foto: Peter Menzel, uit: Man eating Bugs
In het kader van de discussies hier over dierenleed, vestig ik graag de aandacht op een artikel in Trouw vanmorgen. Dat mag best gelezen worden in een wat ruimer perspectief. Dan hebben de Dierenbeweging en hun supporters er ook wat aan. Journalist Jeroen den Blijker rapporteert over zijn interview met Arnoud van Huis, hoogleraar entomologie (insectenkunde) aan universiteit van Wageningen, over het eten van insecten.
Enerzijds het bekende verhaal dat zo langzamerhand naar een breder publiek doorsijpelt: het is even wennen maar insecten zijn prima te eten. Een uitje en wat tomaat erbij, even bakken en helemaal lekker. Nog makkelijk ook, want insecten kun je drogen. Je moet ze dan alleen even wellen voor gebruik. Anders dan je vlees, kun je ze straks dus gewoon als een pak rijst in je keukenkastje op voorraad houden.
In Afrika is het normaal ze even uit het wild te halen en vers klaar te maken. In China vindt zelfs al bio-industriële teelt van bijv. eetbare schorpioenen plaats.
Belangrijkste reden voor Van Huis op op de eetbaarheid van insecten te wijzen is een probleem waar we met ons teveel aan eten niet bij stilstaan: het tekort aan voedsel, m.n. aan vlees.
Vlees is een nogal inefficiënt product. In geval van intensief geproduceerd rundvlees, ligt de zg. conversieratio op ca. 1:10. Voor 1 kilo vlees is 10 kilo plantaardig (graan) voer nodig. In het geval van rupsen ligt de ratio op 1,5/3:10. Minimaal meer dan drie keer zo hoog dus en in sommige gevallen 6 à 7 keer zo hoog. Het zou een beetje flauw zijn om kunstvlees op basis van plantaardig materiaal een volledige conversie van 1:1 mee te geven, maar het ligt dicht in die buurt. Het is nog efficiënter dan insectenvlees. Ik ben benieuwd naar de conversie van artificieel vlees (= vlees dat niet met behulp van een dierenlichaam wordt geproduceerd). Wellicht dat Wageningenmensen daar iets over kunnen vertellen?!?!!?
Belangrijk? Zonder meer. Praat met vleeshandelaren en ze zullen je vertellen dat veel van het Zuid-Amerikaanse vlees inmiddels naar die enorme zich ontwikkelende economie in het Oosten gaat: China. Een volk van alles-wat-beweegt-eters, maar ook vooral van vlees dat wij in het Westen eten. Iedere dag komen er flink wat van die honderden miljoenen Chinezen bij die óók rund- en varkensvlees willen eten. Uiteraard tegen een prijs die zorgt voor al die problemen die wij hebben met intensieve teelt. De vraag naar intensief – lees: onvriendelijk en bio-industrieel vlees zoals de Dierenbeweging die begrippen definieert – zal alleen maar toenemen. De Nederlandse en Vlaamse publieke opinies ten aanzien van de eigen consumptie zijn niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat, terwijl we bio-industrieel een belangrijke invloed hebben.
Met dit in je achterhoofd is het aardig om nog eens te kijken naar die trits: dierenleed, insecten en kunstvlees. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Waar is het geluid van de Dierenbeweging op dit punt? Het heeft te weinig zin om alleen te blijven denken in Dierenleed. Er is innovatief denken nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik denk dat we een stapje terug moeten doen wat onze vleesconsumptie betreft. Het in weldadige luxe levende mensdom krijgt ruim voldoende dierlijke eiwitten binnen.
Het past ons als mens wel om nu ook de insectenvoorraad op deze aardbol in rap tempo te vernietigen, maar op termijn lijkt mij dat geen oplossing.
Nu China toch een beetje ook wil wat wij al jaren doen, veel te veel vlees eten, hebben wij blijkbaar een voorbeeldfunctie. Alleen op 's zondags een heerlijk stukje superkwaliteitsvlees lijkt mij een prima voorbeeld. Het is trouwens nog niet zo heel lang geleden dat dit heel normaal was...
En zelfs dat is al een vorm van innovatiever denken ;-)
Ach, die Nederlanders en hun voorbeeldfunctie...
Ooit was ik geïnteresseerd in de wormenkweek (lombricicultuur), die rond 1980 nogal opgang maakte. Daar is nooit wat van gekomen, wegens geen markt.
Wormen- en insectenkweek kunnen nog best bijdragen tot de menselijke voeding op de manier waarop dit al eeuwen gebeurt, namelijk via een tussenstap zoals kip,varken of vis. Kippen zijn altijd al onze manier geweest om insecten te eten, en bedenk eens hoeveel "waardeloze" vissoorten (zandspiering) niet naar de zalmkweek gaan via vismeel?
Omdat wij geen gras kunnen verteren hebben wij het schaap uitgevonden en het varken zet voor ons aardappelschillen om in spek en worsten (maar dat idee is wel heel erg passé in de bio-industrie)
Nick, we zijn niet voor niks het land waar de reformatie aansloeg en waar Multatuli werd geboren ;-)
En dan die kippen: bij mijn beste weten véél efficiënter dan koeien. En niet voor niks ht beest dat Henri IV uitzocht voor alle Fransen ... op zondag!
Gelukkig zijn jullie meer dan jullie Noorder- en zelfs meer dan jullie Zuiderburen bon vivants ;-)
Dick,
Er bestaat een Franse mop waarin Ravaillac (de moordenaar van Henri IV) woedend zijn mes grijpt en naar buiten stormt wanneer zijn vrouw vertelt dat het die zondag wééral "poule au pot" is.
En wat die bon vivants betreft: ook de gemiddelde Belg geeft meer uit aan telefonie dan aan voeding. Men bespaart op (thuis)voeding om met de meer ostentatieve luxes te kunnen pronken. Dat is dramatisch voor de kwaliteit van de voeding, ook in België koopt men op prijs. In Frankrijk geldt dat minder, ook al koopt ginder iedereen dan weer zijn voeding in de supermarkt.