1
Fotocredits: 'Monsanto', De Lange Mars

FlashVergiftigde boer krijgt 1% schadeclaim toegewezen

€11.135. Dat is de schadevergoeding die Monsanto aan de Franse graanboer Paul François moet betalen na een 15 jaar lange juridische strijd. "Ik had die jaren misschien beter kunnen gebruiken om de lotto te spelen", zegt de teleurgestelde François.

De zaak begon in 2004, toen François een tank met daarin het onkruidbestrijdingsmiddel Lasso van Monsanto wilde controleren. De dampen maakten hem duizelig, hij valt flauw, hoest bloed op en voor hij het weet ligt hij 200 dagen in het ziekenhuis. Nog steeds heeft hij gezondheidsklachten. Dat kan niet anders dan door de Lasso veroorzaakt zijn, denkt François, daarin gesterkt doordat Lasso niet veel later verboden wordt omdat het kankerverwekkend en hormoonverstorend blijkt. François stapt naar de rechter en eist ruim €1 miljoen schadevergoeding.

Verschillende keren krijgt hij gelijk, even zo vaak procedeert Monsanto, inmiddels overgenomen door Bayer, gewoon weer door. Tot de recente uitspraak van de Franse rechter: François heeft de juridische slag gewonnen. Een primeur in Frankrijk, nog nooit eerder werd daar een gewasmiddelenproducent veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding "vanwege het vergiftigen van een agrariër."

de Volkskrant - Vergiftigde Franse boer wint jarenlange strijd tegen biotechreus Monsanto en krijgt 1 procent van schadeclaim, 10 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 12 dec '22
  • 17:22

Het laat zien dat dit soort oligopolies zich door niets laten tegenhouden. Het mag dan een unicum zijn dat ze schuldig bevonden zijn. Het leven van die agrariër is dus niet waard voor de samenleving en Bayer. De bijtjes beginnen maar niet aan een rechtszaak tegen Bayer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.