Kopi Luwak koffiebonen zijn de meest exclusieve ter wereld. Ze worden in Indonesië eerst opgegeten door de civetkat en daarna uitgepoept. De poep mag er even intrekken. Daarna worden de bonen gewassen, gefermenteerd, gedroogd en gebrand. Een kilo Kopi Luwak koffiebonen brengt € 400 op. Daarom is het risico op fraude groot.
Japanse en Indonesische wetenschappers beschrijven in het Journal of Agricultural and Food Chemistry de door hen ontworpen test om echte van nep Kopi Luwak te onderscheiden.
Tot nu toe konden alleen experts het verschil met hun neus waarnemen. De ontworpen laboratoriumtest onderscheidt de bonen naar hun gehalte aan appel- en citroenzuur en maakt experts overbodig. Bij de echte Kopi Luwak liggen de concentraties hoger dan bij de neppers.
Dat schrijft nu.nl dat meteen een relativering toevoegt. In blinde tests wordt Kopi Luwak minder gewaardeerd dan de gemiddelde koffie.
Dit artikel afdrukken
Japanse en Indonesische wetenschappers beschrijven in het Journal of Agricultural and Food Chemistry de door hen ontworpen test om echte van nep Kopi Luwak te onderscheiden.
Tot nu toe konden alleen experts het verschil met hun neus waarnemen. De ontworpen laboratoriumtest onderscheidt de bonen naar hun gehalte aan appel- en citroenzuur en maakt experts overbodig. Bij de echte Kopi Luwak liggen de concentraties hoger dan bij de neppers.
Dat schrijft nu.nl dat meteen een relativering toevoegt. In blinde tests wordt Kopi Luwak minder gewaardeerd dan de gemiddelde koffie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Robert van Gorcom van het RIKILT meldt Foodlog op twitter zojuist dat ook de WUR een dergelijke techniek al (eerder zelfs) in huis had. Ontwikkeld door voedselintegriteitsprofessor Saskia van Ruth