Het Spaanse onderzoeksteam van de internationale dierenrechtenorganisatie Animal Equality maakte samen met televisiezender La Sexta opnamen op een Spaanse varkenshouderij van vleesproducent El Pozo. De Belgische dierenrechtenorganisatie Animal Rights deelde de beelden.

"Er zijn varkens te zien met gigantische abcessen, ernstige misvormingen, infecterende wonden en enorme lies- en navelbreuken. De dieren krijgen geen diergeneeskundige behandeling", aldus Animal Rights. "Verder is ook te zien hoe dode varkens liggen te ontbinden tussen levende soortgenoten, en hoe de afvalcontainers van het bedrijf uitpuilen met kadavers." Animal Rights stelde eerder met undercoverbeelden misstanden in Belgische slachthuizen en kippenhouderijen aan de kaak.

El Pozo reageert dat "de fokkerij voldoet aan de Spaanse en Europese wetgeving" en dat de opnamen gemaakt zouden zijn in de ziekenboeg van de fokkerij. Volgens de Spaanse dierenarts Alfonso Senovilla is dat niet mogelijk. "Alsjeblieft, we zijn niet dom, deze dieren kunnen onmogelijk nog herstellen. Hun lijden dient meteen gestopt te worden."

Vleeswaarproducten van El Pozo zijn in Vlaanderen te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize. Animal Rights heeft de supermarktketens aangeschreven "met de dringende vraag om de producten van El Pozo uit het aanbod te halen". In een reactie laten beide ketens weten dat de producten van El Pozo meteen uit de schappen worden gehaald. “Daarna gaan we in gesprek met El Pozo. We willen van hen horen wat daar aan de hand is. Na dat gesprek kijken we hoe het verder gaat”, laat de Colruyt-woordvoerder weten. Hetzelfde geluid klinkt bij Delhaize: "Omdat we dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen, gaan we tijdelijk de samenwerking met El Pozo opschorten en ondertussen uitzoeken wat daar juist is gebeurd." Het is niet ongebruikelijk dat supermarkten hun leveranciers af en toe bezoeken. Mogelijk is dat in dit geval te weinig gebeurd.

De (schokkende) beelden zijn in dit filmpje te zien (tevens is een fotoserie te bekijken op het Flickr-kanaal van Animal Rights):
Dit artikel afdrukken