Een ware oesterramp dreigt, schrijft het AD. Boosdoener is de Japanse oesterboorder in de Oosterschelde. Weinig jonge oesters ontkomen aan de in grote aantallen voorkomende invasieve slakjes. De oestersector kampt al een aantal jaren met de exoot waar weinig tegen te doen lijkt. Oesterkweker Danny Nelis klaagt: "Al je percelen zijn op den duur leeg." De komende twee jaar gaat de Zeeuwse HZ University of Applied Sciences samen met de Nederlandse Oestervereniging en 12 kwekers onderzoeken hoe ze de desastreuze effecten van de oesterboorder kunnen indammen. De onderzoekers verwachten het probleem niet uit de wereld te helpen. Wel hopen ze de sector handvatten aan te reiken waardoor meer jonge oesters overleven.
AD - Oesterramp dreigt in Zeeuwse wateren
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Maar uit de tekst hierboven lijkt het zo.
Nick, ik denk niet dat de onderzoekers bij nul beginnen en (dus) achterlijk zijn.
De Fransen in Marennes-Oléron, het grootste oestergebied van Europa, hebben hier al veel langer last van. Zij werken op "tafels" (schragen), in zakken met mazen waar deze purperslak niet door kan. Vooraleer weer eens alleen te gaan onderzoeken zou ik toch eerst gaan kijken naar de zonder twijfel ruime ervaring die de Fransen hiermee hebben.
De Franse tafelmethode wordt nu ook in Zeeland gebruikt. Veel kapitaalintensiever, dunkt me.
Een oesterkweker in Zeeland heeft een korf ontworpen waarmee oesterboorders uit de oesterpercelen kunnen worden gezeefd. Hij is nog maar kort in gebruik. De oesterboorders worden gekookt. De schelpen kunnen daarna gebruikt worden op de percelen voor aanhechting van nieuwe, jonge oesters.
Roem van Yerseke heeft een voor Nederland nieuwe methode van oesters 'houden' in gebruik genomen. Oesters in een kratje op poten, hoog in het Oosterscheldewater. Hier kan de oesterboorder niet bij.
Oesterkratjes op poten zijn al langer in gebruik in ondermeer Ierland.