Het nieuws van 2 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Ludieke protesten
De horeca en sekswerkers protesteerden vandaag tegen de voortdurende lockdown (RTL Nieuws, zie 4.3). Op veel plekken in Nederland gingen de terrassen open, terwijl dat nog niet mocht. In de meeste gevallen ging het om een ludieke actie zonder echte bediening. Hooguit afhalen en zelf een plekje uitzoeken op het terras dus. Restaurants die wel drankjes serveerden, liepen risico op een coronaboete van €4.000. De actie was bedoeld om te laten zien dat open gaan op een verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand. "Nu zit het park naast het terras helemaal vol met mensen die zonder regels en handhaving allemaal eigen drank meenemen. Dan liever op mijn terras, met handhaving en gereguleerd", zegt Geert Blenckers, horeca-ondernemer & vice-voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Helmond (BNR, zie 4.4).

Een groep sekswerkers protesteerde in Den Haag ook op een ludieke wijze, maar daarbij schemerende meer woede en onbegrip door. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur stonden de sekswerkers met een 'peepshow op wielen' op de Hofplaats in Den Haag. Terwijl contactberoepen zoals kappers deze week weer aan de slag kunnen, mogen sekswerkers dat niet. Dat vinden ze gek, omdat bij die specifieke beroepsgroep besmettingen niet bijgehouden worden, in tegenstelling tot bij kappers en horecapersoneel (BN De Stem, 3.3). Die blijken vaker besmet te zijn geraakt (AD, 3.2). Bij sekswerkers is onduidelijk hoe vaak virusoverdracht plaatsvindt, en toch mag het werk niet beoefend worden. Wie dat wel doet, loopt risico op een boete die kan oplopen tot €10.000, of uithuiszetting.

Samen met het uitblijven van coronasteun brengt dat vele sekswerkers in een gevaarlijk pakket. Ze moeten stiekem blijven werken voor inkomsten, maar kunnen niet naar de politie wanneer het misgaat. Uit angst voor de boete of om uit huis gezet te worden.

WHO tegen versoepelen
Ook de WHO is niet voor het versoepelen van coronamaatregelen (NRC Nws, zie 4.5). Voor het eerst in 7 weken steeg het aantal Covid-19 besmettingen. Die stijging komt voornamelijk uit 4 van de 6 WHO regio's, waaronder Europa. Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de WHO, zijn de besmettingen gevolg van versoepelingen van de maatregelen. Tedros noemt het fenomeen "disappointing, but not surprising."
Dit artikel afdrukken