Een metastudie die werd gepubliceerd in The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetic bevestigt het vermoeden dat het eten van producten met een hoog eiwitgehalte goed verzadigt en mensen dus minder laat eten. Dit vermoeden hanteerde bijvoorbeeld ook internist Frank van Berkum - in Nederland bekend als 'dr. Frank' - in zijn afvaldieet, waarin hij het aandeel koolhydraten vermindert waardoor het eitwitgehalte van de maaltijd relatief omhoog gaat.

De onderzoekers wilden weten hoeveel effect eiwit heeft op het gevoel van verzadiging. Uit duizenden reeds uitgevoerde onderzoeken kozen ze de vijf meest geschikte om die vraag te beantwoorden. De proefpersonen die deelnamen aan deze onderzoeken vastten eerst een periode. Daarna aten ze in een lab een maaltijd met veel eiwitten. Vervolgens bepaalden de onderzoekers de lengte van het moment tussen de maaltijd en het punt waarop ze weer trek kregen.

"Ons onderzoek wees er inderdaad op dat een hoge eiwitinname zorgt voor een groter gevoel van verzadiging", zegt co-auteur van het onderzoek Richard Mattes, distinguished professor of nutrition science at Purdue University. Mattes wijst erop dat meer onderzoek nodig is, omdat vijf studies slechts een beperkte afspiegeling geven van de totaliteit van alle wetenschappelijke literatuur en nog onvoldoende duidelijk is welke eiwitten het meest verzadigen en of plantaardige een effectief zijn als dierlijke.

Opgemerkt moet worden dat eiwitten dure en onduurzame voeding zijn omdat per gram een grotere ecologische footprint vergen dan bijvoorbeeld koolhydraten die we nodig hebben voor onze energiebehoeften. Eiwitten dienen van nature als bouwstof voor onderhoud van ons lichaam.
Time - This Type of Food Makes You Feel Fuller Longer
Reageer
  • Deel
Druk af