Ziekten en plagen laten zich niet stoppen bij de grens van landen of die tussen particuliere tuinen, openbaar groen, natuurgebied of agrarische percelenOnstuitbare opmars
Het lijstje voorbeelden is makkelijk verder uit te breiden. Wie afgelopen jaar fietste over Terschelling, zag Staatsbosbeheer fors ingrijpen in natuurgebied om de Watercrassula verwijderd te krijgen. Ondanks bestrijdingspogingen is deze exoot met een onstuitbare opmars over Nederland bezig. Hetzelfde geldt voor de Japanse duizendknoop; deze exoot is invasief en drijft menige gemeente, Rijkswaterstaat en de waterschappen tot wanhoop. Diverse bestrijdingsmaatregelen bleken niet afdoende. Het middel glyfosaat helpt prima, maar het plaatst terreinbeheerders voor een dilemma omdat het omstreden is in het publiek en politiek debat.
Nieuwe bedreigingen
Ook van boeren wordt gevraagd minder synthetische middelen toe te passen om gewassen te beschermen. En om gebruik te maken van een meer biodiverse omgeving en natuurlijke maatregelen ter preventie en bestrijding van ziekten en plagen. In de ene teelt zal dit eenvoudiger zijn dan in de andere. En ook tussen de vele ziekten en plagen zijn er grote verschillen in de mogelijkheid om ze onder controle te houden zonder chemie.
Bovendien komen er steeds weer nieuwe bedreigingen. Zo ligt Xylella fastidiosa op de loer, een bacterie die in Zuid-Europa olijfbomenpest veroorzaakt en eeuwenoude olijfbomen verloren liet gaan. De productie van olijfolie liep flink terug. De Xylella-bacterie kent een hele reeks waardplanten. Reizigers naar Italië en Zuid-Frankrijk kregen dit jaar de waarschuwing geen (lavendel)planten mee terug te nemen, opdat we de bacterieziekte buiten de landsgrens houden. Ook plagen als de letterzetter en dennenprocessierups kloppen al aan de deur om via buurlanden onze bossen binnen te dringen.
Risico- of crisisbeheersing?
Doen we nu genoeg om dit type risico’s te beteugelen? Of blijft het ‘aanmodderen’? Bij de Japanse duizendknoop zijn er al jaren verwoede pogingen de exoot uit te roeien, maar toch konden consumenten het tot voor kort nog gewoon kopen in tuincentra.
Europese lidstaten kozen twee maanden geleden gezamenlijk voor een stap voorwaarts met de invoering van de Europese Plantgezondheidsverordening. Het scherpt EU-regels aan op fytosanitair gebied, om ons beter te beschermen tegen de introductie van nieuwe schadelijke plantenziekten en -plagen. Voorname drijfveren zijn klimaatverandering en toename van het (vrije) verkeer van handel en toeristen. Bedrijven die plantmateriaal importeren en/of exporteren krijgen met aangescherpte regels te maken. Of de toerist er iets van gaat merken of er bewust naar gaat handelen, is nog maar de vraag.
Biodiversiteit
Bij de aanleg van staatsbossen decennia geleden, werden percelen naaldbomen afgewisseld met stroken loofbomen om te voorkomen dat bosbranden enorme percelen van de brandbare naaldbomen in de as zouden leggen. Nu weten we dat afwisseling in biodiversiteit ook helpt om een ‘uitslaande brand’ van plantenziekten- en plagen tegen te gaan. Belangrijk is goed na te denken welke soorten planten we gebruiken om biodiversiteit in de landbouw en de stedelijke omgeving te vergroten. Het aanplanten van uitheemse soorten en soorten waar ziekten en plagen zich op kunnen vermenigvuldigen kan risico’s voor natuur en landbouw met zich meebrengen.
Over grenzen heen
Ziekten en plagen laten zich niet stoppen bij de grens van landen of die tussen particuliere tuinen, openbaar groen, natuurgebied of agrarische percelen. Het is zaak als grondeigenaren en -beheerders planteziektenkundige kennis te benutten en (voorzorgs)maatregelen op elkaar af te stemmen. Om samen de risico’s van (nieuwe) ziekten en -plagen van (nieuwe) planten in beeld te brengen. En problemen en dilemma’s bij de preventieve en curatieve aanpak bespreekbaar te maken.
In het VN-Jaar van de Plantgezondheid neemt de KNPV initiatieven om partijen bijeen te brengen en breed aan bewustwording bij te dragen. Want het beteugelen van plantenziekten en -plagen lukt alleen met doordacht beleid en een gezamenlijke, gedegen aanpak.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het artikel gaat er vooral over dat we ons ervan bewust moeten zijn hoe de introductie en verspreiding van plantenziekten en schadelijke insecten verloopt. En hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Het fytosanitaire aspect dus.
Hoe je vervolgens ervoor kunt zorgen dat een plant gezond blijft wanneer die toch in contact komt met een plantenziekte is een tweede. Overigens lijkt mij dat geen enkele methode zaligmakend is. Een combinatie van maatregelen heeft de grootste kans van slagen.
#2 #3 Mee eens. Behalve dat ik GMO en chemie niet per definitie als zaligmakend zie. GMO en chemie zijn nogal brede begrippen.
#1 & 2; plantenziektes lijken mij complex. Je kan niet zomaar stellen, dat ziektes een symptoom zijn van verzwakte organismen. Zo is mij nog bekend dat mijn oma het had over spaanse griep doden: het was haar opgevallen dat krachtig gebouwde gezonde mannen omvielen als rietjes.
Maw een gezonde bodem, een gezond gewas? Xylella fastidiosa is nog steeds bezig om olijfbomen, gezond en resistent, te slopen, bomen die soms al 2000 jaar staan. Een van gezondheid blakend gewas kan een ideale prooi zijn voor een ziekte, waar geen weerstand voor is. Weerstand dus, genetisch, maar dat is iets anders dan een gezond gewas. Een gewas, met genetische weerstand, in slechte vorm, op slechte bodem, wordt niet ziek, een gezond gewas zonder genetische weerstand wel.
Monocultuur kan helpen voor een snelle verspreiding van een ziekte. Biodiversiteit kan ook ziektes in zich hebben, ziektes kunnen 'schuilen' in waardplanten, vaak onzichtbaar. Xylella staat erom bekend. Met technieken als GMO kan je ziektes stoppen, en dat staat opvallenderwijs niet in bovenstaand artikel. Met chemie trouwens ook.
Maria Janssens je spreek over bodem voeden maar het systeem in de bodem op orde brengen is net zo belangrijk. Beide zijn nodig Zonder het bodem systeem, wat we nog niet kunnen kopiëren, geen gezond voedsel.
Anders gezegd gezond voedsel komt uit een, in alle opzichten, gezonde bodem.
Ik denk money, money, money.
https://www.foodlog.nl/artikel/nvwa-trekt-ongewenst-ten-strijde-tegen-groene-middelen/ wellicht toch mensen op foodlog die een beetje een bredere focus hebben.
Wat ik mis is https://www.foodlog.nl/artikel/overzicht/tag/bodemleven/ . Op foodlog wel zinvolle artikelen, maar blijkbaar te complex?
Mezenkastjes plaatsen tegen rupsen, een kudde zwijnen loslaten op japanse duizendknoop lijken mooie initiatieven maar werkt 't, in welke context?
Ziekten zijn vaak een symptoom van verzwakte organismen (mensbeesten, veebeesten, huisdierbeesten, planten). Omdat die niet in hun omgeving thuishoren, omdat er te weinig voeding beschikbaar is en wat meer... .
De beschikbaarheid van voeding heeft te maken met bodemgesteldheid. Droog, nat, zon, zand, klei, veen, aanwezige voedingsstoffen en beschikbaarheid van die voedingsstoffen.
Meer voedingsstoffen erin pompen (kunstmest, voedingssuplementen), meer anti anti gif toedienen (gewasbeschermers, eh kuch gewasverbeteraars, antibiotica, vaccinaties) zonder de bron aan te pakken is, volgens mij een weg waar vooral een kleine groep mensen rijk van wordt. Of ze daar echt beter, gelukkiger van wordt tja... .
Landbouw is zo langzamerhand behalve een ambacht iets voor hele slimme toegewijde mensen.
Landbouw zonder Chemie, ja, hoe dan.