Het Vlaamse departement Landbouw en Visserij zocht bij wijze van experiment uit hoeveel landbouwgrond er nodig zou zijn om de Vlamingen zelfvoorzienend te maken voor hun voedselvoorziening. Ze kwamen tot een totaal van 808.700 hectare, ofwel een tuin van 1.282 vierkante meter per Vlaming.
Van de 808.700 hectare grond is 222.700 hectare nodig voor plantaardig voedsel (40% daarvan voor oliën en vetten, 31% voor granen, 10% voor fruit en suikerbieten, 9% voor aardappelen, 7% voor groenten en 3% voor overige gewassen). Daarnaast is 586.000 hectare grond nodig voor het produceren van het veevoer voor de 150.800 melkkoeien, 120.600 vleesveekalveren, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen die de Vlamingen jaarlijks 'consumeren'.
In werkelijkheid komt Vlaanderen aan deze hoeveelheid landbouwgrond niet eens toe: 'de effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedraagt [] 'slechts' 665.500 hectare', schrijft De Morgen.
Ter vergelijking: in Nederland zouden we op 1448 m2 per Nederlander uitkomen, en in Groot-Brittannië is een tuin van 1785 m2 per inwoner nodig.
Dit artikel afdrukken
Van de 808.700 hectare grond is 222.700 hectare nodig voor plantaardig voedsel (40% daarvan voor oliën en vetten, 31% voor granen, 10% voor fruit en suikerbieten, 9% voor aardappelen, 7% voor groenten en 3% voor overige gewassen). Daarnaast is 586.000 hectare grond nodig voor het produceren van het veevoer voor de 150.800 melkkoeien, 120.600 vleesveekalveren, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen die de Vlamingen jaarlijks 'consumeren'.
In werkelijkheid komt Vlaanderen aan deze hoeveelheid landbouwgrond niet eens toe: 'de effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedraagt [] 'slechts' 665.500 hectare', schrijft De Morgen.
Ter vergelijking: in Nederland zouden we op 1448 m2 per Nederlander uitkomen, en in Groot-Brittannië is een tuin van 1785 m2 per inwoner nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
even een eigen sommetje : NL heeft ca 1 miljoen ha weides en 1 miljoen akkers, dus per NLer is er 600 m2 akker en 600 m2 weide (ook die 1200 m2 samen dus ongeveer) beschikbaar voor eigen consumptie en export, daarmee komen we denk ik ruim uit (ook als we stoppen met import) als we tenminste ophouden de helft van onze zuivel eieren en vlees te exporteren. iets anders is dat niet grond maar kunstmest het aantal m2 bepaalt dat nodig is. alleen al voor de 500 grs cashewnoten die we per persoon consumeren leggen we beslag op 2 a 3x het areaal nodig in eigen land voor onze aardappels, vanwege lage opbrengst en inputgebruik in Afrikaanse landen waar die noten vandaan komen. en we snoepen ook nog paranoten, macadamia, studentenhaver en nog wel het een en ander meer op uit de derde wereld als alleen die cashewnootjes. met voedselvoorziening en zelfvoorziening heeft het allemaal niets meer te maken, met denkbeeldige backyards of tuinen dus ook niet.
Is hier ook rekening mee gehouden dat de veehouderij afval van de voedingsindustrie opruimt en dat gras 4 a 5 keer per jaar van het land wordt gehaald?
@ jordi: ik zou ook wel eens in de keuken willen kijken van de heren inschatters van dit tuinareaal, opvallend hoe weinig koeien de Vlamingen hebben lopen, maar 10% van Nl, of 5x zo weinig per inwoner, en omdat een koe zo veel ruimte nodig heeft voor de geproduceerde zuivel, is vooral dat bepalend voor het totaal areaal lijkt me, al zullen al die zoogkoeien het verschil wat minder groot maken. ik neem dan ook aan dat de hogere waarde van de NLse tuin aan het hogere zuivelgebruik ligt. en dat die nog hogere van de britten komt door hun voorkeur voor lamsvlees (waarvoor nogal wat extensief begraasde grond gebruikt wordt voor de moederdieren). als je in spanje de gewone ham vervangt door iberico, zit je al gauw op een factor 100x of meer per gewichtseenheid.
Interessanter lijkt mij hoe het denkbeeldige resultaat van dit soort berekeningen er uit komt te zien als we niet van het huidige consumptiepatroon uitgaan, maar andersom.
1. Met welk volwaardig productenassortiment, afgestemd op onze bodem en klimatologische omstandigheden, kan zo optimaal mogelijk gebruik worden gemaakt van onze beschikbare ruimte inclusief continentaal plat (vis, viskweek).
2. Voor hoeveel personen zou dat toereikend zijn.
3. Hoe zien de maaltijden er dan uit.
Als dit niet binnen het kader van dit draadje past, dan moet de redactie dat maar even laten weten.
@ joep: zowel van vaclav smil als van fresco moeten we fors minderen met vlees, dat scheelt een slok op een borrel en schept ruimte, maar ja, de chinezen hebben zich nog wel het een-kindsbeleid laten welgevallen, als wereld gaan we richting ongebreidelde carnivorie voorlopig.