image

Terwijl Ierse katholieken in de opmaat naar Pasen moesten uitwijken naar natuurwater vanwege het ziekteverwekkende karakter van hun heilige kraanwater, was New York deze week het toneel van een religieuze chocorel.

De eetkunstenaar Cosimo Cavallaro exposeerde er zijn beeld 'Sweet Jesus'. Helemaal van melkchocolade en in de stijl van een volgens de natuur werkende Renaissance kunstenaar. Een schitterend en expliciet naakt dus (en, eerlijk gezegd, wat mij betreft ook nog mooi - ik heb het niet zo op zijn kunst-als-kunst 'kaas-drippings' )

De Amerikaanse Catholic League organiseerde een protest tegen het beeld dat ze beschouwt 'als een aanslag op Christenen tijdens de Heilige Week.' De woordvoerder, kennelijk niet of half op de hoogte van de lotgevallen van Mohammed in Denemarken, zegt verder: 'Zoiets zouden ze nooit durven met een chocolade beeld van Mohammed met zijn naakte genitaliën open en bloot tijdens de Ramadan.'

Hun protest heeft gewerkt, want de directie van de galerie is gezwicht. De expositie is afgelast. De League dreigde nl. met een boycot van het hotel waaronder de galerie valt.

Kan dit nou wel of niet en wat zegt het eigenlijk? Een leuke discussie daarover is gestart op Ken Ashford's weblog The Seventh Sense

Cosimo Cavallaro is natuurlijk veel interessanter: hij laat onze relatie tot voedsel zien vanuit een heel ander perspectief.

Met dank aan Peter Res, die me attent maakte op dit bericht.
Dit artikel afdrukken