaal niet. Lokaal kopen kan je ook op de plaatelijke markt doen waar je toch al naar toe ging.
Zelf zeggen ze:
Verder komt het van een business school. Dat betekent economen en dat is een slag "wetenschappers" dat ik met enig wantrouwen bekijk.