De richtlijn beschrijft dat “vooral tienerjongens en volwassen mannen hun inname van eiwitrijke voeding moeten verminderen door het eten van minder vlees, gevogelte en eieren en meer groenten of andere ‘ondergeconsumeerde’ voedingsmiddelen.”

De richtlijn is gebaseerd op grafieken van de National Health and Nutrition Examination Survey. Daaruit blijkt dat alleen de inname van granen voldoet aan de aanbevolen hoeveelheid. De inname van eiwit ligt er flink boven, die van groente en fruit ligt er ver onder.

We onderschatten hoe belangrijk gewicht en uiterlijk zijn voor jongens. Jonge mannen worden net zo erg beïnvloed als jonge vrouwen door foto’s van modellen en sporters
Chronisch trek
Elsie Taveras van Massachusetts General Hospital for Children is gespecialiseerd in kinderobesitas. Zij zegt hierover: “Het probleem bij een goed voedingspatroon bij jongens is dat ze altijd trek hebben. Hierdoor eten ze vaak impulsief en teveel.”

Tijdens de lange groeispurt van jongens bouwen ze vooral spiermassa op. Dit in tegenstelling tot meisjes die vooral vetmassa opbouwen. Veel meisjes maken zich daar zorgen over en willen afvallen. Jongens zijn kien op hun spiermassa, vooral als ze een sport beoefenen waarin dat belangrijk is. Dr. Field van Brown University School of Public Health: “We onderschatten hoe belangrijk gewicht en uiterlijk zijn voor jongens. Jonge mannen worden net zo erg beïnvloed als jonge vrouwen door foto’s van modellen en sporters.”

Te veel eiwit
Jerel Calzo van de Harvard Medical School is expert in eetstoornissen bij jongens. Volgens hem zijn de grote hoeveelheden eiwitten die jongens binnenkrijgen nutteloos. Zeker als ze eiwitshakes of andere supplementen gebruiken om nog meer spiermassa op te bouwen. “Het lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid eiwit verwerken. De rest telt alleen als extra calorieën.” Als jongens of mannen eiwit-supplementen gebruiken is het des te belangrijker om goed te blijven drinken, maar dan wel water. Jongens die met sport bezig zijn, drinken veel sportdrankjes, die toegevoegde suikers en lege calorieën bevatten. “Kinderen hebben geen sportdrank nodig, water is prima,” voegt Taveras daar nuchter aan toe.

Dus: jongens kunnen wat eiwitten laten staan en moeten die niet vervangen door niet verzadigende dikmakende producten vol suikers, maar door groenten en fruit.

Fotocredits: Ace Armstrong, 21
Dit artikel afdrukken