De Zeeuwse oester wordt bedreigd door de Japanse oesterboorder. Vorig jaar werd al bekend dat er sprake is van grootschalige oestersterfte. Op sommige plekken in de Zeeuwse wateren is 90% van de oesters dood.

De Nederlandse Oestervereniging, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland presenteerden daarom woensdag een plan om het tij te keren, meldt de NOS. Het plan voorziet in een alternatieve, in Frankrijk al gebruikte kweekmethode, met manden die vrij blijven van de bodem. Verder is het de bedoeling dat opgeviste oesterboorders vernietigd gaan worden, in plaats van teruggegooid. Ook gaat onderzocht worden of de oesterkweek wellicht in andere wateren, zoals de Westerschelde, kan plaatsvinden en of het helpt de 'zieke' kweeklocaties te herbevolken met gezonde oesters die elders zijn gekweekt.

Zeeland telt 30 oesterkwekers. Meer dan de helft daarvan ondervindt financiƫle problemen door de oestersterfte. De oesterkweek is van groot belang voor Zeeland: "Mosselen en oesters vormen onze bekendste exportproducten", stelt de provincie.

De Zeeuwse oestersector zal dan ook extra onaangenaam getroffen zijn door nieuws van voedselautoriteit NVWA, die woensdag liet weten al maanden te controleren op het voorkomen van de toxische stof TTX in mosselen en oesters. Als die stof, waarvan niet bekend is hoe hij ontstaat, aangetroffen wordt, mogen de 'geinfecteerde' mosselen en oesters niet in de handel gebracht worden, waarschuwt de NVWA.
NOS - Zeeuwen slaan handen ineen om oestersterfte tegen te gaan
Reageer
  • Deel
Druk af