De Vlaamse professor Jan Staessen weerspreekt de alles-of-niets hype over zoutreductie. De Morgen schrijft over Staessen: Staessen publiceerde in 2011 een uitgebreide studie over het onderwerp. Wat bleek? Hoe lager de zoutinname, hoe hoger de sterfte aan cardiovasculaire doodsoorzaken. "Er wordt al jaren gewaarschuwd voor zoutoverconsumptie, terwijl er geen solide bewijzen zijn dat zout nefast is voor de gezondheid", zegt Staessen.
Voorts stelt Staessen: "Er zijn kleinschalige interventiestudies geweest met hypertensiepatiënten, waarbij een klein verschil wat betreft de bloeddruk werd vastgesteld. Vervolgens heeft men die resultaten gewoon geëxtrapoleerd naar de algemene bevolking. Maar niemand die erbij stilstond dat te weinig zout bij gezonde mensen ook potentiële nevenwerkingen kon hebben."
Dit artikel afdrukken
Voorts stelt Staessen: "Er zijn kleinschalige interventiestudies geweest met hypertensiepatiënten, waarbij een klein verschil wat betreft de bloeddruk werd vastgesteld. Vervolgens heeft men die resultaten gewoon geëxtrapoleerd naar de algemene bevolking. Maar niemand die erbij stilstond dat te weinig zout bij gezonde mensen ook potentiële nevenwerkingen kon hebben."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Te weinig zout is waarschijnlijk net zo slecht als te weinig vetten of te weinig suikers of te weinig eiwitten of te weinig van welke andere voedingsstof dan ook.
Maar zijn soortgelijke berichten voor veel mensen geen aanleiding om overvloedig zout of echte boter of suiker te gaan gebruiken?
'Professor Staessen heeft toch gezegd dat zout goed voor je is' hoor je ze dan zeggen, maar ze staan er niet bij stil dat onze dagelijkse voeding meer dan voldoende zout bevat en dat een zoutvat op tafel absoluut overbodig is!