Het lijkt erop dat Wakker Dier thans scherp inzet op het maatschappelijk onmogelijk maken van gangbare kippenhouderij in Nederland. In de Boerderij concludeert Wakker Dier tevens dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. "Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd", aldus Wakker Dier. Wakker Diers campagne tegen de vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zoveel mogelijk omschakelen op vlees met één ster.
Een en ander is in lijn met de verwachting die Foodlog afgelopen zondag uitsprak bij het bekend worden van de overstap van Unilever op 1-ster vlees: de Nederlandse plofkippenindustrie zal zich moeten realiseren dat het zich vanaf het besluit van Unilever in zwaar weer bevindt.
Fotocredits: toddlevy
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marcel, de redactie maakte een draadje waarvan lezers zeiden dat ze er niets van begrepen. Mogelijk is dat het vervolg waar je op doelt.
Ik kan me nog goed herinneren dat een ZLTO-functionaris me vroeg hem uit te leggen waarom ze vlgs mij een fout maakten. De deal met AH rond de P&E-kip (die de Volwaard als merk wegvaagde) was toch fantastisch? Ze zochten volume en dat hadden ze nu. Ja, zei ik toen, in een categorie, maar niet in een merk, dus straks zit je mogelijk met helemaal niets. Ik had een paar onbegrijpende ogen tegenover me. Vermoedelijk begint het nu duidelijk te worden. Zowel Marc Jansen als Edward Windhorst vertelden hier hoe het er in de zakelijke wereld die food is aan toe gaat. De belangbehartigers begrijpen die wereld mogelijk onvoldoende en hebben in ieder geval onvoldoende nagedacht over de lange termijn.
Nu staren hier kennelijk onbegrijpende ogen naar tekstje dat zegt dat Wakker Dier met kip stunt. Ik denk dat het een paar jaar duurt, maar dat dat dan ook helder zal zijn: kip wordt schreeuwend duur en zal - zelfs in zijn 'plof'-variant - voor het verarmende Europa steeds minder beschikbaar zijn. Winthorst nam een wijs besluit en Wakker Dier werkt eraan mee. Ik moet er eigenlijk wel om grinneken.
@Annechien @Dick @Wouter Soms is het goed om eens terug te kijken. Volgens Dick maakt o.a. de ZLTO grote strategische fouten. Daar moet hij nog maar eens op terug komen nu gebeurd is waar hij in deze lijn, tussen de regels, al op doelde.
De ZLTO heeft met een aantal leden flink geïnvesteerd in de 1 ster kip onder de merknaam Volwaard. De markt voor 1 sterren kip werd ontsloten. De retailers hebben daarop gereageerd met 1 ster kippen onder private label waardoor de binding met de leveranciers werd verminderd en de kans op een redelijke marge voor de initiatiefnemers in Nederland kleiner werd. Dit opende tevens de mogelijkheid voor andere initiatieven (prima volgens mij en ook voorspelbaar). Nu worden de 1 ster kuikens uit Roemenie gehaald voor een prijs waarvoor de Nederlandse boeren ze niet kunnen maken. ZLTO heeft dus geïnvesteerd in een markt waarin ze niet concurrerend kan zijn. Bouwkosten, arbeidskosten en grondprijzen in een druk bevolkt land als Nederland zijn in vergelijking met Roemenie (en bijv. Frankrijk) te hoog om te kunnen concurreren met extensieve productiesystemen. Dat geldt met name voor pluimveehouderij, maar ook voor andere sectoren (afgezien van een aantal niche markten).
De Nederlandse Landbouw onderscheidt zich nog steeds door efficiëntie en duurzaamheid zoals ook Aalt Dijkhuizen in Trouw wordt beweerd. Ik pleit er nog maar eens voor om dáár nog eens een schepje bovenop te doen om die concurrentiekracht te versterken. Dat kan alleen als, naast de hoge efficiëntie, ook de maatschappelijke wensen worden meegenomen. Dus en, en ,en! Zuiniger met grondstoffen, beter voor dieren en minder belastend voor ons leefmilieu. En ja Wouter, het is de taak van journalisten om iedereen het hemd van het lijf te vragen. Kom je eens buurten?
Wouter, ik las dinsdag jl. een dramatisch slecht stuk van twee journalisten van de Volkskrant (Gerard Rein en Jonathan Witteman, op pagina 5). Zij schreven de mening van Wakker Dier na. Ik weet er inderdaad zo langzamerhand technisch iets van. De Franse Isa's - wij noemen ze 1 ster kippen, het zijn in essentie dezelfde als de biologische en Label Rouge kippen - zijn naar Nederland gehaald door een man die iedereen is vergeten. Hij heet Ad Kemps en is directeur van een voerbedrijf. Hij voorzag dat de borstblaar- en pootproblemen van 'plofkippen' (iedereen is vergeten dat jij die naam in de Nederlandse literatuur introduceerde) niet meer acceptabel zouden zijn. Later vertelde hij me verrast te zijn hoezeer ploffers toch nog te verbeteren vielen. Maar neem maar aan dat die Isa's het fysiek beter doen. Of ze mentaal ook gelukkiger zijn? Geen hond die het ooit zal weten.
Waar de redactie hier meermalen op wees is iets anders: de dierenbeweging en nu zelfs ZLTO maken ernstige strategische fouten. Daarover binnenkort meer.
Dat staat los van iets dat ik hier eerder schreef toen er rond de voorzitter van ZLTO kort geleden een rel ontstond waar ik een aandeel in had en waarover ik hier schreef: dit land is in agri te lang voor zijn kosten uitgegroeid. In gewone mensentaal: we investeren in een product waarvoor de markt krimpt. Daar hebben Annechien en ZLTO wel degelijk gelijk in.
Dick weet waar hij het over heeft, maar zegt soms dingen die verbazen.
Dit: 'De grootste winst bij kippen zit m nl. in het gebruikte ras.'
Welke winst en voor wie (mens) en wat (dier)?
In de media vraagt niemand zich dit af:
Hebben plofkippen werkelijk een beroerd leven en zouden ze liever langer leven?
Hebben kippen die twee weken langer leven, acht en geen zes, van een ander ras, het beter?
Hoe weet je dat?
Kun je het korte leven van een plofkip mogelijk (nog) beter maken?
Zo kun je nog honderd vragen hebben, als journalistiek je beroep is.
Nog een vraag. Kom je, als je in het kleine landje Nederland de plofkip in de ban doet, kom je dan niet van de regel in de drup omdat we hier schijnheilig geen plofkippen meer houden maar des te meer importeren uit andere landen en weet je eigenlijk wel in welke aantallen ze daar worden geproduceerd?
Ik vind, hoewel mijn mening er niet toe doet, de plofkip geen fraai product van modern agrarisch denken en klooien. Maar ik vind dat journalisten vragen moeten stellen tot ze er bij neervallen en niet alleen maar moeten overschrijven wat Wakker Dier dicteert.
Ik heb vanuit de kippensector - die zoals gebruikelijk weinig geluid laat horen in het openbaar - begrepen dat het probleem zit in de stalen. 1 ster varkens hoeven niet naar buiten. 1 ster kippen moeten wel naar buiten kunnen. Waarom weet niemand meer, maar zo is het nu eenmaal.
Dat vergt van kippenboeren een dermate ingrijpende aanpassing van de stallen dat in de meerderheid van de gevallen herbouw nodig is van stallen die nog lang niet zijn afgeschreven.
Bovendien weet de sector vermoedelijk dat de eerste goedkope 1-sterren kippen uit het buitenland in aantocht zijn.
En wat was het makkelijk geweest: als het net zo was gegaan als bij de varkenshouderij (meer welzijn binnen), dan viel er heel makkelijk om te schakelen. De grootste winst bij kippen zit m nl. in het gebruikte ras.