Junkfood is niet alleen slecht voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke. Veel vet eten zorgt voor stemmingswisselingen en agressiviteit.
Dat zegt Joseph Hibbeln, arts en onderzoeker aan de Amerikaanse National Institutes of Health. Volgens hem hebben veel consumenten in de westerse wereld fundamentele tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. Het gaat hierbij vooral om essentiële vetten die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit zou leiden tot mentale problemen, zoals depressies en agressie, zegt hij in Psycholoog.net.
Hibbeln ziet een verband tussen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong.
Omega-6-vetzuren verdringen omega-3-vetzuren in de hersenen, terwijl omega-3-vetzuren juist noodzakelijk zijn voor het brein. Japan bijvoorbeeld, waar veel vette vis op het menu staat, heeft veel minder last van moorden en depressies. Het gemiddelde menu in Australië bevat 15 milligram van omega-3-vetzuren, terwijl dit in Japan op 1000 milligram staat.
Bij mensen die last hebben van stemmingswisselingen is het omega-3-vetzuurniveau vaak laag terwijl het omega-6-niveau gestegen is. Hibbeln geeft aan dat de Nederlandse overheid een groot onderzoek houdt om te zien welke effecten voedingssupplementen op gevangenen hebben.
Psychiatrische storingen zijn volgens hem deels te voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten werkt ook tegen stemmingswisselingen. Volgens Hibbeln moeten oliën van plantaardige oorsprong worden vermeden, juist omdat die vol zitten met omega-6-vetzuren.
bron: IVM
Dit artikel afdrukken
Dat zegt Joseph Hibbeln, arts en onderzoeker aan de Amerikaanse National Institutes of Health. Volgens hem hebben veel consumenten in de westerse wereld fundamentele tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. Het gaat hierbij vooral om essentiële vetten die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit zou leiden tot mentale problemen, zoals depressies en agressie, zegt hij in Psycholoog.net.
Hibbeln ziet een verband tussen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong.
Omega-6-vetzuren verdringen omega-3-vetzuren in de hersenen, terwijl omega-3-vetzuren juist noodzakelijk zijn voor het brein. Japan bijvoorbeeld, waar veel vette vis op het menu staat, heeft veel minder last van moorden en depressies. Het gemiddelde menu in Australië bevat 15 milligram van omega-3-vetzuren, terwijl dit in Japan op 1000 milligram staat.
Bij mensen die last hebben van stemmingswisselingen is het omega-3-vetzuurniveau vaak laag terwijl het omega-6-niveau gestegen is. Hibbeln geeft aan dat de Nederlandse overheid een groot onderzoek houdt om te zien welke effecten voedingssupplementen op gevangenen hebben.
Psychiatrische storingen zijn volgens hem deels te voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten werkt ook tegen stemmingswisselingen. Volgens Hibbeln moeten oliën van plantaardige oorsprong worden vermeden, juist omdat die vol zitten met omega-6-vetzuren.
bron: IVM
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kan me niet voorstellen dat een wetenschapper van het NIH zegt : "Volgens Hibbeln moeten oliën van plantaardige oorsprong worden vermeden, juist omdat die vol zitten met omega-6-vetzuren." Lijkt me een nogal ongenuanceerde uitspraak, alle plantaardige olieën op één hoop gooien. Walnotenolie of lijnzaadolie bijvoorbeeld zit boordevol omega-3. Het gaat om de juiste soort olie en om de juiste verhouding. De onderzoeker, maar meer waarschijnlijk de journalist, draagt hier weer een steentje bij aan het idee bij de mensen: "Ik moet elk kwartaal weer wat anders eten om gezond te blijven".
Ik denk dat dat laatste een heel juiste filosofie is
dacht het al: dit is uit het originele artikel uit The Guardian:
Hibbeln, a psychiatrist and physician, says that over the past century most Western countries have undergone a dramatic shift in diet. The omega-3 fatty acids that are essential to the brain have been flooded out by competing omega-6 fatty acids, mainly from industrial oils such as soya, corn and sunflower. In the US, for example, soya oil accounted for only 0.02 per cent of all calories available in 1909, but by 2000 it accounted for 20 per cent. Americans have gone from eating a fraction of an ounce of soya oil a year to downing 11.3 kilograms a person a year in that period. These omega-6 fatty acids come mainly from industrial frying for takeaways, ready meals and snack foods such as crisps, chips, biscuits, ice-creams and margarine.
Het originele artikel is een stuk beter dan de Nederlandse vertaling/samenvatting: http://www.smh.com.au/text/articles/2006/11/15/1163266639865.html
Peter, die laatste zin uit de posting is niet alleen weinig correct, maar zelfs volstrekte onzin. Wat erger is: het laat zien dat journalisten niet begrijpen waar het probleem zit, dat bijvoorbeeld ook onder de 'Becel-discussie' zit die we hier gehad hebben.
Die gaat simpelweg over de concurrentie tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. Die is niet sexy te maken. Misschien is de link met agressiviteit wel een veel aardigere. In de taal van de '70's: "stop het moorden en vandalisme, stop Becel, stop cholesterolverlagers"
De laatste (omega-6) zorgen immers voor omega-3 tekorten. Opeens wordt het helder en snappen mensen waar het om gaat. Dan wordt het toch nog lastig voor Henk Westbroek om zijn campagne voort te zetten ;-)
Deze discussie is wel aardig maar als je een van de originele papers van Hibbeln erbij pakt is de correlatie nogal zwak. Bv Iribarren et al.
European Journal of Clinical Nutrition (2004) 58, 24–31.
Uit deze paper blijkt inderdaad een inverse correlatie tussen intake van vis en geweld. Maar er blijkt ook dat totale energie intake positief gecorreleerd is met geweld. In deze paper is er overigens ook een significant verschil tussen mensenrassen in gewelddadigheid.
Allemaal nogal indirect en het gaat mijns inziens veel te ver om maar te concluderen dat geweldstoename door veranderde vetintake wordt veroorzaakt.