"Met onze 'eat out to help out'-maatregel willen we vooral de banen van 1,8 miljoen koks, serveersters en restauranthouders beschermen door de vraag te stimuleren en klanten te lokken," aldus Sunak op de BBC. "De horeca is een vitaal ingrediënt van onze economie en hard getroffen door het coronavirus, dus geniet veilig van de zomer door uw favoriete eetgelegenheden uw steun te tonen - we betalen de helft."
Die kans laat menigeen zich niet ontgaan, blijkt vandaag (na de eerste maandag) bijvoorbeeld in de DailyMail. Meerdere restaurantbezoeken per dag, of juist bij verschillende restaurants één gerecht gaan eten om de maximale korting binnen te halen, zijn een paar van de gerapporteerde 'slimmigheden' van de rijkere Brit die de kans om goedkoop uit eten te gaan zeer op prijs stelt.
Britse restauranthouders voorzien een nieuw probleem door de overheidsmaatregel: als iedereen aan het begin van de week uit gaat eten, komt er niemand meer in het weekend. En dat waren nou juist de topdagen; het publiek besteedt dan ook graag wat meer.
'Vrijbrief voor junkfood'
Die slimmigheden zijn precies waar criticasters van de regeling al voor vreesden. Onder de 72.000 restaurants en eetgelegenheden die zich aangemeld hebben, zijn namelijk ook de grote fastfoodketens als McDonald's en Starbucks. Er klinkt kritiek. "De regering moet de volksgezondheid voorop stellen en dikmakend voedsel en dranken uitsluiten" en "een vrijbrief voor junkfood" noteert de BBC. Het is bovendien niet handig naast de zojuist gelanceerde anti-obesitasaanpak van de regering Johnson. Overgewicht en obesitas zijn immers bekende risicofactoren bij Covid-19.
'Droom'
Daarnaast is er een grote groep Britten voor wie de regeling averechts uitpakt. Zo'n 20% van de bevolking, mensen met een laag inkomen (14 miljoen Britten), kan moeilijk rondkomen. Velen zijn aangewezen op (vervangende) schoolmaaltijdpakketten en steun van de voedselbanken. Zij kunnen alleen maar dromen van uit eten gaan. "Als onze regering echt naar gezinnen met een laag inkomen luistert, denken ze misschien nog eens na voordat ze zeggen dat het tijd is om uit eten te gaan om te helpen, zonder een parallel steunprogramma voor gezinnen in armoede aan te bieden," aldus The Guardian.
Ondanks de steun zal het aantal restaurants dat het uiteindelijk niet volhoudt groot zijn, verwachten horecakenners. Dat zal het gevolg zijn van zowel maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan als de faillissementen als gevolg van de armoedeval die corona veroorzaakt en de baanverliezen die daaruit voortvloeien. Minder mensen zullen daarom uit eten gaan.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een update: meer dan 35 miljoen afgeprijsde maaltijden zijn de afgelopen twee weken genuttigd, aldus de kanselier Rishi Sunak. Dat is 25 miljoen meer dan een week geleden, #1. Het kostte de regering tot nu toe 180 miljoen pond.
Volgens de online boekingsdienst Open Table zijn restaurants gemiddeld 27% drukker dan op dezelfde dagen van augustus 2019. Bij het lezen van deze toename, moet er op zijn minst één wenkbrauw omhoog schieten. Was het vorig jaar dan zo rustig? Of is het dit jaar zo druk, te druk in termen van coronaveiligheid?
In de eerste week is 10.540.394 keer gebruik gemaakt van de Eat Out to Help Out korting, zegt de overheidsorganisatie HM Revenue & Customs (HMRC). De gemiddelde korting per persoon bedroeg ongeveer 5 pond en dus kostte de actie tot dusver ongeveer 50 miljoen pond. Het Ministerie van Financiën van het Verenigd Koninkrijk heeft 500 miljoen pond vrijgemaakt voor het initiatief, dat loopt tot het einde van augustus.
Inmiddels hebben 83.068 restaurant zich aangesloten bij het initiatief. Van onafhankelijke café’s tot restaurants met Michelin-sterren en grote restaurantketens als McDonalds, KFC, Wagamama en Toby Carvery.