0
Fotocredits: Links Salvinia molesta, rechts salvinia minima, Herkenningsblad

FlashOngemerkt invasief: 500.000 planten vernietigd

Een half miljoen (!) waterplanten liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs vernietigen. Wat bleek? Een bedrijf dat op grote schaal waterplanten kweekt en daarin handelt, dacht een groot aantal Salvinia minima-planten op voorraad te hebben. Bij inspectie bleek het om de grote vlotvaren (Salvinia molesta) te gaan. Die soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten en mag niet gekweekt of verhandeld worden.

Zelfs voor experts is het verschil tussen Salvinia minima en grote vlotvaren lastig te zien: "Bij grote vlotvaren zijn de haren aan de bovenkant met elkaar vergroeid (lijkt op een garde), bij kleine vlotvaren en Salvinia minima zijn ze niet vergroeid," schrijft Nature Today. De NVWA vermoedt dat de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet is geraakt met grote vlotvaren en dat de invasieve uitheemse waterplant de toegestane Salvinia minima uiteindelijk heeft verdrongen.

Hoewel de grote vlotvaren zich niet in Nederland heeft gevestigd en niet winterhard is, kan de plant in de zomer in korte tijd een aanzienlijk deel van het wateroppervlak bedekken. Dat kan tot plaatselijk tijdelijk zuurstofgebrek leiden in voedselrijk water. Gaat de plant in de winter dood, dan komt een grote hoeveelheid nutriƫnten vrij, wat een negatieve invloed op de biodiversiteit heeft. Alle reden dus om zo'n invasieve plant 'met wortel en tak' uit te roeien.

Nature Today - Nature Today | NVWA laat half miljoen waterplanten vernietigen, 16 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.