De petitie is het resultaat van de CIWF-campagne om een einde af te dwingen aan het gebruik van konijnenkooien in de Europese vee-industrie.

CIWF schrijft in het persbericht bij de petitie:
Voor de productie van konijnenvlees worden in Europa ruim 300 miljoen konijnen gehouden in krappe, kale kooien. Dit gaat gepaard met veel dierenleed. Europese wetgeving voor konijnenwelzijn ontbreekt tot nog toe. Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland: "Het overweldigende aantal handtekeningen geeft aan dat mensen het schandalig vinden dat wij in Europa op zo'n manier met konijnen omgaan. Dieren in kooien is gewoonweg niet meer van deze tijd."

CIWF komt in de campagne op voor dierenwelzijn in de konijnenindustrie. Na kip is konijn het meest voor vlees gefokte dier in Europa. Het merendeel van de ruim 300 miljoen vleeskonijnen wordt dieronvriendelijk gehouden: op draadgaas, in te lage kooien. Er bestaat geen Europese regelgeving voor het konijnenwelzijn. Wel heeft recent Europarlementariër Stefan Eck de opdracht gekregen een initiatiefrapport op te stellen over het konijnenwelzijn, als gevolg van het campagne- en lobbywerk door CIWF.

Eind vorig jaar schreef Foodlog uitgebreid over de Nederlandse konijnenhouderij.
Dit artikel afdrukken