"It’s official", schrijft het Britse Inews, Engelsen eten het ongezondst van heel Europa. Daarom hebben ze een flink hoger risico op obesitas, hartaanvallen en beroertes. Dat zou de uitkomst zijn van een volksgezondheidsonderzoek in de Europese Unie onder leiding van de Braziliaan Carlos Monteiro.
Ultra-processed (sterk bewerkte) producten als chips, kipnuggets en kant-en-klare maaltijden van slechte kwaliteit maken inmiddels meer dan de helft van de maaltijden uit in een gemiddeld gezin. Ze bevatten weinig of geen ongeraffineerd voedsel.
De Britse consumptie van zulke voedingsmiddelen is vijf keer zo hoog als in Portugal en bijna vier keer zo groot als in Frankrijk, Griekenland en Italië. Dat zeggen de onderzoekers op basis van een studie in 19 Europese landen. Duitsland en Ierland volgen de Britten op de voet. In die landen bestaat het gemiddelde gezinsmenu voor 46% uit sterk bewerkt voedsel. Het team van Monteiro beveelt aan het aanbod van sterk bewerkt voedsel flink terug te brengen en veel duurder te maken.
Reageer
  • Deel
Druk af