Sinds afgelopen vrijdagavond hebben de Belgische gezondheidsautoriteiten besloten om Plaquenil niet alleen te gebruiken bij alle gehospitaliseerde corona-patiënten die ernstig aangetast zijn, maar ook bij degenen bij wie de ziekte mild tot matig blijft, maar die tot een risicocategorie behoren, zoals personen met een long- of nierziekte of diabetes. De behandeling wordt gedurende een week ingezet. Reumapatiënten gebruiken het middel langdurig.

Het middel heeft voor- en nadelen, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het werkzame molecuul hydroxychloroquine in het product wordt 40 jaar door tientallen miljoenen patiënten gebruikt ter behandeling van lupus en reumatoïde artritis. Het middel is goedkoop, op voorraad beschikbaar en heeft bewezen weinig contra-indicaties te hebben. Het kan bijvoorbeeld ook veilig aan zwangere vrouwen worden gegeven. Omdat het slechts kort gegeven hoeft te worden is er weinig medisch bezwaar en kleven daar weinig kosten aan. Daarom beveelt Sciensano, het Belgisch Instituut voor Volksgezondheid, het ziekenhuisgebruik van Plaquenil aan voor de milde, gemiddelde en ernstige stadia van de ziekte. Het Instituut wordt daarin gesteund door deskundigen van uit academische ziekenhuizen en het Instituut voor Tropische Ziekten in Antwerpen. Plaquenil wordt ook ingezet tegen malaria.

Sanofi: 'driekwart geneest'
Recent onderzoek geeft aan dat Plaquenil mogelijk de duur van de behandeling en het verblijf in het ziekenhuis kan verkorten en de morbiditeit en mortaliteit kan verminderen. In welke mate zal in de praktijk moeten blijken. Ook in China en Italië wordt het molecuul hydroxychloroquine experimenteel als een behandelwijze tegen corona ingezet. In Frankrijk worden andere stoffen getest, maar is ook een klinische proef met Plaquenil opgestart in het academische ziekenhuis IHU Méditerranée Infection (Institut hospitalo-universitaire Méditerranée Infection) in Marseille.

Plaquenil mag nog lang niet gezien worden als wapen tegen Covid-19. Het maakt cellen ongevoelig tegen het binnendringen van virussen; dat kan wijzen op een mogelijk preventief effect. De Franse nieuwssite LCI meldt vandaag dat farmaconcern Sanofi een test heeft gedaan op een kleine groep patiënten (24) die voor driekwart van hun Covid-19 verschijnselen zijn genezen. Reden voor het concern om het middel voor 300.000 Corona-patiënten beschikbaar te willen stellen.
Dit artikel afdrukken