Havermoutpap
Nu consumenten kritischer worden op voeding, hebben fabrikanten van ontbijtgranen andere manieren nodig om mensen te overtuigen hun product te kopen. Een voor de hand liggende mogelijkheid zijn de ‘warme’ ontbijtgranen. Verkoopcijfers van producten als havermout om pap van te maken vertonen een stijgende lijn. Gezondheidsbewuste consumenten kiezen liever voor granen die veel vezels en eiwitten bevatten en vinden die de moeite waard om klaar te maken.
‘Koude’ ontbijtgranen kunnen volgens The Atlantic alleen weer aan populariteit winnen als ze de beloofde gezondheidsclaims waar kunnen maken.
Fotocredits: 'Multi Grain Hoops', Christian Cable
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goh wat leuk.
Jaren geleden raadde ik naar eigen inzicht veel klanten al aan om te ontbijten met havermoutpap.
Wat meer terug naar de productie van 4 granen ipv alleen maar tarwe leek me gezond voor de landbouw, en gezond voor mensen.
Ik kreeg toen vooral reacties van mensen dat ze het zo vies vonden. Maar inmiddels zijn er toch veel mensen wel aan gewend.
Bij ons gaat de geplette grove haver eerst door de vijzel tot ze fijn is en er zich voor een deel havermeel heeft gevormd. Aan de kook brengen in suikervrije sojadrink en in kommetjes over doen is genoeg. Na een minuut of 5 afkoelen blijft de lepel er ook in staan. Of de sojadrink hier nog invloed op heeft weet ik niet.
Theo, wij draaien op de Vollkorn haferflocken, kernig/Fiocchi d'avena integrale, grossi van de buurtsuper voor de weggeefprijs van 39 cent de pond. Zodra 'mijn' boer ook haver gaat aanbouwen dan wordt ook dit onderdeel van het dieet 'verbioot'.
Momenteel vermaak ik mij met de vraag of het handig is om vooruitlopend daarop een graanmolen aan te schaffen die ook plet; waarvoor de korrel, dacht ik, niet verwarmd hoeft te worden.
Die zeven procent haver hoeft trouwens niet eens zo far out te zijn. Ik gebruik ca. 120 gram vlokken op 1,2 liter vloeistof. Met regelmatig roeren tijdens het koken en een nachtje weken, blijven de lepels in die tien procent haver ook fier overeind. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook nog een lepel lijnzaad en boekweit ingaat. En wat er verder nog over is en op moet. Momenteel is dat gierst. Vorige week nog amaranth en er staat nog een pak rode quinoa dat waarschijnlijk ook geen eervoller lot gaat treffen.
Het wordt zonder morren opgegeten. Dat is geluk hebben want bijzonder lekker is het niet. Dat wil zeggen, onlangs bestond de pap wegens tijdgebrek alleen uit haver. De tafelgenoten waren unaniem: lekker zeg! Wat of er in zat.
Getuige ook het 'kookboek' Havermoutje.
Die havervlokken zijn volgens mij altijd gestoomd en dan gerold trouwens. Ik heb ook een bus steelcutoats staan, die vragen wat langer om te koken (45min!) maar Zijn wel smaakvoller en vast ook nog gezonder. We doen nu ook haver door het tarwebrood, is een groot succes. Voor mensen die niet kunnen kiezen.
Welke havermout?
Is het die kant-en-klare pap van Melkunie uit de supermarkt?
Die bevat slechts 6% haver en weinig eiwitten... Mag je zoiets wel havermoutpap noemen?
Toch zijn 86% van 117 vrouwen uit een Libelle testpanel (maart 2014) enthousiast en ‘vinden zij dit een goede start van de dag.’ Erosie van kennis heeft ook hier flink toegeslagen.
De redactie vond het iets nieuws want zij kraaide: ‘HANDIG, MELKUNIE HEEFT DE PAP IN EEN PAK GEGOTEN. DUS HUP IN EEN BAKJE EN KLAAR.’
Ik kreeg het 60 jaar geleden uit een fles, want er was godzijdank alleen nog maar maar glasverpakking voor havermout, en gortepap dat toen de 6% ook wel niet zal hebben overschreden. Lammetjes- of bloempap stelde en stelt nog minder voor.
Is het die van doorgeknipte en voorgekookte instant haverMOUT van B-merk van rond de 50 cents of idem A-merk van 1,50? Waardoor nog maar de helft van de voedingsstoffen over zijn.
Is het die van alleen maar geplette haverVLOKKEN die geen supermarkt verkoopt?
Daarin zijn de voedingsstoffen nog volop aanwezig.
Zes eetlepels nachtje voorweken en een kwartiertje koken in 250 ml melk of water en 5 minuten laten ‘zetten’ tot de de lepel er rechtop in blijft staan en je kan een halve dag voort.
Probeer ook eens boekweitpap van -meel of -grutten. Of combineer ze met havervlokken.