Het Britse biologische areaal is met 147.000 hectare het grootst in zuidwest Engeland, gevolgd door Schotland (126.000 ha) en Noord-Ierland (8.500 ha). Schapen en pluimvee zijn de grootste biologische sectoren. De biologische pluimveesector is ondanks de afname van het bioareaal vorig jaar gegroeid met 6,7%. De schapenstapel daarentegen nam met 8,8% af in 2015.
De discrepantie tussen het krimpende bioareaal enerzijds en de groeiende vraag van consumenten naar biologische producten anderzijds is opmerkelijk. Liz Bowles van de Soil Association vertelde Vilt dat de verkoop van biologische producten het afgelopen jaar maar liefst 4,9 % is gestegen. “En dus ben ik verrast dat boeren daar niet op inspelen. Anderzijds krijgen we de laatste tijd beduidend meer vragen over de omschakeling naar bio, dus het gaat weer de goede kant uit. ”
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Henk, dank voor je toelichting!
Dick; op jouw verzoek hieronder een korte reactie:
Diervoeder voor biologische veehouderijbedrijven is vanzelfsprekend biologisch en GMO-vrij. Voor bv. biologische pluimveevoer geldt dat minimaal 20% van het eigen bedrijf of uit de regio moet komen. Tussen diverse lidstaten wordt de afbakening van de regio wel verschillend ingevuld. Het is dus mogelijk dat een biologische veehouderijsector in een bepaald land harder groeit dan het areaal biologische mengvoergrondstoffen in hetzelfde land.
Dat is niet onmogelijk omdat de groei van biologisch, dat marktsegment volwassen heeft gemaakt. Dat betekent dat efficiencyslagen worden gemaakt. Duitse bioboeren geven al jaren aan dat ze niet op kunnen tegen biologisch geteelde gewassen uit Oost-Europa.
Misschien kunnen Henk Flipsen (directeur van Nevedi) en Bert van Ruitenbeek (directeur van Demeter) je vraag preciezer beantwoorden. Henk en Bert, zouden jullie dat willen doen?
Wordt er misschien meer biologisch voer voor die kippen geimporteerd, zodat areaal aan voedergewassen wegvalt?
Hier in Roemenie is het aanbod meer subsidiegestuurd dan vraaggestuurd, heb ik de indruk. Hoe zit dat in Engeland?