12
Fotocredits: 'Coronatest', pixabay

FlashZwart of te dik?

Van Covid-19 word je eerder ernstig ziek als je te zwaar bent. Dat ben je vaker als je huid een kleur heeft en je in een wit land woont. Daarom zouden zwarten 4x zo vaak aan de nieuwe ziekte overlijden. Niet waar, zegt de bekende statisticus Ben Goldacre. Het ligt óók aan het zwart zijn. Maar in de eerste plaats aan dik zijn hoor, zeggen de voorvechters van gezond eten. Een nieuwe strijd om de waarheid in de wetenschap gloort.

The Guardian - Black people four times more likely to die from Covid-19, ONS finds, 8 mei 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #12
  • 11 mei '20
  • 0:24

Harry #8 bij je opmerking over de duidelijke genetische component (nature) dat zwarte dames de pondjes veel sneller laden dan hun blanke sexegenoten moest ik terugdenken aan sommige zeer gewichtige donkere dames die ik mijn tijd in de Democratische Republiek Congo tegen het lijf was gelopen. Op basis van mijn eigen waarnemingen was de genetische component niet mijn eerste vermoeden voor hun overgewicht. Daar wordt door sommige onderzoekers ook best genuanceerd over gedacht. Een interessant al wat ouder artikel daarover dat niet op voorhand van nature uitgaat is:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3804270/

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 10 mei '20
  • 0:14

Gert #9 , heb jij een paar vitamine (D)aglicht linkjes m.b.t. Covid-19 of andere infecties?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 10 mei '20
  • 0:09

Zwart of wit, het aantal corona-besmettingen in zwart Afrika is in ieder geval laag, bij dik en dun.
Volgens mij hebben mensen, zwart, wit, dik of dun, gewoon pech als ze in een westers land wonen met een gematigd klimaat en veel (vlieg)verplaatsingen.

Volgens het African Centre for Disease Control and Prevention (Africa CDC) in Addis Abeba:
Meer dan elf weken na de eerste besmettingen (14 februari in Egypte) registreerde Afrika, dat 17% van de wereldbevolking telt, 44.034 besmettingen (1,2% van het wereldtotaal) en 1.788 sterfgevallen op maandag 4 mei.

"Het bloedbad heeft tot nu toe niet plaatsgevonden", vertelt Yap Boum, epidemioloog in Yaoundé en regionaal vertegenwoordiger van Epicentre, de onderzoeks- en epidemiologietak van Artsen zonder Grenzen (AZG). "Op dit moment zijn we aangenaam verrast en een beetje gerustgesteld om te zien hoe de epidemie zich ontwikkelt", zegt Elisabeth Carniel, directeur van het Kameroense Pasteur Centrum. "Afrika maakt op dit moment, niet de explosie mee die op basis van modellen door Europa was voorspeld."

De verspreiding van het virus lijkt op dit moment in ieder geval bijzonder traag te verlopen, hier een paar mogelijke oorzaken.

- Klimaat.
De verspreiding vindt vooral in de zones met een gematigd klimaat plaats. Maar onderzoekers blijven zeer voorzichtig omdat tijdens in-vitro-experimenten is gebleken dat het coronavirus zich zeer goed heeft vermenigvuldigd in de hitte.

- De lage leeftijd van de bevolking.
Artsen bevestigen dat de meeste ernstige gevallen betrekking hebben op mensen boven de 60 jaar, wat een geluk zou zijn voor het Afrikaanse continent, waar de mediane leeftijd 19,4 jaar is en 60% van de bevolking jonger is dan 25 jaar. In een van de zwaarst getroffen landen, Italië, is 23% van de bevolking 65 jaar en ouder, tegenover 5% in Afrika. De Afrikaanse bevolking is weliswaar jong, maar wordt meer dan anderen getroffen door HIV of ondervoeding, wat haar weer extra kwetsbaar maakt.

- Beperkter verplaatsing.
De Afrikaanse bevolking verplaatst zich gemiddeld minder dan die van Europa en VS, verplaatsing is de belangrijkste bron van verspreiding. Er is slechts één Afrikaanse luchthaven die in de lijst van 50 drukste luchthavens in de wereld voorkomt: Johannesburg.

- Meer ervaring met epidemieën.
Dit is niet de eerste epidemie in Afrika, er zijn veel dodelijker epidemieën zoals Ebola. De autoriteiten hebben sneller dan anderen het gevaar ingeschat en de controle of sluiting van de grenzen, de afstand of de inperking, methoden van opsporing, isolatie van patiënten zeer vroeg ingevoerd. Ook waren gezondheidswerkers en bevolking gewend om met gezondheidscrises om te gaan.

(Midi-Libre)

Gert van der Hoek
  • #9
  • 9 mei '20
  • 21:43

Als witman voel ik mij beschroomd om op dit onderwerp te reageren, maar eigenwijs als ik ben...

Mensen met een donkere huid hebben het lastig in onze omgeving om voldoende vitamine D via de zon op te doen. Inmiddels zijn 4 of 5 studies verschenen die een zeer sterk verband laten zien tussen een lage vitamine D status en een ernstig verloop van Covid-19.

Een ander specifiek punt zijn wellicht de sikkel cellen, een aanpassing die bescherming biedt tegen malaria. Deze aanpassing brengt o.a. met zich mee dat het bloed snel gaat klonteren. Dat is nou precies wat er gebeurt in de longen van Covid-19 patiënten met een ernstig verloop.

Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog meer factoren die een rol spelen, wellicht sociaal-economische status en gemiddeld minder bestand zijn tegen meuk. Dat maakt ook kwetsbaar voor infecties.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #8
  • 9 mei '20
  • 11:53

Zoals met alles in gezondheid en voeding ligt dit ook weer niet zo zwart/wit, met excuses voor de flauwe woordspeling. Ben het helemaal met Astrid eens dat de cultuur (nurture) een heel groot aandeel heeft. Conspicuous consumption bij welvaart, en daarbij heeft junk food dan ook nog eens meer status. Heel belangrijk. Maar toch ook een duidelijke genetische component (nature): zwarte dames (en ik ben er met een getrouwd, die ook nog eens vijf zussen en een enorme sliert vriendinnen heeft...) laden de pondjes veel sneller op dan mannen, en allebei veel meer dan hun blanke sexegenoten. Duidelijk evolutionair voordeel, als vrouwen in tijden van voedselschaarste een goede voorraad hebben om op te teren. Zowel voor zichzelf als voor de kindjes van belang. En die tijden zijn in Afrika nog maar nauwelijks geschiedenis, of eigenlijk bijna overal nog actueel!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.