De laatste 2 decennia leerden we steeds beter welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor een fermentatie en welke chemische stoffen voorkomen in wat we eten en drinken. Het is zo langzamerhand mogelijk precies de juiste micro-organismen uit te zoeken om een smaak te reproduceren of zelfs een nieuw voedingsmiddel te 'maken'. Dat is precies wat het biotechnologiebedrijf Afineur bewijst, schrijft Johnson op Grist.
Kopi Loewak
Johnson nam de proef op de som en bestelde de 'cultured coffee' van Afineur. Het bedrijf lanceerde deze koffie, via Kickstarter, in 2014. De claim is dat de 'op maat gefermenteerde' koffie net zo uitzonderlijk smaakt als de kostbare kopi loewak koffiebonen die fermenteren in de ingewanden van de civetkat. Die koffie kenmerkt zich door een exclusief prijskaartje, doordat de grondstof bestaat uit koffiebessen die door wilde civetkatten gegeten worden. De echte kopi loewak wordt gemaakt van de in het wild verzamelde uitgescheten - en in de darmen van de civetkat gefermenteerde - bessen. In de harde werkelijkheid houden koffieproducenten al heel lang civetkatten in kooitjes. Afineur promoot zijn 'cultured coffee' als een duurzamere en vooral diervriendelijkere manier om civetkat-koffie te kunnen drinken. Er komt geen kat en geen kooitje meer aan te pas, alleen micro-organismen.
Zet micro-organismen aan het werk om van een maaltje maïs een 'biefstuk' te maken, of laat hen algen omzetten in 'zalm' zonder dat er een dier aan te pas komtDe Afineur-koffie werd naast 3 andere koffie's geproefd door een voor de gelegenheid samengesteld proefpanel. De koffie smaakte uitstekend en vooral zacht, ook al zat er waarschijnlijk teveel tijd tussen roosteren en het malen en drinken van de koffie. Johnson concludeert dat Afineur iets ingewikkelds heeft gedaan om iets te repliceren dat door de kleine schaal nog altijd goedkoper kan op de traditionele manier. Maar stel je voor hoeveel goede koffie je kunt maken als je de processen opschaalt. Daar begint het echte verhaal: stel je voor wat er gebeurt als we bacteriën voor ons aan het werk zitten als medewerkers in onze voedselverwerkende industrie.
Meer eiwitten in plantaardig voedsel dankzij fermenteren
Volgens Afineur is fermenteren-op-maat een oplossing voor onze toekomstige voedselvoorziening. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om micro-organismen de hoeveelheid eiwitten in plantaardig voedsel drastisch te laten toenemen. Daar ziet Johnson wel brood in: zet micro-organismen aan het werk om van een maaltje maïs een 'biefstuk' te maken, of laat hen algen omzetten in 'zalm' zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat maakt kweekvlees of de reageerbuisgehaktbal tot achterhaalde oplossingen omdat die kleine 'beestjes' veel efficiënter en natuurlijker voor ons kunnen werken.
Fotocredits: 'Kopi Luwak', Sirindipity
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Robert #3 , precies zoals het er staat. Je suggereert dat we in de war zijn gemaakt en dat we ooit wisten wat het onderscheid is tussen goed en kwaad.
Razend benieuwd naar die film Hans! Tja zoveel goede dingen zijn onderdrukt, we worden doodgegooid met techniek maar de belangrijkste voor een duurzame samenleving zijn er al een halve eeuw en worden onderdrukt en vergeten. Wat dacht je van Thorium gesmolten zoutcentrales? Deze kernfusie was in de jaren 50 al ontwikkeld en op kleine schaal in bedrijf. Het proces blijkt niet uit de hand te kunnen lopen en de halveringstijd is vele malen korter, en de grondstof Thorium ligt bijna voor het oprapen. Maar helaas is het, hoe kan het ook anders, onderdrukt door de wapenindustrie die meer belang had bij het gevaarlijke uranium en de olie elite die nog wel wat aan hun zwarte goud wilde hebben.
Nu ondervind dit weer weerstand van instanties die zich inzetten voor alle andere duurzame energie, die willen natuurlijk flink wat windmolens en zonnepanelen fabriceren omdat zij in de spotlights willen staan als duurzame energie prediker maar zich nooit neutraal in de kernfusie techniek wilden verdiepen. De olieboeven en mijnindustrie kunnen hier ook nog wel een feestje mee vieren want panelen en molens groeien niet uit een zaadje. Fermenteren weten we ook al jaren maar kapotkoken, kilo's zout en andere zooi klinkt ons beter dan bacteriën, makkelijker ook voor de topwinsten van de voedingsmarkt.
Nathanael Johnson ontdekt nieuwe toepassingen voor het aloude fermenteren ?
Zou het ?
Die nieuwe toepassingen werden al 43 jaar geleden voorspeld. Voor 2022.
Dan is het zover, dat men de oplossing voor het voedselprobleem gevonden heeft in…"a dystopian future suffering from pollution, overpopulation, depleted resources, poverty, dying oceans, and all year humidity due to the greenhouse effects....." (!?)
…en men er in eindelijk in slaagt om zuiver biologisch en duurzaam voedsel te vervaardigen.
Gebaseerd op het fermenteren van menselijk eiwitten na hun ‘verscheiden’ in gigantische tanks, en het daarna gestalte te geven in de dan nog enige verkrijgbare voedzame vorm: cookies..
Toch bijzonder dat men ons in 1973 al zo scherp inschatte.
It’s the year 2022
Kijk en huiver. Nog steeds te koop.
Dick, hoe moet ik deze zin lezen?
Robert, wanneer was de tijd dat mensen niet in de war waren omdat ze alles wisten?