Kort 28 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'german dailies', Karl-Ludwig Poggeman

Een internationaal onderzoeksteam heeft de wereldwijde stikstofemissies in kaart gebracht op basis van data uit 188 landen. De Verenigde Staten, China, India en Brazilië zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 46 procent van de totale stikstofemissies. Van de 189 teragram stikstof die wereldwijd uitgestoten wordt, is 85% toe te schrijven aan de landbouw en industrie. De resterende 15% stikstof komt vrij via afvalwater.

Hogelonenlanden blijken verantwoordelijk voor stikstofemissies in lagelonenlanden. De landen met een grote koopkracht importeren voedsel en textiel uit arme landen en zijn daarom vaak de veroorzakers van de stikstofemissies die bij de productie in arme landen vrijkomen. Als gevolg daarvan zijn arme landen grote exporteurs van stikstofemissies. Uitzonderingen van hogelonenlanden die zelf 'stikstofexporteurs' zijn, zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië vanwege hun grote landbouwsector.

Volgens hoogleraar Manfred Lensen van de Universiteit van Sydney is stikstofvervuiling een steeds groter wordend probleem omdat de stikstofemissies toenemen en ook steeds meer synthetische stikstof wordt gebruikt. Hij acht beleid nodig om de kosten van stikstofvervuiling door de gehele wereldwijde handelsketen te laten dragen.

Het artikel is gepubliceerd in Nature Geoscience.

Nog geen anderhalf jaar na de lancering stopt supermarktketen Delhaize met de verkoop van producten waarin insecten verwerkt zijn. De producten slaan niet aan bij het grote publiek. "In het begin hadden ze wel wat succes, mensen wilden het wel eens proberen. We hebben ze ook redelijk in de markt gezet met bijvoorbeeld proeverijen. Maar de grote massa bleek er niet voor te vallen. Ze verkopen niet, en dus bieden we ze in onze eigen Delhaize-winkels voorlopig niet meer aan”, stelt Delhaize.

Het is mogelijk dat Delhaize in de toekomst met nieuwe producten gaat komen. Maar over het soort producten of op welke termijn die te verwachten zijn, rept de Belgische super met geen woord. Ook bij andere Belgische supermarkten, zoals Spar, BioPlanet en Carrefour, die insectenproducten verkopen, 'loopt de verkoop traag'.

Wim Verbeke, hoogleraar landbouweconomie aan de UGent, is niet verrast over de ontwikkeling. Zowel de promotie als een milieuvriendelijk alternatief voor mensen die minder vlees willen eten, als de positionering als een jong en hip product slaan de plank mis. "In de praktijk blijkt slechts een op de drie mensen echt bereid om over te schakelen. Het is een stuk afkeer van het onbekende, de angst om nieuwe dingen te proberen", zegt hij. "Een cultuurfenomeen waait over als het niet aanslaat."

Eén dag na het online verschijnen van een onderzoek naar de toxiciteit van GMO-mais Bt176, is de studie alweer van het internet verdwenen. De omstreden GMO-onderzoeker Gilles-Eric Séralini concludeerde, op basis van een langlopend onderzoek bij melkkoeien, dat Bt176 'hoogstwaarschijnlijk toxisch' is.

Het onderzoek, Pathology reports on the first cows fed with Bt176 maize (1997–2002) verscheen afgelopen dinsdag online in het open access blad Scholarly Journal of Agricultural Sciences (SJAS). Sinds woensdag is die site 'expired'. Het onderzoek is nog wel te vinden op de site GMWatch.

De koeien in het onderzoek kregen tussen 1997 en 2002 tot 40% GMO-mais gevoerd. In die tijd liep het aantal gezonde koeien met een hoge melkopbrengst drastisch terug. Het sterftecijfer liep op naar 10%, meldt FoodNavigator. De auteurs stellen dat de GMO-mais op lange termijn "toxische effecten heeft op zoogdieren, die over het algemeen niet opgemerkt worden omdat in de intensieve dierhouderij de vervangingssnelheid binnen de 3 jaar ligt".

Séralini kwam in 2012 in het nieuws toen hij op grond van langlopend onderzoek bij muizen concludeerde dat GMO-mais kankerverwekkend was. Na zware kritiek vanuit de wetenschap en instanties zoals de EFSA, trok het vakblad die publicatie terug. Twee jaar later werd het onderzoek opnieuw gepubliceerd in Environmental Sciences Europe.

De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) protesteert tegen de ruimingsmethode die het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) toepast op met vogelgriep besmette bedrijven. De te ruimen kalkoenen sterven door het uitzetten van het ventilatiesysteem. Het USDA keurde de methode vorig jaar september goed.

CIWF Nederland noemt de methode "onbegrijpelijk en onvoorstelbaar wreed”. Het duurt zo'n 30 tot 40 minuten voordat de kalkoenen door oververhitting bezwijken, aldus CIWF. In een persbericht schrijft de organisatie dat de methode in strijd is met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), die ook door de VS zijn onderschreven.

Afgelopen week kwam een eerste bericht over het gebruik van deze methode naar buiten. Op al minstens 6 met vogelgriep besmette bedrijven in de Amerikaanse staat Indiana zijn de afgelopen weken duizenden kalkoenen op deze wijze 'levend gekookt', schrijft CIWF. Om hoeveel dieren het precies gaat is onduidelijk.

De dierenbeschermingsorganisatie roept consumenten op een protestmail te sturen naar het USDA. Dat kan via de website van CIWF.

FoodNavigator deed onderzoek naar de motieven van Engelse consumenten om biologisch te kopen. Hun keuze blijkt niet zozeer ingegeven te zijn door gezondheid, maar vooral door de manier van leven die biologisch uitstraalt.

Britten kiezen biologisch vanwege de lifestyle waarin aandacht is voor dierenwelzijn, het milieu en smaak. Omdat veel herkenbaar lokaal geproduceerd eten ook in deze categorie valt, zijn biologisch en lokaal nagenoeg synoniem.

Foodnavigator merkt op dat gangbare producten zich goed kunnen onderscheiden door te wijzen op de voordelen daarvan: langer vers (en dus minder naar de vuilnisbak), minder verlies door insectenvraat, hogere opbrengsten per hectare en lagere prijzen. Gangbare artikelen zijn daarnaast consistenter van smaak, textuur en kwaliteit, zodat winkeliers en producenten minder onverkoopbare afwijkingen hoeven weg te gooien.

In de afgelopen 10 jaar werden bedrijfskantines bijna anderhalf keer zo duur. De prijsstijging is hiermee 3 keer zo hoog als de inflatie. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag, meldt Distrifood. De prijsstijging is toe te schrijven aan het afbouwen van subsidies voor de lunch van werknemers, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de toename van thuiswerken en bezuinigingen bij grote organisaties.

Slechts één op de tien werkenden koopt op dit moment zijn of haar lunch in een bedrijfsrestaurant of kantine. Gemiddeld spenderen werknemers zo'n €2,70 euro per dag aan hun lunch. Bammetjes van huis meenemen is verreweg het populairst. Dat is voor bijna 8 op de 10 werkenden dagelijkse routine. Jonge werknemers kopen vaker hun lunch in de supermarkt dan oudere werknemers; 11% van de twintigers haalt iets te eten, tegen 4% van de vijftigers. Wel eet een kwart van de werknemers de lunch in een bedrijfsrestaurant of aan een gezamenlijke lunchtafel. Ook dit is vooral bij jonge werknemers gebruikelijk, vijftigers eten hun lunch relatief vaker achter hun bureau op.

Bijna de helft van de werkenden (46%) geeft aan vaker gebruik te zullen maken van hun bedrijfsrestaurant wanneer het goedkoper zou zijn. Vooral voor twintigers blijkt de prijs cruciaal. Een gezonder aanbod zou 15% van de werknemers naar de kantine kunnen lokken. Hoewel twee derde van de werknemers het belangrijk vindt dat etenswaren in de bedrijfskantine duurzaam geproduceerd zijn, blijkt de helft van de werknemers niet bereid om daar extra voor te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van cateraar Eurest, bericht Foodholland.

De kleine brouwerij Brussels Beer Project produceert sinds kort het recyclebier Babylone. De brouwerij maakt het bier van oud brood.

Het Belgische recyclebier trok de aandacht van de Britse campaigner tegen voedselverspilling, Tristram Stuart. Hij vroeg de brouwers van het Brussels Beer Project om een soortgelijk broodbier in Londen te brouwen. Dat is er intussen, vertelt Sébastien Morvan van Brussels Beer Projecten aan Brussels Nieuws. Het broodbier is onder de naam Toast op de markt gebracht.

De populaire tv-kok Jamie blijkt ook gecharmeerd van het Brusselse broodbier, in het kader van het terugdringen van voedselverspilling. Rond Kerstmis kookte hij in zijn tv-programma op Channel 4 al een saus met Babylone. Bij de lancering van Toast wijdde hij zijn uitzending aan de Londense variant van het broodbier. Hij verwerkte het recyclebier in een British pie.

Door het combineren van genetische data met data over het lichaam uit wearables, hopen onderzoekers in de toekomst te achterhalen hoe ons DNA onze gezondheid beïnvloedt.

Door de vooruitgang in DNA-onderzoek is er een overvloed aan genetische informatie beschikbaar. Onderzoekers proberen uit deze informatie data te verzamelen waarmee ze vast kunnen stellen welke genen verantwoordelijk zijn voor ziektes of verslavingen. Om dit vast te kunnen stellen is meer informatie nodig over hoe DNA een rol speelt in de werking van het lichaam.

Stephen Montgomery van de Stanford University in Californië doet onderzoek naar het effect van kleine variaties in ons DNA op gezondheid en welbevinden en waarom de een anders reageert op bijvoorbeeld een medicijn dan de ander. Hiervoor zijn meer gegevens nodig over hoe het lichaam in de tijd verandert en reageert op de omgeving, eetpatroon en leefstijl. De opkomst van wearables kan hier een oplossing voor zijn.

Ontwikkelaars werken hard aan wearables die waardes als bloeddruk en bloedsuikerspiegel kunnen meten. Gecombineerd met genetische gegevens zouden deze data inzicht kunnen bieden in de relatie tussen DNA en lichaamswaarden, ook als mensen ouder worden. Wearables bieden de mogelijkheid om mensen gedurende lange tijd, zonder al te veel moeite te meten. “Op die manier kan je een gedetailleerd beeld krijgen van het gedrag van de genen.”

Hoewel de combinatie van deze technologieën veelbelovend lijkt, ligt de toepassing ervan nog ver weg. De dataverzameling ontwikkelt zich technologisch sneller dan de regelgeving ten aanzien van privacy. Daarnaast is het nog maar de vraag of de eventuele nieuwe inzichten een verschil zullen maken, omdat ze gedragsveranderingen van mensen zullen vragen. Het realiseren daarvan blijkt altijd weer een grote barrière omdat mensen gewoontedieren zijn.

Terwijl EU-commissaris Phil Hogan gistermiddag zei zich zorgen te maken over de niet aantrekkende melkprijs, zegt het Nieuw-Zeelandse bedrijf Westland dat Europese zuivelaars de wereldmarkt verzieken. Dat meldt Boerderij.

Door het groeiende melkaanbod in de wereld, de Russische boycot tegen Europese zuivel en de tegenvallende Chinese vraag is er een flink overaanbod ontstaan. Europese zuivelaars zouden hun boeren met te hoge prijzen subsidiëren en daardoor boeren niet dwingen hun productie te verkleinen. Daardoor blijft de melkcrisis in de wereld langer aanhouden dan nodig. Westland verlaagt de melkprijzen met 15% naar 19,5 cent per liter en zet daar wat druk mee op de internationale markt.

Dat is een totaal ander geluid dan we vanuit Europa horen. Ons continent wil boeren helpen hun bedrijven en dieren in de benen te houden. De wereldmarkt vraagt dat ze meedeinen door te krimpen en groeien op het ritme van vraag en aanbod.

Als het vertrouwen van het publiek in een groot bedrijf eenmaal geschaad is, kan het dat moeilijk terugwinnen. Onderzoekers van de Universiteit van de Minnesota en de Youngstown State Universiteit onderzochten welke invloed reacties van bedrijven op kritiek van consumenten hebben en ontdekten dat mooie MVO-praatjes niet helpen, maar openheid en eerlijkheid wel.

Door een voedselveiligheidsschandaal kwam bijvoorbeeld recent Chipotle onder vuur te liggen. Consumenten vertrouwden de tot voor kort hippe slow fastfood-keten niet meer. De onderzoekers testten hoe het publiek reageert als een bedrijf in dergelijke omstandigheden uitsluitend op de waarden waar het altijd al voor stond, blijft wijzen of als het de kritiek en fouten accepteert en open laat zien hoe het daar mee omgaat. Het kan dan zelfs vasthouden aan zijn waarden, maar moet die niet op de voorgrond zetten.

De wetenschappers ontdekten wat het gezonde verstand ook zegt: wie eerlijk is over fouten en daar open mee omgaat, heeft de meeste kans om het minst ongeschonden uit de strijd te komen.

Onderzoeker Hyejoon Rim zegt op phys.org: "Zoals de studie laat zien, waardeert het publiek een bedrijf meer voor zijn transparantie en eerlijkheid, dan voor het overdrijven van zijn maatschappelijke verantwoorde praktijken".

Zo'n 140 leden van de European Milk Board (EMB) uit heel Europa verzamelden zich woensdagochtend op het Sint-Pietersplein in Rome. Vijf bestuursleden, onder wie een Belg en een Nederlander, hadden een onderhoud van enkele minuten met de paus over de crisis in de melkveesector. De boeren leveren hun melk al geruime tijd onder hun kostprijs, zodat ze geen inkomen meer verdienen.

De Duitstalige Belg Erwin Schöpges, een van de stichters van de EMB, zei over de Paus: "Hij steunt ons voor honderd procent."

Dezelfde delegatie is uitgenodigd voor een tweede audiëntie over zes maanden. Voor die ontmoeting zou een uur zijn gepland.

Wereldvoedselorganisatie FAO publiceerde woensdag het Second Report on the State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. In 2007 verscheen de eerste editie van dit rapport.

Wereldwijd maken boeren gebruik van 38 diersoorten en 8.774 onderscheiden pluimvee- en zoogdierrassen voor landbouw en voedselproductie. In 2007 beschikten 10 landen over een genenbank met de gegevens van hun landbouwdieren. Voor deze tweede editie is het aantal landen uitgebreid naar 64; nog eens 41 landen zijn van plan een genenbank op te zetten.

Onder veehouders en beleidsmakers groeit het besef dat het belangrijk is om meer te weten van dierlijke biodiversiteit teneinde de voedselproductie en voedselzekerheid ook op een warmere en dichter bevolkte planeet te kunnen verbeteren. Volgens de FAO loopt 17% van 's werelds productierassen het gevaar uit te sterven, en is van 58% zelfs niet bekend hoe ze er voor staan omdat er geen gegevens beschikbaar zijn. Tussen 2000 en 2014 zijn bijna 100 rassen uitgestorven.

Dierlijke diversiteit wordt bedreigd door onoordeelkundig kruisen, het in toenemende mate inkruisen van uitheemse soorten, zwak beleid en weinig regulering, de teloorgang van traditionele dierhouderijmethoden en het verwaarlozen van rassen die niet productief genoeg geacht worden. "Genetische diversiteit is een voorwaarde om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden", schrijft FAO directeur-generaal José Graziano da Silva. Nu al gebruiken boeren en beleidsmakers geïmporteerd genetisch materiaal om de productiviteit van hun veestapels te verhogen. Maar als dit onoordeelkundig gebeurt, kan het averechts uitpakken en er zelfs toe leiden dat waardevolle eigenschappen, zoals het om kunnen gaan met extreme temperaturen, beperkte beschikbaarheid van water, laagkwalitatief voer, ruig terrein of grote hoogtes, verloren gaan. Het rapport zal "hernieuwde inspanningen ondersteunen om te garanderen dat dierlijke genetische hulpbronnen gebruikt en ontwikkeld worden om de mondiale voedselzekerheid te bevorderen, en beschikbaar blijven voor toekomstige generaties", aldus Graziano da Silva.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Humane gezondheid

Likes vandaag