We liepen een beetje vast in de laatste GMO-discussie hier. We steggelden en jammerden er een beetje over. Laten we er daarom eens heel anders naar kijken: GM kan ook lekker zijn.
Gisteravond viel dit bericht te lezen in NRC Handelsblad:
Rotterdam, 26 juni. Een nieuwe genetisch gemanipuleerde tomaat met een geleend gen van citroenbasilicum valt in de smaak. Dankzij de citroen- en rozenaroma’s is de nieuwe tomaat geuriger dan gewone tomaten.
Vrijwilligers in een proefpanel gaven de voorkeur aan de nieuwe tomaat, zo schrijven Israëlische onderzoekers van het Newe Ya'ar onderzoekscentrum in Ramat Yishay deze week online in het vakblad Nature Biotechnology.
De tomaat heeft in zijn DNA het gen voor geraniolsynthase ingebouwd gekregen. Geraniolsynthase is het enzym dat in basilicum aan het begin van de chemische keten voor productie van geurstoffen (monoterpenen) staat. Uit geraniol kunnen vervolgens door kleine moleculaire veranderingen vele andere geurstoffen ontstaan, waaronder stoffen met een kenmerkende citroen- of rozengeur. In gewone tomaten ontbreken monoterpenen.
Het merendeel van de 82 leden van het proefpanel beoordeelde de nieuwe tomaat dan ook als ‘geuriger’ dan de gewone. Ze beschreven de geur als ‘parfumachtig’, ‘roos’, ‘geranium’, ‘tomaatachtig’ en ‘citroengras’. Zestig procent van de proefpersonen vond de smaak verbeterd en gaf de voorkeur aan deze tomaat.
De nieuwe tomaat is iets bleker dan de gewone. Dat komt doordat geraniolsynthase ingrijpt in de productie van de kleurstof lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant, een stof die in het lichaam schadelijke vrije radicalen wegvangt. De smaakvolle tomaat met minder lycopeen is dus misschien iets minder gezond.
Daar staan volgens de onderzoekers echter andere voordelen tegenover. Omdat vluchtige terpenen ook beschermen tegen bacteriën, schimmels en insectenvraat kan de nieuwe tomaat misschien ook met minder bestrijdingsmiddelen toe en is hij wellicht langer houdbaar.
Moet dit verboden worden?
(Jurgen kwam met deze suggestie obv de wetenschappelijke versie van hetzelfde bericht)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik was wel blij te lezen dat ten minste 1 lid van het proefpanel de geur van deze tomaat als "tomaatachtig" omschreef. Lang leve de vooruitgang: Gentech heeft een naar tomaat ruikende tomaat mogelijk gemaakt...
De klassieke veredeling heeft ook "vreemde" resultaten bereikt. Groenten (en bloemen natuurlijk) met afwijkende kleuren. Maar ook fruit met meer en andere smaak. Wat dat betreft is het allemaal ook weer niet zo schokkend.
@Jacobus: "een schaaltje met 6 tomaten kan dan prima dienst doen als toiletverfrisser"
Doe jij deze week de vrijdaggrap?!
Je kan ook wat citroen over een tomaat druppelen. De meeste mensen die ik ken eten geen rozen, dus of rozengeur nu een toegevoegde waarde is? Een lange shelflife is interessant, een schaaltje met 6 tomaten kan dan prima dienst doen als toiletverfrisser.
Ik denk dat dit soort producten er voornamelijk voor zal zorgen dat mensen nóg vervreemder raken van hun oorspronkelijke voeding...
Vond dit een interessant geval omdat de GM technologie nu eens niet ingezet wordt voor betere productie of langere houdbaarheid.
De vraag is of we specifiek zitten te wachten op een tomaat met citroen en roos achtige aroma's natuurlijk. En wat gebeurt er met deze geuren als we er een saus van koken? Ik zie het als molecular gastronomy maar dan een stap verder.