De rechtszaak loopt al 12 jaar. Paul François was in 2012 de allereerste boer ter wereld die door een rechtbank in het gelijk gesteld werd tegen Monsanto. Volgens François was hij in 2004 'vergiftigd' door het gewasbeschermingsmiddel Lasso, een vergelijkbaar middel als het alom bekende Roundup. Aan blootstelling aan de dampen van het middel zou hij neurologische schade overgehouden hebben, zoals black-outs, hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en geheugenverlies. Frappant is dat Lasso al in 1985 verboden was in Canada en in 1992 in België. In Frankrijk werd het pas in 2007 verboden, aldus Phys.org.

Na de uitspraak in 2012 ging Monsanto in beroep. In 2015 werd de gewasmiddelenproducent opnieuw in het ongelijk gesteld, waarop Monsanto het hogerop zocht.

'Onvoldoende duidelijk'
De rechtbank van Lyon oordeelt dat Monsanto "onvoldoende duidelijk op de verpakking en/of het etiket heeft aangegeven dat het product specifiek gevaarlijk bij toepassing in tanks en reservoirs", aldus Le Figaro. "De technische kennis van deze [Paul François], waarvan mag worden aangenomen dat die bewezen is, kon het gebrek aan informatie over het product en de schadelijke gevolgen ervan niet compenseren, aangezien een boer geen chemicus is."

'Een boer is geen chemicus'
François heeft zijn buik meer dan vol van de jarenlange 'juridische intimidatie' door Monsanto. Volgens de graanteler is de uitspraak ook een "waarschuwing naar de Franse regering". Die moet volgens hem zo snel mogelijk alle gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat bevatten, uitfaseren. "De geschiedenis zal ze veroordelen voor hun niet-ingrijpen", zei hij.

Repercussies voor Bayer
Het juridische verhaal krijgt naar alle waarschijnlijkheid nog een staartje. Monsanto - sinds vorig jaar eigendom van het Duitse Bayer - kan nog verder procederen, bij het Hof van Cassatie. Dat zal het bedrijf naar alle verwachting ook doen. In de Verenigde Staten ligt een stapel van meer dan 11.000 zaken, van mensen die claimen door blootstelling aan de middelen van Monsanto ziek te zijn geworden. In de eerste twee Amerikaanse rechtszaken is Monsanto tot miljoenenboetes veroordeeld. Het schadebedrag in de zaak tegen François moet nog apart vastgesteld worden. Hij claimt ruim €1 miljoen schadeloosstelling.

De overname van Monsanto komt Bayer zo langzamerhand duur te staan. Het Duitse bedrijf zag zijn beurswaarde al met meer dan 40% dalen en maakte deze week bekend wereldwijd 12.000 banen (van de 118.000) af te zullen stoten.

Dit artikel afdrukken