Voedingsmiddelenfabikant Unilever heeft in 2006 de gehaltes zouten, suikers en ongezonde vetten in de geproduceerde voedingsmiddelen drastisch verminderd. Ten opzichte van 2005 is de gebruikte hoeveelheid verzadigd vet met 10.000 ton teruggebracht, transvet met 15.000 ton. Verder is 10.000 ton aan suikers en 2000 ton natrium uit soepen en bouillons verwijderd. Unilever wil daarmee verder gaan, ook al wordt dat technologisch steeds moeilijker, zegt Jan Weststrate, directeur van het Unilever-onderzoekslaboratorium in Vlaardingen en vicepresident Foods Research. Naast de technologische problemen loopt Unilever ook tegen de grenzen aan van wat consumenten wensen te accepteren. "Daar waar je je product gezonder maakt, daalt doorgaans de waardering doordat de smaak tegenvalt", legt Westrate uit.

Weststrate voorspelt dat de keuze voor 'functional food' de komende jaren zal toenemen. Er komen producten die de mentale ontwikkeling bevorderen, die de hersenprestaties verbeteren en de weerstand bevorderen. "Daarna zul je misschien de opkomst zien van voedsel waarmee wordt ingespeeld op groepen consumenten met een afwijking in de genetische code, die kan worden gecompenseerd door bepaalde voedingsstoffen", aldus Westrate.

bron: Financieel Dagblad
Dit artikel afdrukken