foto: Peter Menzel, uit: Man eating Bugs
In het kader van de discussies hier over dierenleed, vestig ik graag de aandacht op een artikel in Trouw vanmorgen. Dat mag best gelezen worden in een wat ruimer perspectief. Dan hebben de Dierenbeweging en hun supporters er ook wat aan. Journalist Jeroen den Blijker rapporteert over zijn interview met Arnoud van Huis, hoogleraar entomologie (insectenkunde) aan universiteit van Wageningen, over het eten van insecten.
Enerzijds het bekende verhaal dat zo langzamerhand naar een breder publiek doorsijpelt: het is even wennen maar insecten zijn prima te eten. Een uitje en wat tomaat erbij, even bakken en helemaal lekker. Nog makkelijk ook, want insecten kun je drogen. Je moet ze dan alleen even wellen voor gebruik. Anders dan je vlees, kun je ze straks dus gewoon als een pak rijst in je keukenkastje op voorraad houden.
In Afrika is het normaal ze even uit het wild te halen en vers klaar te maken. In China vindt zelfs al bio-industriële teelt van bijv. eetbare schorpioenen plaats.
Belangrijkste reden voor Van Huis op op de eetbaarheid van insecten te wijzen is een probleem waar we met ons teveel aan eten niet bij stilstaan: het tekort aan voedsel, m.n. aan vlees.
Vlees is een nogal inefficiënt product. In geval van intensief geproduceerd rundvlees, ligt de zg. conversieratio op ca. 1:10. Voor 1 kilo vlees is 10 kilo plantaardig (graan) voer nodig. In het geval van rupsen ligt de ratio op 1,5/3:10. Minimaal meer dan drie keer zo hoog dus en in sommige gevallen 6 à 7 keer zo hoog. Het zou een beetje flauw zijn om kunstvlees op basis van plantaardig materiaal een volledige conversie van 1:1 mee te geven, maar het ligt dicht in die buurt. Het is nog efficiënter dan insectenvlees. Ik ben benieuwd naar de conversie van artificieel vlees (= vlees dat niet met behulp van een dierenlichaam wordt geproduceerd). Wellicht dat Wageningenmensen daar iets over kunnen vertellen?!?!!?
Belangrijk? Zonder meer. Praat met vleeshandelaren en ze zullen je vertellen dat veel van het Zuid-Amerikaanse vlees inmiddels naar die enorme zich ontwikkelende economie in het Oosten gaat: China. Een volk van alles-wat-beweegt-eters, maar ook vooral van vlees dat wij in het Westen eten. Iedere dag komen er flink wat van die honderden miljoenen Chinezen bij die óók rund- en varkensvlees willen eten. Uiteraard tegen een prijs die zorgt voor al die problemen die wij hebben met intensieve teelt. De vraag naar intensief – lees: onvriendelijk en bio-industrieel vlees zoals de Dierenbeweging die begrippen definieert – zal alleen maar toenemen. De Nederlandse en Vlaamse publieke opinies ten aanzien van de eigen consumptie zijn niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat, terwijl we bio-industrieel een belangrijke invloed hebben.
Met dit in je achterhoofd is het aardig om nog eens te kijken naar die trits: dierenleed, insecten en kunstvlees. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Waar is het geluid van de Dierenbeweging op dit punt? Het heeft te weinig zin om alleen te blijven denken in Dierenleed. Er is innovatief denken nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ingelegde eieren: Die technologie werd enkel tijdens de laatste oorlog gebruikt, meen ik mij te herinneren. Mijn moeder gruwelt er nog van.
De statistieken bekeken. De Belg is nog maar weer eens een procentje gezakt. Gelijk met Frankrijk, zeg maar. Italië en Spanje geven nog wat meer uit, maar die zijn erg gezakt . Nederland is toch ook weer niet zoveel minder, als je ziet hoe snel er een procentje af gaat.
De cijfers bevestigen mijn vroeger commentaar. Ik vind het Luxemburgse resultaat wel eigenaardig (9,3%) en dat van de UK verwondert me niks.
Nu komen hier drie factoren bij:
a. wat je zelf kweekt geef je niet uit (bias van de agrarische streken, dasha's en groententuinen)
b. Wat je op je werk eet (cantine, cafetaria,lunchrestaurant) valt buiten deze cijfers en is in België wel belangrijk.
c. Het zuivere restaurantbezoek en eten op festivals (mosselkermissen...) vallen in een andere categorie.
@Nick
Eieren kunnen toch worden ingemaakt, in het zout? Of ingekalkt?
bij eurostat heb ik een tabelletje gevonden met uitgaven van huishoudens aan food en non-alcoholica in % van het totaal te besteden bedrag dat die huishoudens hebben. niet precies wat je zocht, dick, maar iets anders kon ik zo snel niet vinden.
volg deze link: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1334,49092079,1334_49092794&_dad=portal&_schema=PORTAL , en kies dan achtereenvolgens voor people in Europe - Household consumption expenditure - tabel Food and non-alcoholic beverages
wat at men tijdens de vasten? Onder het volk in oude tijden: niets. De voorraden van de vorige oogst waren op en er heerste hongersnood.
Ik vind heel weinig terug over vastenkeuken in de recentere geschiedenis. De Belgische kookboeken waarover ik beschik, lijken wel allemaal geschreven door vrijdenkers :-). Misschien stond er iets in oude uitgaven van "Ons Kookboek" (het meest verkochte boek in België, van de Katholieke "Boerinnenbond"). Maar daarvan heb ik geen kopie.
Van horen zeggen weet ik dat vooral eieren werden klaargemaakt (een recent verschijnsel, want vroeger legden de kippen niet in de winter). verder at men haring en mosselen, kaasbereidingen. Op zondag mocht men "gewoon" eten,de vastentijd heet immers 40 dagen te duren, maar wie telt, merkt dat er van aswoensdag tot pasen 47 dagen zijn. Vlees was op vele plaatsen helemaal niet te vinden, want de meeste slagers sloten in die periode.
Er is dus recent geen aanwijsbare vastenkeuken. In stokoude kookboeken (Vorselmans, Casteau enz.) zijn die er wel, maar die boeken zijn bestemd voor de tafels van de rijken. Die aten allerhande vis, zeezoogdieren en watervogels en "geconterfeyt" ofte kunstvlees gemaakt van amandelen.
Er werden tijdens de vasten ook opmerkelijk meer droge vijgen gegeten. vandaar de uitdrukking "vijgen na pasen".
Wat at men indertijd in katholiek Europa toen er tussen Aswoensdag en Pasen gevast moets worden? Ik bedoel, daar zit toch een enorm vleesloze traditie. Waar is die gebleven?