Britse geneeskundestudenten trekken aan de bel omdat zij bijna niets leren over de invloed van voeding en leefstijl op de gezondheid. De kennis die zij meekrijgen tijdens hun studie is volgens hen niet praktisch en irrelevant voor het gros van de medische problemen waar ze mee worden geconfronteerd. Op de BBC schat een huisarts dat 80% van zijn patiënten kampt met leefstijl- en voedingsgerelateerde problemen, zoals obesitas, diabetes type 2 en depressie. Artsen in opleiding krijgen in 5 à 6 jaar medicijnenstudie slechts “10 tot 24 uur” les in voedingsleer. Dat steekt karig af tegen de meer dan £11 miljard die de National Health Service in Groot-Brittannië dit jaar zal uitgeven aan diabetes alleen al.

De nieuwe generatie geneeskundestudenten neemt zelf het initiatief om iets te kunnen doen aan ‘de dikke man van Europa’, schrijft de BBC. Sinds 2017 bestaat Nutritank: een onlineorganisatie voor en door geneeskundestudenten om voedingswetenschappelijk onderzoek over voeding, leefstijl en preventie te delen.

Ook het gerenommeerde medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ) onderneemt stappen. Vanaf juni 2018 publiceert BMJ een uitgave over voedingswetenschap en -beleid. "Het wordt tijd dat we inzien dat voedsel en voeding essentieel zijn voor de gezondheid. Er is steeds meer onderzoek dat gepubliceerd moet worden - en daar willen we een bijdrage aan leveren," aldus BMJ-hoofdredacteur Fiona Godlee.

In Nederland organiseerden studenten van vele medische faculteiten zich inmiddels in Student en Voeding, een "platform waaruit kennis en vaardigheden aangaande voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement onder toekomstig artsen wordt verspreid", schrijven de studenten. "De maatschappij schreeuwt om duidelijkheid naar preventieve danwel curatieve voedingsinterventies in de zorg. Op het internet is een tsunami aan informatie te vinden. Het aantal artsen met kennis over deze onderwerpen blijft daarentegen achter. Daarom hebben wij, in samenwerking met de Vereniging Arts en Voeding, de Stichting Student en Voeding opgericht."
Dit artikel afdrukken