Zou de Rabobank - de oude Boerenleenbank - nou wat minder convenient naar de markt kijken? ING wil het allemaal wel heel gemakkelijk ;-)

De toenemende vraag naar gemak - convenience - is een structurele ontwikkeling binnen de foodketen. De industrie neemt onder andere het bereiden van voedsel over van de consument. De komende jaren staan hierin versheid en maaltijdcomponenten centraal. Dit blijkt uit het onderzoek van ING Bank 'Grenzeloos gemak in food – convenience in Nederland en België'. "Convenience is geen modewoord meer, maar onlosmakelijk verbonden met succes binnen de foodsector," meent Ruud van Dusschoten, directeur ING Bank Bedrijven en Instellingen.
De aanhoudende behoefte aan gemak leidde de afgelopen jaren tot het verschuiven van activiteiten en het vervagen van grenzen binnen de gehele foodketen. Bij business-to-consumer-convenience voegen industrie en retailers waarde toe aan het product of de formule. Bij business-to-business-convenience krijgen zakelijke afnemers meer totaaloplossingen aangeboden door de industrie. Aan de basis hiervan liggen maatschappelijke ontwikkelingen als de stijging van het aantal tweeverdieners en eenpersoonshuishouden, en de werkdruk.

Consument vraagt naar verse producten en maaltijdcomponenten
De wensen van de consument leidt tot innovatie van producten en verbetering van kwaliteit. "Producten en diensten die meerdere behoeften van de consument vervullen hebben de toekomst. Versheid vereist een intensief samenwerkende en goed afgestemde gesloten keten. Op het gebied van integratie en het aangaan van partnerships laten industrie en handel nog veel kansen liggen. Wat maaltijdcomponenten betreft geldt dit nog veel sterker: dit is in Nederland – in tegenstelling tot Amerika – nog relatief onontgonnen terrein", concludeert Van Dusschoten.

Restaurant in supermarkt nog niet mogelijk door regelgeving
Convenience bepaalt ook in het foodservice- en foodretailkanaal verdere integratie. Supermarkten bieden steeds vaker het gemak waar de consument behoefte aan heeft op het gebied van bezorging en bereiding. Tegelijkertijd biedt de horeca vaker cateringshops, individuele verpakkingen en quickservice-formules aan. Ook de combinatie supermarkt-horeca zal steeds vaker voorkomen.

Er lijkt echter een grens bereikt te zijn in de ambitie om aan de vraag naar gemak te kunnen voldoen. Verdere uitbreiding van horeca-activiteiten binnen retail wordt in Nederland belemmerd door regels en vergunningen en door het gebrek aan winkelvloeroppervlak. Aan de rand van de steden zou wel ruimte zijn voor een horecaconcept in supermarkten.


bron: ING Bank met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken