Dat zijn dieren die hoogwaardige, complexe dierlijke eiwitten (zuivel, vlees en eieren) leveren aan mensen. Dierenwelzijnsprofessor Temple Grandin is één van mijn helden, want dierwelzijn verbeteren door te roepen dat je geen dierlijke eiwitten mag eten, werkt niet zo lang we vlees eten en prijs nu eenmaal beslist over wat we kopen.
Daarom ben ik van mening dat de sector zelf het dierwelzijn moet verbeteren. Van fok tot kok. In slachthuizen moet het goede worden gedaan.
Afstomping tegengaan
Eigenlijk zou ik blij moeten zijn met het cameratoezicht in slachthuizen. Maar ik vind het maar niks. Waarom?
Om die vraag te beantwoorden, stel ik een tegenvraag: wat doet een alarminstallatie in woonhuizen?
Wie weet wat routinematig doden met een mens doet, weet dat je het onvermijdelijke afstompingsproces moet beheersen en waar nodig omkerenHet antwoord is simpel. Een inbraakalarm registreert het tijdstip van de inbraak. Een alarminstallatie voorkomt geen inbraak. Een huis dat voorzien is van bouwkundige beveiliging, zoals extra sterk hang- en sluitwerk is wel een goed middel om inbraken te voorkomen. Dat weet iedere politieagent.
Cameratoezicht in slachthuizen is onzin. Ook al weten mensen zich bekeken, dan nog zal het misstanden registreren maar niet voorkomen omdat toezichthouders niet alle beelden zullen bekijken en bovendien deel worden van het proces. Slachten is een wereld die apart staat. We willen niet weten wat er in slachthuizen gebeurt. Mensen die er werken, weten dat en gedragen zich ernaar.
Voorbeeld: 80% van de werknemers (en bezoekers) van slachthuizen hebben een smartphone met foto- en videomogelijkheden. Waarom zijn er - als we er van uitgaan dat misstanden in slachthuizen regelmatig voorkomen - dan zo weinig beelden van die misstanden? Omdat er weinig gefilmd en gefotografeerd wordt. Waarom er zo weinig gefilmd en gefotografeerd wordt in slachthuizen kun je in dit uitstekende essay van dr. Amy Fitzgerald lezen.
Kritiek is makkelijk. Maar ik heb ook oplossingen die veel beter werken dan cameratoezicht:
• verplichte cursussen bewustwording dierwelzijn voor al het slachthuispersoneel
• verplichte psychologische tests voor nieuwe (ook tijdelijke) werknemers
Cameratoezicht is wegkijken en je geweten afkopen. Lees de tekst van Fitzgerald. Wie weet wat routinematig doden met een mens doet, weet dat je het onvermijdelijke afstompingsproces moet beheersen en waar nodig omkeren.
Ik ben benieuwd of PvdD, Wakker Dier en de Dierenbescherming dat met me eens zijn.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Britse regering wil in alle slachthuizen verplicht cameratoezicht invoeren, meldt The Guardian. Ook zullen de huidige dierenwelzijnsstandaarden aangepast worden aan de meest moderne inzichten. "Nu we ons voorbereiden op een vertrek uit de EU laten we met deze maatregelen consumenten over de hele wereld zien dat ons voedsel aan de allerhoogste standaarden voldoet", zei de verantwoordelijke minister Michael Gove.
Ter completering van het dossier: de camerabeelden zijn niet bedoeld om openbaar te worden gemaakt, vindt staatssecretaris Van Dam. Alleen de NVWA kijkt naar de tapes.
Hoeveel procent van de van beelden zou bekeken kunnen worden?
Als grondstof producent staan we als boer te ver af van de consument om ons met zulke zaken bezig te houden, daar heb je friesland campina's en andere schakels voor die net voor het schap zitten. Wel zou het voor ons goed zijn om de prestaties van deze schakels te monitoren en daar op te anticiperen. Het is ons lot en ik vind het prima!
ik heb zojuist nog een vraag gekregen of ik mijn percentages toe wil lichten bij deze:
in een verzadigede markt volgt de gemiddelde opbrengstprijs de gemiddelde kostprijs enigsins met een beetje vertraging, bij de meest geringe overproductie vallen er producenten af zaak is dus onderscheidend te blijven.
Zelf produceer ik varkens voor het varken van morgen / beter leven concept, dit betekent vaste meerkosten die vergoed worden in het kopje afspraken. Dit is ongeveer 20% op de opbrengstprijs. Daarnaast kan je extra scoren door het leveren van varkens die aan concepteisen voldoen, gewicht, type spier spek. Als dat allemaal goed zit kan er 10% extra verdiend worden, dit noem ik het kopje kwaliteit. Voor al deze zaken worden kosten gemaakt, wil ik wat verdienen dan zal ik mijn kostprijs dus in de hand moeten houden. Door technisch goed te presteren met gezonde dieren en scherp zijn op de inkoop realiseer ik toch een kostprijs per kg vlees gelijkwaardig aan het sector gemiddelde. Dat is de 100%
John, kreeg deze advertorial net binnen. Misschien interessant?
Ik kom niet op het schap
Hoe kan ik de verkoop een impuls geven?
Mijn product is niet onderscheidend genoeg
Ik moet nu toch echt gaan innoveren
Hoe word ik meer klant gedreven?
Ik weet niet goed wat de consument wil
Ik weet niet welke trends ik moet volgen
Ik moet mijn marketing professionaliseren
Ik heb geen geld voor reclame
Ik snap niet genoeg van social media
Als
kostprijs 130%
opbrengstprijs 120%
afspraken 110%
zou zijn zou ik het niet volhouden in deze markt ;-)