Melchior Meijer maakte me attent op dit artikel: baas loert op vet etende werknemer
Citaat:
Werknemers kunnen straks niet meer onbezorgd een broodje kroket eten onder het oog van de baas. Bedrijven maken zich in toenemende mate ongerust over overgewicht en zullen zich daarom steeds vaker inlaten met de gezondheid van hun personeel. Dat signaleren de drie grootste zorgverzekeraars Achmea Zorg, CZ en VGZ.
De vraag hoe ver een werkgever daarin kan gaan, wordt de komende jaren duidelijk, denken de verzekeraars. Een dikke werknemer tussen de middag aanspreken op een vette hap, gaat vooralsnog te ver. Is die werknemer vaak ziek, dan kan het in een verzuim- of functioneringsgesprek wel aan de orde komen, aldus de verzekeraars en het NIGZ.
Interessant is het zinnetje dat dan volgt:
Maar ondernemingen stellen zich nog terughoudend op, merken de zorgverzekeraars.
We hebben het hier het afgelopen jaar nogal gehad over:
- het recht op vrije keuze
- de vraag of vet echt slecht is (of dat er wellicht heel andere mechanismen een rol spelen)
- ergo: mogelijk verkeerd ingegeven maar dwingende regelgeving en daaruit volgende financiële sancties
- het mogelijk belang van de beheersing van ziektekosten
Kan het niet helpen, maar de vraag blijft in mijn hoofd klinken: waar gaan we heen met dat laatste zinnetje?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je zal maar met een koolhydraat-arm dieet bezig zijn. Of met het Montignac-dieet. Een hamburger op je bordje, mayo erop, en de baas zit je scheef aan te kijken, terwijl je toch aan het afvallen bent....
Wie bepaalt nou eigenlijk wat gezond is? Adviezen van diëtisten hebben me alleen maar dikker gemaakt, ik ben pas gaan afvallen toen ik het tegengestelde ging doen. We weten nog zo verschrikkelijk veel niet, en toch pretenderen "deskundigen" de waarheid in pacht te hebben.
@ Dick, je bedoelt: zal de marktwwerking zijn eigen gang gaan of worden we gepiepeld? De kans bestaat dat de zorgverzekeraars de zaak een beetje willen beinvloeden in hun voordeel. Voorlopig zie ik de consument nog niet veel doen. Het lijkt wel alsof ze de hele brij van alle opmerkingen en tegenstrijdigheden over voeding en de wetenschappelijke 'feiten' over zich heen laten komen en de bui maar afwachten.....
Je wordt op dit moment ook over geinformeerd. je kunt geen magazine cq krant meer openslaan of je wordt er mee geconfronteerd. Als je dan tijdens je dagelijkse lunch al niet meer durft te eten wat je graag wilt eten ivm de sociale controle....tsja wat moet je dan anders doen dan schuilen tot de bui over is?
Ik heb eigenlijk geen idee hoe het gaat aflopen, weet wel dat het een spannend jaar worden aangaande opinies over gezondheid.
@Ailko, van de consument verwacht ik niet veel. Die kan dit alleen maar ondergaan. Mijn probleem is: wat mag ik verwachten van overheid en verzekeraars op het gebied van regelgeving?
Het ziet ernaar uit dat die eraan komt, met een politiecorps en al voor de handhaving van een systeem waarvan Professor Frans Kok stelt dat het sowieso iedere vijf jaar op de helling moet.
De werkgever heeft groot gelijk als hij zijn werknemers aanspreekt op hun eetgedrag. Het eten is de energie die de arbeid levert waarvoor hij betaalt. Het zou mogelijk moeten zijn extreem ongezond gedrag contractueel te verbieden. De gevolgen daarvan zouden voor rekening van de werknemer moeten komen. Ook bij bijvoorbeeld ski-ongelukken. Eigenlijk zou ziekte helemaal voor rekening van de werknemer moeten zijn. Hij werkt dan immers niet.
Van levensbelang is dat het niet ontaardt in onzin. Er zijn nu al bedrijfscateraars met een "MVO-positionering": ze schenken geen volle melk meer en leggen geen boter meer neerin de kantine. Straks sneuvelt zelfs de kibbeling (trend voor 2007) op vrijdag.
Wouter, er is een mooie cartoon (ik kan hem niet meer vinden): you can hire the man, but you can't hire his motivation
Ik begrijp dat jij wat formeler bent ;-)
Tav melk: (vertraagd) komt nu een beweging op gang die melk en [ublic zwart wil maken. Het is immers niet vooor volwassen dieren en zorgt voor alle mogelijke kwalen. Zo wil althans mainstream science, er zijn ook tegenstrevers.
In cateringland zijn voorzichtige geluiden te horen: moet de 'witte motor' er niet uit? (ook de volledig ontvette dus)