image

We liepen een beetje vast in de laatste GMO-discussie hier. We steggelden en jammerden er een beetje over. Laten we er daarom eens heel anders naar kijken: GM kan ook lekker zijn.

Gisteravond viel dit bericht te lezen in NRC Handelsblad:

Rotterdam, 26 juni. Een nieuwe genetisch gemanipuleerde tomaat met een geleend gen van citroenbasilicum valt in de smaak. Dankzij de citroen- en rozenaroma’s is de nieuwe tomaat geuriger dan gewone tomaten.

Vrijwilligers in een proefpanel gaven de voorkeur aan de nieuwe tomaat, zo schrijven Israëlische onderzoekers van het Newe Ya'ar onderzoekscentrum in Ramat Yishay deze week online in het vakblad Nature Biotechnology.

De tomaat heeft in zijn DNA het gen voor geraniolsynthase ingebouwd gekregen. Geraniolsynthase is het enzym dat in basilicum aan het begin van de chemische keten voor productie van geurstoffen (monoterpenen) staat. Uit geraniol kunnen vervolgens door kleine moleculaire veranderingen vele andere geurstoffen ontstaan, waaronder stoffen met een kenmerkende citroen- of rozengeur. In gewone tomaten ontbreken monoterpenen.

Het merendeel van de 82 leden van het proefpanel beoordeelde de nieuwe tomaat dan ook als ‘geuriger’ dan de gewone. Ze beschreven de geur als ‘parfumachtig’, ‘roos’, ‘geranium’, ‘tomaatachtig’ en ‘citroengras’. Zestig procent van de proefpersonen vond de smaak verbeterd en gaf de voorkeur aan deze tomaat.

De nieuwe tomaat is iets bleker dan de gewone. Dat komt doordat geraniolsynthase ingrijpt in de productie van de kleurstof lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant, een stof die in het lichaam schadelijke vrije radicalen wegvangt. De smaakvolle tomaat met minder lycopeen is dus misschien iets minder gezond.

Daar staan volgens de onderzoekers echter andere voordelen tegenover. Omdat vluchtige terpenen ook beschermen tegen bacteriën, schimmels en insectenvraat kan de nieuwe tomaat misschien ook met minder bestrijdingsmiddelen toe en is hij wellicht langer houdbaar.


Moet dit verboden worden?

(Jurgen kwam met deze suggestie obv de wetenschappelijke versie van hetzelfde bericht)
Dit artikel afdrukken