In 2018 werd twee derde van het volume aan biologische producten in Duitsland via supermarkten verkocht, schrijft het linksradicale Duitse blad TAZ. Dat heeft tot gevolg dat producten met een duurzame en ecologische 'plus' inmiddels in dezelfde prijsspiraal terecht zijn gekomen als gangbare producten. Ook de consument van biologische producten is een koopjesjager geworden. 'Ökodumping' zou zijn intrede doen.

'Gangbare' monocultuur
Dat heeft consequenties. De gespecialiseerde biosupermarktketen Alnatura (133 filialen) heeft begin dit jaar brede prijsverlagingen doorgevoerd. In TAZ signaleert Phillip Brändle van de organisatie van kleine boeren Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), dat de prijsdruk ook kan betekenen dat boeren minder voor hun producten betaald krijgen dan ze gewend zijn. Hij voorziet dat boeren zich net als hun gangbare collega's zullen moeten specialiseren om grotere volumes te kunnen leveren tegen lagere kosten. Dat zou het einde kunnen inluiden van hun biologische bedrijfsvoering die in veel gevalen nog gebaseerd is op de nadrukkelijke koppeling van dierlijke en plantaardige landbouw.
Volgens Brändle loopt biologisch nu het betaalbaar wordt voor iedereen het levensgrote risico te verworden tot 'gangbare' monocultuur. Dat zou tegen de werkelijke aard van biologisch ingaan.

Uit een door Foodlog uitgevoerd eenvoudig onderzoek naar de prijzen die Nederlandse bioboeren betaald krijgen voor hun producten, bleek dat boeren voor hun biologische producten niet slechter betaald krijgen door de supermarkten.
Dit artikel afdrukken