2
Fotocredits: Chinese muntjak, Peter O'Connor, via Flickr

Flash Perspectief‘Handelsland Nederland draaischijf voor invasieve exoten’

Wat het klimaatpanel IPCC is voor de klimaatverandering, is het kennisplatform voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten IPBES voor de biodiversiteit. Vandaag kwam het IPBES met een nieuw rapport over de staat en ontwikkeling - en bedreiging - van de biodiversiteit. Honderden wetenschappers en beleidsmakers legden in het Duitse Bonn de laatste hand aan het rapport, met oplossingen en aanbevelingen.

Na intensief landgebruik, overbevissing, klimaatverandering en vervuiling blijken invasieve exoten de vijfde belangrijkste oorzaak van het wereldwijde biodiversiteitsverlies, schrijft Trouw. De jaarlijkse economische schade bedraag inmiddels meer dan $423 miljard en dat bedrag verviervoudigt elke 10 jaar.

Al eeuwenlang verslepen mensen dieren en planten over de hele wereld, maar de moderne wereldhandel heeft het probleem structureel verergerd. En handelsland Nederland blijkt, met de haven van Rotterdam als onbedoelde 'springplank', een belangrijke rol als draaischijf te spelen bij de verspreiding van invasieve soorten.

Wil Nederland gevrijwaard blijven van nieuwe exoten, dan moeten er strengere controles op import en handhaving van regelgeving komen. Want de enige oplossing tegen invasieve exoten is het voorkomen dat ze het land binnenkomen, hoe lastig dat ook kan zijn als het om verstekelingen (zoals de Japanse oesterboorder), een gevalletje mistaken identity (de grote vlotvaren) of een ontsnapt dan wel uitgezet illegaal huisdier (zoals de wasbeer of het blafhertje) gaat. Bestrijding van eenmaal gevestigde exoten is namelijk nogal moeilijk, én kostbaar.

Trouw - Dit is een van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit, 4 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 5 sep '23
  • 16:56

Ik heb hier in de tuin de chinese hemelboom , een exoot die op bepaalde plekken opschot maakt van lange scheuten met een es-achtig blad, dat stinkt bij aanraking. Hele bermen kunnen vol staan met dit soort opschot, waar vroeger toch wat anders stond. Als de zaadtrossen in de zomer rijpen, worden ze mooi en opvallend groen-oranje-rood. De boom kan goed tegen het nu heersende veel te warme, en vaak veel te droge, zomerklimaat, waar andere inheemse bomen het minder goed doen en er nu, na alweer 37°C vermoeid uitzien.
Een andere exoot, groot springzaad, heb ik goede herinneringen aan, daarmee hield ik ettelijke hommelkolonies in leven. Is verdwenen door te grote droogte en hitte. Ik pakte springzaadrijpe peultjes héél voorzichtig van de plant, om ze in iemands nek te droppen.
Een derde exoot, Impatiens Balfouri, zie je veel in tuinen en langs de oevers van rivieren, en bloeit daar lustig op los met tweekleurige roze-witte bloemetjes. ook afkomstig uit Himalaya, biedt veel nectar aan hommels en ander vliegend grut.
Verder lijkt het mij dat de aziatische hoornaar de gewone inheemse hoornaar heeft verdrongen, maar het kan ook de klimaatverandering zijn: te heet voor de gewone?
Tot slot barst het hier van de 'moustiques tigres', een tropische mug die zich prima thuis voelt in het veel warmere klimaat, en zijn niet meer uit te roeien en is zowat de enige mug die nu overlast veroorzaakt (ik moet 'ns op zoek gaan naar 'kleine watertjes' zoals een achtergebleven bakje ergens...daar zitten ze in), en hebben de buxusmotjes dit jaar de buxussen, die nog ontsnapt waren aan aantasting op het plateau van de Larzac, Zuid-Frankrijk, zowat uitgeroeid en het landschap veranderd in massaal dode struiken.
Kan de huidige biodiversiteit wel meekomen met de klimaatverandering?
Als de grasmat in Nederland afsterft door grote droogte (nee, niet dit jaar bij jullie), wat krijg je dan? Klaprozen, en die komen uit zuidelijker streken, zoals de mediterranée, waar in de zomer ook van alles dood is.
Iraans spreekwoord: zolang er nog klaprozen bloeien is er hoop (er groeit nl nog wat).

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 5 sep '23
  • 16:35

Bedreiging van de biodiversiteit? Wat een kolder, het is een aanwinst! Dit past nou helemaal in de o zo gewenste inclusieve nieuwe wereld waarvan ons wordt voorgehouden dat die zo divers mogelijk dient te zijn.

Dus de vreemde dieren, planten en struiken gaan helemaal op in ‘onze’ natuur en de vreemde immigranten gaan helemaal op in ‘onze’ maatschappij. Samen met flora en fauna op weg naar een onafwendbare nieuwe en duurzame toekomst. De evolutie staat niet stil.

Daar kan toch niemand tegen zijn?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.