Boerenkrant De Boerderij meldt: Een woordvoerder van de ZLTO bevestigt dat zijn organisatie heeft meegewerkt. "Wij kunnen de maatschappelijke wensen niet negeren. Wakker Dier heeft een leidende opiniërende functie. Dat mogen we niet negeren. We willen transparant zijn. Als de maatschappij ons vraagt om vlees met één Beter Leven-ster te leveren, dan moeten we aan die vraag voldoen. Dat zijn we maatschappelijk verplicht. We kunnen niet onze kop in 't zand steken."

Het lijkt erop dat Wakker Dier thans scherp inzet op het maatschappelijk onmogelijk maken van gangbare kippenhouderij in Nederland. In de Boerderij concludeert Wakker Dier tevens dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. "Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd", aldus Wakker Dier. Wakker Diers campagne tegen de vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zoveel mogelijk omschakelen op vlees met één ster.

Een en ander is in lijn met de verwachting die Foodlog afgelopen zondag uitsprak bij het bekend worden van de overstap van Unilever op 1-ster vlees: de Nederlandse plofkippenindustrie zal zich moeten realiseren dat het zich vanaf het besluit van Unilever in zwaar weer bevindt.

Fotocredits: toddlevy
Dit artikel afdrukken